MR raporlarında skandal iddia: Kopyala–yapıştır teşhis
CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Muhip Kanko, MR raporlarının kopyala–yapıştır yöntemiyle hazırlandığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Kanko, “İnsan hayatı hiçe sayılıyor, bu bir sağlık skandalıdır” dedi.
CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Muhip Kanko, MR görüntüleme raporlarında ciddi usulsüzlükler yapıldığı iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündeme getirdi. Raporların kopyala–yapıştır yöntemiyle hazırlandığını ve hastaların hayatının tehlikeye atıldığını söyleyen Kanko, Sağlık Bakanlığı’nı sert sözlerle eleştirdi. “Kemal Sunal’ın ‘Korkusuz Korkak’ filmi gerçek oldu” ifadelerini kullanan Kanko, sağlıkta dönüşüm politikalarının insan hayatını adeta ihaleye çıkardığını belirtti. İzmir’de MR görüntülerinin şehir dışındaki özel şirketler tarafından raporlandığına dair iddialara dikkat çeken Kanko, özellikle onkoloji hastalarına yanlış ve özensiz raporlar düzenlendiğinin öne sürüldüğünü vurguladı.
“HASTALAR GERİ DÖNÜLEMEZ SAĞLIK KAYIPLARI YAŞAYABİLİYOR”
Kanko, konuşmasında yaşandığı iddia edilen örnekleri de paylaştı. Rahmi alınmamış bir hastaya “rahmi alınmıştır” şeklinde rapor yazıldığını, beyninde kitle bulunan bir hastanın MR raporunda ise “normal” ifadesinin yer aldığını belirten Kanko, bu durumun açık bir sağlık skandalı olduğunu söyledi. Benzer uygulamaların daha önce Bursa’da da yaşandığını ve Bursa Tabip Odası tarafından kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı. “Bu ilk vaka değil” diyen Kanko, yanlış raporlar nedeniyle hastaların geri dönülmez sağlık kayıpları yaşayabileceğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın bu iddialar karşısında sessiz kalamayacağını ifade eden Kanko, konunun tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.
“İNSAN HAYATI BİR MALİYET KALEMİ DEĞİLDİR”
CHP’li Kanko, Sağlık Bakanlığı’na şu soruları yöneltti: Kaç hasta yanlış teşhis nedeniyle mağdur oldu, kaç yurttaş geri dönülemez sağlık kayıpları yaşadı, bu raporları hazırlayan özel şirketler kimlerdir ve hangi denetim mekanizmalarına tabidir? Sağlık hizmetlerinin para ve rant uğruna piyasaya teslim edilemeyeceğini vurgulayan Kanko, açıklamasını sert sözlerle tamamladı. “İnsan hayatı bir maliyet kalemi değildir. Bu vebalin siyasi sorumluluğu vardır” diyen Kanko, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun derhâl kamuoyunu bilgilendirmesi ve iddialara net yanıt vermesi gerektiğini söyledi.