TÜBİTAK BİLGEM’den yapay zeka destekli projelere destek

GEBZE 05.08.2024 - 10:40, Güncelleme: 05.08.2024 - 10:40
 

TÜBİTAK BİLGEM’den yapay zeka destekli projelere destek

TÜBİTAK BİLGEM’den yapay zeka destekli projelere destek
Yapay Zekâ Ekosistem 2024 Çağrısı ile desteklenen proje sayesinde arı polenleri daha hızlı sınıflandırılacak. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamak ve sorunların çözümünde yapay zeka kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan 1711-YZE-2024 kodlu Yapay Zeka Ekosistem 2024 Çağrısı, büyük ilgi gördü. Bu çağrı kapsamında TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü (YZE) tarafından Akıllı Üretim Sistemleri, Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık, Finans Teknolojileri, İklim Değişikliğinin Etkileri ve Akıllı Eğitim Teknolojileri gibi alanlarda çeşitli projelere destek veriliyor. Bu kapsamda başta otomotiv, kimya ve enerji olmak üzere birçok sektördeki sorunlara cevap veren projelere katkı sağlıyor. Bu projeler temelde rutin ve tekrarlanan işleri yapay zeka ve robot otomasyonu (RPA) sayesinde işi daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde yapmayı amaçlıyor. İLK PROJE Üniversite ve sanayi iş birliği kapsamında gerçekleşen ‘Arıcılıkta Yapay Zeka Tabanlı Polen Sınıflandırma Makinesi Tasarımı’ projesi sayesinde arıların topladıkları polenler renklerine göre sınıflandırılabiliyor. Ankara Üniversitesi ile Yıldırım Plastik ve VİTEX Honey Alinda Arıcılık arasında kamu-özel sektör işbirliğiyle gerçekleşen projede yapay zekanın da kullanılması sayesinde sınıflandırma işleminin 10 kat hızlandırılması sağlandı. Yapay zeka algoritmaları sayesinde günler sürecek ayrıştırma işleminin veri setleri oluşturularak birkaç saate düşürüldüğü proje 1711-YZE-2024 kodlu Yapay Zeka Ekosistem 2024 Çağrısı kapsamında desteklenen başarılı projeler arasında yer aldı. Proje ayrıca bu alanda dünyada yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı ilk proje olmasıyla da dikkat çekiyor.  
TÜBİTAK BİLGEM’den yapay zeka destekli projelere destek

Yapay Zekâ Ekosistem 2024 Çağrısı ile desteklenen proje sayesinde arı polenleri daha hızlı sınıflandırılacak.
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamak ve sorunların çözümünde yapay zeka kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan 1711-YZE-2024 kodlu Yapay Zeka Ekosistem 2024 Çağrısı, büyük ilgi gördü. Bu çağrı kapsamında TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü (YZE) tarafından Akıllı Üretim Sistemleri, Akıllı Tarım, Gıda ve Hayvancılık, Finans Teknolojileri, İklim Değişikliğinin Etkileri ve Akıllı Eğitim Teknolojileri gibi alanlarda çeşitli projelere destek veriliyor. Bu kapsamda başta otomotiv, kimya ve enerji olmak üzere birçok sektördeki sorunlara cevap veren projelere katkı sağlıyor. Bu projeler temelde rutin ve tekrarlanan işleri yapay zeka ve robot otomasyonu (RPA) sayesinde işi daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde yapmayı amaçlıyor.


İLK PROJE
Üniversite ve sanayi iş birliği kapsamında gerçekleşen ‘Arıcılıkta Yapay Zeka Tabanlı Polen Sınıflandırma Makinesi Tasarımı’ projesi sayesinde arıların topladıkları polenler renklerine göre sınıflandırılabiliyor. Ankara Üniversitesi ile Yıldırım Plastik ve VİTEX Honey Alinda Arıcılık arasında kamu-özel sektör işbirliğiyle gerçekleşen projede yapay zekanın da kullanılması sayesinde sınıflandırma işleminin 10 kat hızlandırılması sağlandı. Yapay zeka algoritmaları sayesinde günler sürecek ayrıştırma işleminin veri setleri oluşturularak birkaç saate düşürüldüğü proje 1711-YZE-2024 kodlu Yapay Zeka Ekosistem 2024 Çağrısı kapsamında desteklenen başarılı projeler arasında yer aldı. Proje ayrıca bu alanda dünyada yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı ilk proje olmasıyla da dikkat çekiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.