Kredi çekemeyen vatandaş, tefecilere düştü!

EKONOMİ 13.10.2024 - 11:03, Güncelleme: 13.10.2024 - 11:03
 

Kredi çekemeyen vatandaş, tefecilere düştü!

Kredi çekemeyen vatandaş, tefecilere düştü!
Alın teriyle çalışıp vatana millete hayrı olan herkes borç batağına saplanırken, yolsuzluk yapanlar zenginleşiyor. Vatandaş, denize düşüp yılana sarılmak zorunda kalınca tefeciler cebini dolduruyor. Vatandaş, yüksek enflasyon düşük alım gücü sarmalında geçim savaşı verirken, yüksek faizli kredilerle borçlanmak zorunda kalıyor. İktidar, bir yandan vergilere boğduğu vatandaşı, yüzde 71’leri bulan ihtiyaç kredisi faiziyle borçlanmak zorunda bırakıyor. İşletmeler de yüzde 75’leri aşan banka ve diğer faktoring şirketlerinin faizleriyle ayakta kalmaya çalışıyor. Kredi çekemeyenler ise yüzde 120 faizli borç veren tefecilerin eline düşüyor. Türkiye’de emeğiyle, alın teriyle mücadele eden bu yüksek faizler nedeniyle borç içinde yüzerken, cebini dolduranlar tefeciler oluyor. BANKALARA BORÇ 15 TRİLYON İşçi, emekli, memur, esnaf, iş insanı; ülkedeki tüm çalışanlar, AKP’nin ‘yap-boz’a çevirdiği ekonomi politikalarıyla emeğinin karşılığını alamadığı gibi, yüksek faizlerle borç batağına saplanıyor. Alın teriyle para kazanıp geçinmeye çalışan vatandaşlar her geçen gün fakirleşirken, yolsuzluk yapanlar, kara para aklayanlar ise cezasız kalıyor ve gittikçe zenginleşiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre bankalara olan bireysel ve ticari kredi kartları ve kredilerden doğan borçlar toplamda 14 trilyon 954 milyar 352 milyon liraya ulaştı. Vatandaşın ve işletmelerin, bankaların takibine düşen borç tutarı ise toplam 264 milyar 616 milyon lira oldu. Tefecilerin ağına düşenlerin de arttığına işaret eden CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Sade vatandaştan büyük iş adamına kadar herkes tefecilerin ağına düşüyor. Kiminin 3 bin lira, kiminin 30 milyon lira borcu var. Tahsilatta sorun çıkarsa devreye mafya giriyor” dedi. ‘VATANDAŞ DERİN YOKSULLUĞA HAPSOLDU’ Yılın ilk 9 ayında Hazine’nin faiz ödemeleri 850 milyar TL olduğunu ve bu dönemde nakit dengesinin de 1.5 trilyon TL açık verdiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “Hazine’nin gelirleri yetmediği gibi, toplanan paralar da faize akıyor. Carry-trade yoluyla Türkiye’ye gelen paraya ödenen faiz ciddi yük oldu. Vatandaş da derin yoksulluğa hapsolup ödediği vergilerle işte bu tefecileri besliyor. Oysa ki trilyonlarca liralık kaynak üretime, yatırıma dönse, Türkiye bambaşka bir noktada olabilirdi” ifadelerini kullandı. ‘ŞİMŞEK, TEFECİLERİN BAKANI MI?’ Tefeci faizi yıllık yüzde 120 ve aylık olarak yüzde 10 oldu. Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için “Düyun-u Umumiye komiseri gibi Maliye’nin başına getirildi. İçerideki tefecilerin de komiserliğine soyundu” dedi. Mehmet Şimşek Türk milletin değil de içerdeki ve dışarıdaki tefecilerin Hazine ve Maliye Bakanı mı” diye sordu.
Kredi çekemeyen vatandaş, tefecilere düştü!

Alın teriyle çalışıp vatana millete hayrı olan herkes borç batağına saplanırken, yolsuzluk yapanlar zenginleşiyor. Vatandaş, denize düşüp yılana sarılmak zorunda kalınca tefeciler cebini dolduruyor.

Vatandaş, yüksek enflasyon düşük alım gücü sarmalında geçim savaşı verirken, yüksek faizli kredilerle borçlanmak zorunda kalıyor. İktidar, bir yandan vergilere boğduğu vatandaşı, yüzde 71’leri bulan ihtiyaç kredisi faiziyle borçlanmak zorunda bırakıyor. İşletmeler de yüzde 75’leri aşan banka ve diğer faktoring şirketlerinin faizleriyle ayakta kalmaya çalışıyor. Kredi çekemeyenler ise yüzde 120 faizli borç veren tefecilerin eline düşüyor. Türkiye’de emeğiyle, alın teriyle mücadele eden bu yüksek faizler nedeniyle borç içinde yüzerken, cebini dolduranlar tefeciler oluyor.

BANKALARA BORÇ 15 TRİLYON

İşçi, emekli, memur, esnaf, iş insanı; ülkedeki tüm çalışanlar, AKP’nin ‘yap-boz’a çevirdiği ekonomi politikalarıyla emeğinin karşılığını alamadığı gibi, yüksek faizlerle borç batağına saplanıyor. Alın teriyle para kazanıp geçinmeye çalışan vatandaşlar her geçen gün fakirleşirken, yolsuzluk yapanlar, kara para aklayanlar ise cezasız kalıyor ve gittikçe zenginleşiyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre bankalara olan bireysel ve ticari kredi kartları ve kredilerden doğan borçlar toplamda 14 trilyon 954 milyar 352 milyon liraya ulaştı. Vatandaşın ve işletmelerin, bankaların takibine düşen borç tutarı ise toplam 264 milyar 616 milyon lira oldu. Tefecilerin ağına düşenlerin de arttığına işaret eden CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Sade vatandaştan büyük iş adamına kadar herkes tefecilerin ağına düşüyor. Kiminin 3 bin lira, kiminin 30 milyon lira borcu var. Tahsilatta sorun çıkarsa devreye mafya giriyor” dedi.

‘VATANDAŞ DERİN YOKSULLUĞA HAPSOLDU’

Yılın ilk 9 ayında Hazine’nin faiz ödemeleri 850 milyar TL olduğunu ve bu dönemde nakit dengesinin de 1.5 trilyon TL açık verdiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, “Hazine’nin gelirleri yetmediği gibi, toplanan paralar da faize akıyor. Carry-trade yoluyla Türkiye’ye gelen paraya ödenen faiz ciddi yük oldu. Vatandaş da derin yoksulluğa hapsolup ödediği vergilerle işte bu tefecileri besliyor. Oysa ki trilyonlarca liralık kaynak üretime, yatırıma dönse, Türkiye bambaşka bir noktada olabilirdi” ifadelerini kullandı.

‘ŞİMŞEK, TEFECİLERİN BAKANI MI?’

Tefeci faizi yıllık yüzde 120 ve aylık olarak yüzde 10 oldu. Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek için “Düyun-u Umumiye komiseri gibi Maliye’nin başına getirildi. İçerideki tefecilerin de komiserliğine soyundu” dedi. Mehmet Şimşek Türk milletin değil de içerdeki ve dışarıdaki tefecilerin Hazine ve Maliye Bakanı mı” diye sordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.