Ali Rıza UTAR
Köşe Yazarı
Ali Rıza UTAR
 

SADAKA’NIN ÖNEMİ

İslam'a dinine göre sadaka sadece mal ve parayla değil bazı ameller ve davranışlar da sadaka hükmündedir. İnsanı sadaka vermiş gibi yapar. Hatta bunlardan bazıları, en faziletli sadakalar hükmündedir. Bu manayı ifade eden bazı hadisleri sizlere sunmaya çalışacağız: 1- Resul-i Ekrem (s.a.a): "En iyi sadaka dil sadakasıdır; onunla kanların dökülmesini engellersen, bir kötülüğü bertaraf edersen ve bir menfaatin Müslüman kardeşine ulaşmasına vesile olursan, bu senin için en iyi sadaka hükmüne geçer."  2- Bir başka rivayette şu şekilde nakledilmiştir: "Sadakanın en faziletlisi, dil sadakasıdır." Dil sadakası da nedir ya Resulullah? Diye sorulduğunda: "Aracılık yapmaktır" buyurdu; onunla bir esirin kurtulmasına, bir (günahsız) kanın dökülmesine engel olursun ve yine kardeşine bir menfaatin ulaşması ve bir kötülüğün ondan uzaklaşmasına vesile olursun."  3- Bir diğer güzel hadisinde şöyle buyurmaktadır Efendimiz (s.a.a): "Hak sözü söylemekten daha faziletli bir sadaka yoktur."  4- Yine buyurmuştur: "Canımı elinde tutan Allah'a ant olsun ki insanlar, hayır bir söz söylemekten daha sevimli bir infak ve bağışta bulunmamışlardır."  5- Bir diğer hadiste ise şöyle buyurmaktadır: "En güzel sadaka, dili korumaktır."  Gördüğünüz gibi bazen dilin konuşması en güzel sadaka oluyor, bazen de susması. Evet hakkı söylemek gerektiğinde bunu saklamadan, cesurca söylerse, bu en güzel sadaka olur. Ama konuşmaması gerektiği yerde de (gıybet, töhmet, iftira, kalp kırma, söz taşıma, alay etme, bilmediği şeyi söyleme, kendinden din adına ahkam kesme, yalan söyleme gibi) dili korumak, konuşmamak, onunla günah işlememek en faziletli sadaka hükmüne geçer. 6- İmam Musa Kazım (a.s) şöyle buyurmuştur: "(Mali veya bedeni açıdan) zayıf olan kimseye yardım etmen en faziletli sadakadır." 7- Resul-i Ekrem (s.a.a): "Her Müslüman her gün sadaka vermelidir" buyurdu. "Kimin buna gücü yeter ki?" diye sorulduğunda Allah Resulü (s.a.a) şöyle cevap verdi:  "Yoldan rahatsız edici bir engeli kaldırman sadakadır. Bir kişiye (bilmediği) yolu göstermen sadakadır. Bir hastanın ziyaretine gitmen sadakadır; kötülükten nah yetmen sadakadır, selamın cevabını vermen sadakadır."  8- Resul-i Ekrem (s.a.a): "Her iyilik sadakadır ister zengine olsun ister fakire."  9- Resul-i Ekrem (s.a.a): "Kardeşinize, onu hidayet edecek ilimle ve ona sebat verecek fikri yardımlarla ona sadakada bulun."  10- Resul-i Ekrem (s.a.a): "En iyi sadaka Müslüman kişinin bir ilmi öğrenip sonra da Müslüman kardeşine öğretmesidir."   
Ekleme Tarihi: 13 Ocak 2023 - Cuma

SADAKA’NIN ÖNEMİ

İslam'a dinine göre sadaka sadece mal ve parayla değil bazı ameller ve davranışlar da sadaka hükmündedir. İnsanı sadaka vermiş gibi yapar. Hatta bunlardan bazıları, en faziletli sadakalar hükmündedir. Bu manayı ifade eden bazı hadisleri sizlere sunmaya çalışacağız:

1- Resul-i Ekrem (s.a.a): "En iyi sadaka dil sadakasıdır; onunla kanların dökülmesini engellersen, bir kötülüğü bertaraf edersen ve bir menfaatin Müslüman kardeşine ulaşmasına vesile olursan, bu senin için en iyi sadaka hükmüne geçer." 

2- Bir başka rivayette şu şekilde nakledilmiştir: "Sadakanın en faziletlisi, dil sadakasıdır." Dil sadakası da nedir ya Resulullah? Diye sorulduğunda: "Aracılık yapmaktır" buyurdu; onunla bir esirin kurtulmasına, bir (günahsız) kanın dökülmesine engel olursun ve yine kardeşine bir menfaatin ulaşması ve bir kötülüğün ondan uzaklaşmasına vesile olursun." 

3- Bir diğer güzel hadisinde şöyle buyurmaktadır Efendimiz (s.a.a): "Hak sözü söylemekten daha faziletli bir sadaka yoktur." 

4- Yine buyurmuştur: "Canımı elinde tutan Allah'a ant olsun ki insanlar, hayır bir söz söylemekten daha sevimli bir infak ve bağışta bulunmamışlardır." 

5- Bir diğer hadiste ise şöyle buyurmaktadır: "En güzel sadaka, dili korumaktır." 

Gördüğünüz gibi bazen dilin konuşması en güzel sadaka oluyor, bazen de susması. Evet hakkı söylemek gerektiğinde bunu saklamadan, cesurca söylerse, bu en güzel sadaka olur. Ama konuşmaması gerektiği yerde de (gıybet, töhmet, iftira, kalp kırma, söz taşıma, alay etme, bilmediği şeyi söyleme, kendinden din adına ahkam kesme, yalan söyleme gibi) dili korumak, konuşmamak, onunla günah işlememek en faziletli sadaka hükmüne geçer.

6- İmam Musa Kazım (a.s) şöyle buyurmuştur: "(Mali veya bedeni açıdan) zayıf olan kimseye yardım etmen en faziletli sadakadır."

7- Resul-i Ekrem (s.a.a): "Her Müslüman her gün sadaka vermelidir" buyurdu. "Kimin buna gücü yeter ki?" diye sorulduğunda Allah Resulü (s.a.a) şöyle cevap verdi: 

"Yoldan rahatsız edici bir engeli kaldırman sadakadır. Bir kişiye (bilmediği) yolu göstermen sadakadır. Bir hastanın ziyaretine gitmen sadakadır; kötülükten nah yetmen sadakadır, selamın cevabını vermen sadakadır." 

8- Resul-i Ekrem (s.a.a): "Her iyilik sadakadır ister zengine olsun ister fakire." 

9- Resul-i Ekrem (s.a.a): "Kardeşinize, onu hidayet edecek ilimle ve ona sebat verecek fikri yardımlarla ona sadakada bulun." 

10- Resul-i Ekrem (s.a.a): "En iyi sadaka Müslüman kişinin bir ilmi öğrenip sonra da Müslüman kardeşine öğretmesidir." 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.