Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Concorde Yanılgısı

Hiç çok emek verdiğiniz fakat hep üzülmenize rağmen düzeleceğini düşünüp devam ettirdiğiniz bir ilişki içinde oldunuz mu? Ya da anısı olan mikseriniz her seferinde sigortayı attırmasına rağmen yeniden çalıştırmayı denediniz mi? Psikolojide pek çok şeyin karşılığı olduğu gibi bunun da var.    Concorde yanılgısı, kaybeden kişi olmamak için daha çok kaybetme durumu olarak tanımlanmaktadır. Zararı kurtarma düşüncesi yüzünden daha fazla zarara girme durumu olarak da tanımlanabilir. Verilen emek maddi, duygusal ya da zamansal olabilmektedir. Concorde yanılgısında insanlar gelecekteki kazançlarından çok geçmişteki emeklerine odaklanırlar ve verdikleri emeklerin boşa gideceğini düşünerek geleceklerini umursamadan riske atabilirler.   1950’li yıllarda İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere ve Fransa birlikte, sesten daha hızlı olan süpersonik uçak yapımına karar verirler. Concorde adlı bir uçağın başarılı olmayan uçuş denemelerine rağmen, bu uçağa emek veren bir grup insanın ümidini yitirmeyerek maddi olarak yatırım yapmaya devam etmesi ile meydana gelir. Bu kişilerin yaşanılan yanlışları görmezden gelerek yatırımlarını paralarını boşa harcamalarından yola çıkarak insanların saplantılı eğilimlere açık oldukları tespit edilmiştir. Yanılgının ismi buradan gelmektedir fakat ortaya çıkışı evrim teorisinin bir parçası olan zoologlara dayanmaktadır.   Günlük hayata bakıldığı zaman çoğunluğun concorde yanılgısına dair örneklere sahip olduğu görülmektedir. Özellikle duygusal anlamda emek verdiğimiz ilişkilerden vazgeçme ve sonlandırma konusunda zorluk çekeriz. Verdiğimiz emek, zarara uğrasak da mantıklı düşünmemizi engeller. Böylece kişi olumsuzluklar yerine verdiği emeklere odaklandığından içinde bulunduğu sağlıksız ilişkinin farkına varamaz. Böyle bir durumda kişinin geçmişteki emeklerinden ziyade geleceğine odaklanması böylece emeklerin yol açtığı vazgeçememe durumundan ziyade alabileceği zararları görüp bunlara göre durumu değerlendirmesi ve ona zarar veren ilişkileri sonlandırması gerekmektedir.   
Ekleme Tarihi: 31 Ocak 2023 - Salı

Concorde Yanılgısı

Hiç çok emek verdiğiniz fakat hep üzülmenize rağmen düzeleceğini düşünüp devam ettirdiğiniz bir ilişki içinde oldunuz mu? Ya da anısı olan mikseriniz her seferinde sigortayı attırmasına rağmen yeniden çalıştırmayı denediniz mi? Psikolojide pek çok şeyin karşılığı olduğu gibi bunun da var. 

 

Concorde yanılgısı, kaybeden kişi olmamak için daha çok kaybetme durumu olarak tanımlanmaktadır. Zararı kurtarma düşüncesi yüzünden daha fazla zarara girme durumu olarak da tanımlanabilir. Verilen emek maddi, duygusal ya da zamansal olabilmektedir. Concorde yanılgısında insanlar gelecekteki kazançlarından çok geçmişteki emeklerine odaklanırlar ve verdikleri emeklerin boşa gideceğini düşünerek geleceklerini umursamadan riske atabilirler.

 

1950’li yıllarda İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere ve Fransa birlikte, sesten daha hızlı olan süpersonik uçak yapımına karar verirler.
Concorde adlı bir uçağın başarılı olmayan uçuş denemelerine rağmen, bu uçağa emek veren bir grup insanın ümidini yitirmeyerek maddi olarak yatırım yapmaya devam etmesi ile meydana gelir. Bu kişilerin yaşanılan yanlışları görmezden gelerek yatırımlarını paralarını boşa harcamalarından yola çıkarak insanların saplantılı eğilimlere açık oldukları tespit edilmiştir. Yanılgının ismi buradan gelmektedir fakat ortaya çıkışı evrim teorisinin bir parçası olan zoologlara dayanmaktadır.

 

Günlük hayata bakıldığı zaman çoğunluğun concorde yanılgısına dair örneklere sahip olduğu görülmektedir. Özellikle duygusal anlamda emek verdiğimiz ilişkilerden vazgeçme ve sonlandırma konusunda zorluk çekeriz. Verdiğimiz emek, zarara uğrasak da mantıklı düşünmemizi engeller. Böylece kişi olumsuzluklar yerine verdiği emeklere odaklandığından içinde bulunduğu sağlıksız ilişkinin farkına varamaz. Böyle bir durumda kişinin geçmişteki emeklerinden ziyade geleceğine odaklanması böylece emeklerin yol açtığı vazgeçememe durumundan ziyade alabileceği zararları görüp bunlara göre durumu değerlendirmesi ve ona zarar veren ilişkileri sonlandırması gerekmektedir. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.