Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Kekemelik

Hepimiz zaman zaman farkına bile varmadan konuşmalarımızda tekrarlar ve aksamalar yaşayabiliyoruz. Bu tekrarlar ve aksamalar geçici olabildiği gibi bazen uzun süreli de görülebilmektedir.  Kekemelik, akıcılık bozukluğu olarak da adlandırılan ve genellikle çocuklukta başlayan bir rahatsızlıktır. Kekelemesi olan kişilerde cümleler ve kelimeler daha fazla bozulmaya uğrar, kişiler sözcüklerin bazı kısımlarını tekrar eder, bir sesi olması gerekenden daha fazla uzatır veya bir kelimeyi ağzından çıkarmakta zorlanabilirler. Kekemeliğin arkasında ise gerginlik, stres gibi psikolojik durumlar olabilir. Kişi; heyecanlı, yorgun ve stresli olduğunda veya kendisini baskı altında hissettiğinde daha yoğun bir hal alabilir. Temeli çocukluğa dayanabilmektedir. Küçük çocuklar, konuşma ve dil yetenekleri gelişmediği takdirde kekeleme görülebilir. Belli bir döneme kadar kekemelik olsa da sonrasında konuşmasının normal akışa dönmesi beklenir. Bu akışın sağlanamadığı durumlarda ise kekemelik, kronik bir rahatsızlığa döner.   Çocuklar, kendilerini ifade etmeyi sevdiklerinden kekemeliği tespit edebilmek daha kolaydır. Ancak kekemelik tanısı koymak ve tedaviye başlamak için belirtilerin bir süre gözlemlenmiş olması gerekir.  Kekemelik belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir: -Bir kelime veya cümleye başlamada zorluk yaşanması, -Bir kelimeyi veya bir kelime içindeki sesleri uzatma, -Bir sesin, hecenin veya kelimenin tekrar edilmesi, -Belirli heceler ve kelimelerde duraksamalar yaşanması, -Bir sonraki kelimeye geçmekte zorluk çekildiği için “hımm, ıııh ” gibi ekstra seslerin sürekli olarak konuşmaya eklenmesi, -Bir kelimeyi söylemek için aşırı gergin olunması ve bu gerginliğin konuşmaya yansıması, -Konuşma kaygısı, -Etkili iletişim kurmak için konuşmanın yeterli düzeyde olmaması.   Kekemelik belirtilerine bazı fiziksel semptomlar da eşlik edebilmektedir : Hızlı göz kırpma Dudakların veya çenenin titremesi Yüz tikleri Sıkılmış eller   Çocuklarda Kekemeliğin Sebepleri Nedir? Araştırmacılar, kekemeliğe neden olan faktörleri yıllardır araştırmakta ve bunları bizlerle paylaşmaktadır. Kekemeliğin fiziksel nedenleri olabileceği gibi ruhsal nedenleri de mevcuttur. Kekemeliğin olası nedenleri şunlar olabilmektedir: 1- Motor Konuşma Bozuklukları 2- Genetik 3- Psikolojik nedenler 4- Gecikmiş dil ve konuşma yeteneği 5- Stres   Kronik bir rahatsızlığa dönen kekemelik konuşmayı zorlaştırsa da çözümsüz değildir. Kekeme olan çocuklar ve yetişkinler, konuşma akıcılığını geliştirmek için konuşma terapisi veya bilişsel davranışçı terapi gibi tedavi yöntemlerinden yararlanabilirler.
Ekleme Tarihi: 17 Ocak 2023 - Salı

Kekemelik

Hepimiz zaman zaman farkına bile varmadan konuşmalarımızda tekrarlar ve aksamalar yaşayabiliyoruz. Bu tekrarlar ve aksamalar geçici olabildiği gibi bazen uzun süreli de görülebilmektedir. 

Kekemelik, akıcılık bozukluğu olarak da adlandırılan ve genellikle çocuklukta başlayan bir rahatsızlıktır. Kekelemesi olan kişilerde cümleler ve kelimeler daha fazla bozulmaya uğrar, kişiler sözcüklerin bazı kısımlarını tekrar eder, bir sesi olması gerekenden daha fazla uzatır veya bir kelimeyi ağzından çıkarmakta zorlanabilirler. Kekemeliğin arkasında ise gerginlik, stres gibi psikolojik durumlar olabilir. Kişi; heyecanlı, yorgun ve stresli olduğunda veya kendisini baskı altında hissettiğinde daha yoğun bir hal alabilir.

Temeli çocukluğa dayanabilmektedir. Küçük çocuklar, konuşma ve dil yetenekleri gelişmediği takdirde kekeleme görülebilir. Belli bir döneme kadar kekemelik olsa da sonrasında konuşmasının normal akışa dönmesi beklenir. Bu akışın sağlanamadığı durumlarda ise kekemelik, kronik bir rahatsızlığa döner.

 

Çocuklar, kendilerini ifade etmeyi sevdiklerinden kekemeliği tespit edebilmek daha kolaydır. Ancak kekemelik tanısı koymak ve tedaviye başlamak için belirtilerin bir süre gözlemlenmiş olması gerekir. 

Kekemelik belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

-Bir kelime veya cümleye başlamada zorluk yaşanması,

-Bir kelimeyi veya bir kelime içindeki sesleri uzatma,

-Bir sesin, hecenin veya kelimenin tekrar edilmesi,

-Belirli heceler ve kelimelerde duraksamalar yaşanması,

-Bir sonraki kelimeye geçmekte zorluk çekildiği için “hımm, ıııh ” gibi ekstra seslerin sürekli olarak konuşmaya eklenmesi,

-Bir kelimeyi söylemek için aşırı gergin olunması ve bu gerginliğin konuşmaya yansıması,

-Konuşma kaygısı,

-Etkili iletişim kurmak için konuşmanın yeterli düzeyde olmaması.

 

Kekemelik belirtilerine bazı fiziksel semptomlar da eşlik edebilmektedir :

  • Hızlı göz kırpma
  • Dudakların veya çenenin titremesi
  • Yüz tikleri
  • Sıkılmış eller

 

Çocuklarda Kekemeliğin Sebepleri Nedir?

Araştırmacılar, kekemeliğe neden olan faktörleri yıllardır araştırmakta ve bunları bizlerle paylaşmaktadır. Kekemeliğin fiziksel nedenleri olabileceği gibi ruhsal nedenleri de mevcuttur. Kekemeliğin olası nedenleri şunlar olabilmektedir:

1- Motor Konuşma Bozuklukları

2- Genetik

3- Psikolojik nedenler

4- Gecikmiş dil ve konuşma yeteneği

5- Stres

 

Kronik bir rahatsızlığa dönen kekemelik konuşmayı zorlaştırsa da çözümsüz değildir. Kekeme olan çocuklar ve yetişkinler, konuşma akıcılığını geliştirmek için konuşma terapisi veya bilişsel davranışçı terapi gibi tedavi yöntemlerinden yararlanabilirler.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.