“HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI”

SİYASET 02.11.2020 - 10:44, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

“HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI”

AK PARTİ KOCAELİ MİLLETVEKİLİ İLYAS ŞEKER:
AK Parti Kocaeli Milletvekili ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi İlyas Şeker, İzmir’de ihmalin can kayıplarına neden olduğunu söyledi. Şeker, 'Bir can kaybının olmaması için vatandaş, devlet, belediyeler herkes taşın altına elini koymalı” dedi. AK Parti  Kocaeli Milletvekili ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi İlyas Şeker, İzmir’de meydana gelen  deprem sonrasında alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Şeker, mevcut yasaların uygulanması gerektiğini kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “Belediyelerin, mevcut yasalara göre imara açık alanların imara uygun olup olmadığının çalışmasını yapmaları lazım. Mevcut yasalarla bu çok rahat yapılabilir. Jeolojik etütlerin yapılması lazım. Bu yapıldıktan sonra o alanlar imara açıksa derhal kapatılmalı. İmara uygun alanlar yeniden açılmalı. Kocaeli de 99 depremini yaşamıştı. Depremden hemen sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi il sınırları bazında tüm alanların jeolojik etütlerini yaptırdı. İmara kapanması gereken -fay hatları, dere yatakları- alanları imara kapattı. Yapılaşma bu şekilde devam ediyor. Belediyelerin bu anlamda çalışma yapmasını engelleyecek yasal engel yok.” ‘İL BAZINDA ÖNLEMLER’ İzmir’de yıkılan binaların çoğunun ruhsatlı binalar olduğunu bildiren Şeker, “Bu, geçmişte yapılan imar planlarının çok sağlıklı olmadığını gösteriyor. Bu anlamda belediyeler mevcut yasalarla çok rahat şekilde depreme dayanıklı imar alanlarını oluşturabilirler. Şehir şehir, il bazında mevcut yasalarla önlemler alınabilir” şeklinde konuştu. YAPI DENETİM HATALI İSE CEZA VERİLMELİ Belediyelerin, aykırı yapılan, projesiz, ruhsatsız yapılan binayı tespit ettiği an müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Şeker şöyle devam etti: “Bizim şöyle bir sıkıntımız var. Binalar başlıyor, kaçak olarak yapılıyor, bina dikiliyor ondan sonra gidip mühürlüyorsunuz. Yıksanız bir türlü yıkmasanız bir türlü. Bir sürü sosyal problem ortaya çıkıyor. Olan da vatandaşa oluyor. Belediyelerin zabıta ekiplerinin çok güçlü şekilde denetim yapması lazım. Yapı denetim firmaları gerekli şekilde denetim yapmamışlarsa gözünün yaşına bakmamalı ve gerekli cezalar verilmeli. Kapatılması gerekiliyorsa firmalar kapatılmalı. Belediyeler imar planlarını elden geçirmediyse derhal gözden geçirilmeli. Fay hatları, dere yatakları yani yapılaşmaya müsait olmayan bütün alanlar imara kapatılmalı. Bina alan vatandaş da ruhsatına zemin etüdüne, iskanına bakmalı. Burada hepimize sorumluluk düşüyor.”
AK PARTİ KOCAELİ MİLLETVEKİLİ İLYAS ŞEKER:

AK Parti Kocaeli Milletvekili ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi İlyas Şeker, İzmir’de ihmalin can kayıplarına neden olduğunu söyledi. Şeker, 'Bir can kaybının olmaması için vatandaş, devlet, belediyeler herkes taşın altına elini koymalı” dedi.

AK Parti  Kocaeli Milletvekili ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi İlyas Şeker, İzmir’de meydana gelen  deprem sonrasında alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Şeker, mevcut yasaların uygulanması gerektiğini kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “Belediyelerin, mevcut yasalara göre imara açık alanların imara uygun olup olmadığının çalışmasını yapmaları lazım. Mevcut yasalarla bu çok rahat yapılabilir. Jeolojik etütlerin yapılması lazım. Bu yapıldıktan sonra o alanlar imara açıksa derhal kapatılmalı. İmara uygun alanlar yeniden açılmalı. Kocaeli de 99 depremini yaşamıştı. Depremden hemen sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi il sınırları bazında tüm alanların jeolojik etütlerini yaptırdı. İmara kapanması gereken -fay hatları, dere yatakları- alanları imara kapattı. Yapılaşma bu şekilde devam ediyor. Belediyelerin bu anlamda çalışma yapmasını engelleyecek yasal engel yok.”

‘İL BAZINDA ÖNLEMLER’

İzmir’de yıkılan binaların çoğunun ruhsatlı binalar olduğunu bildiren Şeker, “Bu, geçmişte yapılan imar planlarının çok sağlıklı olmadığını gösteriyor. Bu anlamda belediyeler mevcut yasalarla çok rahat şekilde depreme dayanıklı imar alanlarını oluşturabilirler. Şehir şehir, il bazında mevcut yasalarla önlemler alınabilir” şeklinde konuştu.

YAPI DENETİM HATALI İSE CEZA VERİLMELİ

Belediyelerin, aykırı yapılan, projesiz, ruhsatsız yapılan binayı tespit ettiği an müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Şeker şöyle devam etti: “Bizim şöyle bir sıkıntımız var. Binalar başlıyor, kaçak olarak yapılıyor, bina dikiliyor ondan sonra gidip mühürlüyorsunuz. Yıksanız bir türlü yıkmasanız bir türlü. Bir sürü sosyal problem ortaya çıkıyor. Olan da vatandaşa oluyor. Belediyelerin zabıta ekiplerinin çok güçlü şekilde denetim yapması lazım. Yapı denetim firmaları gerekli şekilde denetim yapmamışlarsa gözünün yaşına bakmamalı ve gerekli cezalar verilmeli. Kapatılması gerekiliyorsa firmalar kapatılmalı. Belediyeler imar planlarını elden geçirmediyse derhal gözden geçirilmeli. Fay hatları, dere yatakları yani yapılaşmaya müsait olmayan bütün alanlar imara kapatılmalı. Bina alan vatandaş da ruhsatına zemin etüdüne, iskanına bakmalı. Burada hepimize sorumluluk düşüyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.