“KOCAELİ’NİN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN YETERLİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI”

SİYASET 06.11.2020 - 18:44, Güncelleme: 05.03.2022 - 13:23
 

“KOCAELİ’NİN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN YETERLİ ÇALIŞMALAR YAPILMADI”

Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, “Şehrin kentsel dönüşümü için yeterli çalışmalar yapılmadı. Belediyeler kentsel dönüşüm için gerekli stok arazileri oluşturamamıştır” dedi. Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, haftalık basın açıklamasını il binasında gerçekleştirdi.  Sözlerine 30 Ekim İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşları anarak başlayan Başkan Mutlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye’nin yüzde 75’i fay hattında bulunuyor. Kocaeli ilimiz en önemli Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer almaktadır. 17 Ağustos depreminden sonra 21 yıl geçti. Her geçen yıl deprem riski artmaktadır. Bu 21 yılda biz halen hasarlı binaların yıkılıp yıkılmayacağını konuşuyoruz. Şehrin kentsel dönüşümü için yeterli çalışmalar yapılmadı. Belediyeler kentsel dönüşüm için gerekli stok arazileri oluşturamamıştır. İlçelerde belirlenen toplanma alanlarının elektrik, su ve gerekli teçhizatlar için alt yapı kurulmadı. “20’NİN ÜZERİNDE AĞIR HASARLI BİNALAR YIKILMAMIŞTIR”  Bu kentte bırakın az-orta hasarlı binaların yıkımını henüz 20’nin üzerinde ağır hasarlı binalar yıkılmadı. Hâlbuki 1999 depremi öncesinde inşa edilen tüm yapıların kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekmektedir. Şu bilinmelidir ki riski azaltmak ortadan kaldırmak daha sonra oluşacak enkazı kaldırmaktan daha az maliyetlidir. Bu gerçeği göz önünde tutmamız gerekmektedir.  En son İzmir depreminin maliyeti nedir? Peki insan hayatının bir bedeli var mıdır? 1999 depreminde en çok eleştirilen konuların başında gelen deprem yardımlarının akıbeti olmuştu. Gelen paralarla maaşların ödendiği söylendi durdu. 99 depremi sonrası deprem vergisi, özel iletişim vergisi, ihtiyaç akçesi gibi ek kaynaklar oluşturuldu. 18 yılda sadece deprem vergisi olarak 35 milyar dolar toplanmış. Bunun dışında imar afları, imar borçları çıkartıldı. Buradan da ciddi kaynaklar oluşturuldu. Peki, bu kaynaklara ne oldu, şimdi Eski Türkiye yok diyenler, depremden gelen paralarla maaşlar ödeniyordu diyenler bu devasa kaynağı ne için kullanmışlardır”

Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, “Şehrin kentsel dönüşümü için yeterli çalışmalar yapılmadı. Belediyeler kentsel dönüşüm için gerekli stok arazileri oluşturamamıştır” dedi. Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu, haftalık basın açıklamasını il binasında gerçekleştirdi.  Sözlerine 30 Ekim İzmir depreminde hayatını kaybeden vatandaşları anarak başlayan Başkan Mutlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye’nin yüzde 75’i fay hattında bulunuyor. Kocaeli ilimiz en önemli Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer almaktadır. 17 Ağustos depreminden sonra 21 yıl geçti. Her geçen yıl deprem riski artmaktadır. Bu 21 yılda biz halen hasarlı binaların yıkılıp yıkılmayacağını konuşuyoruz. Şehrin kentsel dönüşümü için yeterli çalışmalar yapılmadı. Belediyeler kentsel dönüşüm için gerekli stok arazileri oluşturamamıştır. İlçelerde belirlenen toplanma alanlarının elektrik, su ve gerekli teçhizatlar için alt yapı kurulmadı.

“20’NİN ÜZERİNDE AĞIR HASARLI BİNALAR YIKILMAMIŞTIR” 

Bu kentte bırakın az-orta hasarlı binaların yıkımını henüz 20’nin üzerinde ağır hasarlı binalar yıkılmadı. Hâlbuki 1999 depremi öncesinde inşa edilen tüm yapıların kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekmektedir. Şu bilinmelidir ki riski azaltmak ortadan kaldırmak daha sonra oluşacak enkazı kaldırmaktan daha az maliyetlidir. Bu gerçeği göz önünde tutmamız gerekmektedir.  En son İzmir depreminin maliyeti nedir? Peki insan hayatının bir bedeli var mıdır? 1999 depreminde en çok eleştirilen konuların başında gelen deprem yardımlarının akıbeti olmuştu. Gelen paralarla maaşların ödendiği söylendi durdu. 99 depremi sonrası deprem vergisi, özel iletişim vergisi, ihtiyaç akçesi gibi ek kaynaklar oluşturuldu. 18 yılda sadece deprem vergisi olarak 35 milyar dolar toplanmış. Bunun dışında imar afları, imar borçları çıkartıldı. Buradan da ciddi kaynaklar oluşturuldu. Peki, bu kaynaklara ne oldu, şimdi Eski Türkiye yok diyenler, depremden gelen paralarla maaşlar ödeniyordu diyenler bu devasa kaynağı ne için kullanmışlardır”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.