Petrol-İş Gebze’de ‘Sınıf Okulu’ başladı
Petrol-İş Gebze’de ‘Sınıf Okulu’ başladı
Petrol-İş Gebze’de ‘Sınıf Okulu’ başladı
Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şubenin öncülüğünde, Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, Birleşik Metal-İş ve Petrol-İş’in desteğiyle hayata geçen ‘Sınıf Okulu’ başladı. Sınıf Okulunun ilk dersi Petrol-İş Gebze Şubesinde gerçekleştirildi. İlk eğitimde Doç. Dr. Kemal İnal ‘Yeni Öğretim Programını Nasıl Okumalıyız?’, Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak ise, ‘Eğitim Sen’in Halkçı Öğretim Planı’ konu başlıklarıyla sunum yaptı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin ve müfredatların tartışıldığı eğitimde açılış konuşmasını Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Doç. Dr. Savaş Karabulut gerçekleştirdi. Sınıf Okulu’nun açılışında konuşan Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Doç. Dr. Savaş Karabulut, “Sınıf Okulu; Gebze, Dilovası, Çayırova ve Darıca’da örgütlü eğitim emekçileri başta olmak üzere, bölgedeki sanayi havzalarında ve fabrikalarda çalışan işçilere ve emekçilere kapılarını açıyor. Ders zili bu kez işçi ve emekçiler için çalıyor. Sınıf Okulu’nun, işçi sınıfını ve emeği bölen burjuva düzenine karşı memur ve işçilerin sınıf ve kitle sendikacılığı temelinde, işçilerin, emeğin birleşik mücadele hattının inşasında da önemli bir kazanım sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
“İŞÇİ SINIFI ÇOCUKLARI ÖZELE YÖNLENDİRİLMEYE ZORLANACAK”
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, “Eğitim Sen’in Halkçı Öğretim Planı” üzerine konuştu. Eğitim Sen’in laik, bilimsel, anadilinde eğitimi savunduğunu belirten Toprak, “Bu programlara karşı bizlerin kendi bilimsel programlarını ortaya koyması gerekiyor. Sadece eğitim emekçileri değil, tüm halkın, çocuğunun geleceğinden endişe duyan her yurttaşımızın bir araya gelerek bilimsel eğitimi savunması gerekiyor. Bu müfredat işçi sınıfının çocuklarını özel kurslara, özel okullara yönlendirmeye zorlayacak” dedi. Müfredata karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Toprak, “Bu müfredat için siyasilerden bir umut bekleyemeyiz. Biz birlikte hareket etmediğimiz sürece hiç bir şey değişmeyecek. O yüzden örgütlü olmalıyız, kendimiz için değil, geleceğimiz için bir arada mücadele ederek bu müfredatı ortadan kaldırabiliriz” diye konuştu.
“KÖY ENSTİTÜLERİNİ ÖRNEK ALMALIYIZ”
“Yeni Öğretim Programını Nasıl Okumalıyız?” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Kemal İnal, AK Partili yıllarda uygulanan eğitim müfredatlarını karşılaştırdı. Eğitimin felakete sürüklendiğini belirten İnal, “AK Parti ilk müfredatı 2005 yılında uygulamaya koydu. 2005 müfredatı kimi çevreler tarafından devrim olarak kabul edildi ama burada bir devrim söz konusu değil. Müfredatta davranışçılık kaldırıldı, yapılandırmacılık kabul edildi. O dönem bu müfredat Eğitim Sen içerisinde de kimileri tarafından onay gördü, desteklendi. Ama sonra zaman gösterdi ki, AK Parti eğitimde inanılmaz işler yaptı, ülke felaket bir yere gidiyor” dedi. Laikliğe karşı büyük bir saldırının olduğunu ifade eden İnal, “Tarikatlar ve cemaatlerin milli eğitimin içerisine bu şekilde girmesi büyük bir sorun. Büyük bir saldırı var. Laikliğe karşı büyük bir savaş açmış durumdalar. Evrim teorisini okuyamıyor, laiklikten, kadın ve erkek eşitliğinden bahsedemiyorsunuz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinde farklı kimlikler yok, krizler yok, gündelik hayatta yaşanılan çatışmalar, çelişkiler yok. Marx işçi çocukları için eğitimin nasıl olması gerektiğini anlattı, Sovyetler kısmen de olsa uygulamaya çalıştı, bunlar önemli örneklerdi. Ülkemizde uygulanan Köy Enstitüleri örneği de önemli bir kazanımdı. Bu gibi örnekleri arttırmalıyız” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.