Bu çalışmayla sebze ve meyve fiyatları kontrol altına alınacak!

GENEL 26.11.2025 - 13:46, Güncelleme: 26.11.2025 - 13:46
 

Bu çalışmayla sebze ve meyve fiyatları kontrol altına alınacak!

HAL KANUNU'NDA YENİ DÜZENLEME
Sebze ve meyve fiyatlarını kontrol altına alacak "Hal Kanunu" ile ilgili çalışmalar hızlandı. Aracıları ortadan kaldıracak ve fiyat istikrarını sağlayacak düzenlemenin yılbaşında Meclis'e gelmesi planlanıyor. Yasa tasarısı ile 4 önemli düzenleme hayata geçecek. Uzun süredir gündemde olan "Hal Kanunu" ile ilgili bu kez ciddi gelişmeler yaşanıyor. Hükümet uzun süredir tartışılan Hal Kanunu üzerindeki çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Vergi kaçakçılığının önüne geçmek için adımların, yetki belgesi zorunluluğu ve zincir marketlere kota gibi detayların yer aldığı düzenlemenin yılbaşında Meclis'e gelmesi bekleniyor. Hal dışında meyve ve sebze satan tüccarlara yönelik düzenleme yapılacak. Belirli kriterlerle hal dışı tüccarlara yetki belgesi alma zorunluluğu getirilecek. VERGİ KAÇAKÇILIĞININ ÖNÜNE GEÇİLECEK Söz konusu düzenleme ile vergi kaçakçılığının da önüne geçilecek. Hal Kayıt Sistemi’ne rüsum ücretini düşük girenler mercek altına alınacak. Vergiyi az ödemek için rüsum ücretini malın değerinden düşük giren hal dışı tüccarların yetki belgesi askıya alınarak ticari faaliyetleri durdurulacak. Böylelikle aracılar tarladan aldıkları gerçek fiyatı sisteme girmek zorunda kalacak. ZİNCİR MARKETLERE ÜRETİCİ KOTASI Hal içinde komisyoncular arasında satış yasaklanacak. Rekabet ortamını artırmayı hedefleyen düzenlemeyle, zincir marketlere üreticiden ürün alması için kota getirilecek. Zincir marketler ilk etapta aldıkları ürünün yüzde 20’sini direkt üreticiden temin edecek. Miktarın zamanla artırılması planlanırken, üreticilerin fiyatları aşağı çekmesi öngörülüyor.
HAL KANUNU'NDA YENİ DÜZENLEME

Sebze ve meyve fiyatlarını kontrol altına alacak "Hal Kanunu" ile ilgili çalışmalar hızlandı. Aracıları ortadan kaldıracak ve fiyat istikrarını sağlayacak düzenlemenin yılbaşında Meclis'e gelmesi planlanıyor. Yasa tasarısı ile 4 önemli düzenleme hayata geçecek. Uzun süredir gündemde olan "Hal Kanunu" ile ilgili bu kez ciddi gelişmeler yaşanıyor. Hükümet uzun süredir tartışılan Hal Kanunu üzerindeki çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Vergi kaçakçılığının önüne geçmek için adımların, yetki belgesi zorunluluğu ve zincir marketlere kota gibi detayların yer aldığı düzenlemenin yılbaşında Meclis'e gelmesi bekleniyor. Hal dışında meyve ve sebze satan tüccarlara yönelik düzenleme yapılacak. Belirli kriterlerle hal dışı tüccarlara yetki belgesi alma zorunluluğu getirilecek.

VERGİ KAÇAKÇILIĞININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Söz konusu düzenleme ile vergi kaçakçılığının da önüne geçilecek. Hal Kayıt Sistemi’ne rüsum ücretini düşük girenler mercek altına alınacak. Vergiyi az ödemek için rüsum ücretini malın değerinden düşük giren hal dışı tüccarların yetki belgesi askıya alınarak ticari faaliyetleri durdurulacak. Böylelikle aracılar tarladan aldıkları gerçek fiyatı sisteme girmek zorunda kalacak.

ZİNCİR MARKETLERE ÜRETİCİ KOTASI

Hal içinde komisyoncular arasında satış yasaklanacak. Rekabet ortamını artırmayı hedefleyen düzenlemeyle, zincir marketlere üreticiden ürün alması için kota getirilecek. Zincir marketler ilk etapta aldıkları ürünün yüzde 20’sini direkt üreticiden temin edecek. Miktarın zamanla artırılması planlanırken, üreticilerin fiyatları aşağı çekmesi öngörülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.