Halı saha maçları kalp krizi riskini artırıyor

SAĞLIK 06.07.2025 - 12:30, Güncelleme: 06.07.2025 - 12:44
 

Halı saha maçları kalp krizi riskini artırıyor

BİLİNÇSİZCE YAPILAN HER SPOR AKTİVİTESİ TEHLİKE SAÇIYOR;
Yozgat Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İmam Günay, özellikle gençler arasında yaygınlaşan halı saha maçlarının ciddi sağlık riskleri doğurabileceği uyarısında bulundu. Isınma yapılmadan, sağlık kontrolü olmadan gerçekleştirilen yoğun egzersizlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Günay, “Bilinçsizce yapılan halı saha maçları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle spor öncesi mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı” dedi. Günay, kalp krizine neden olan başlıca etkenlerin genetik yatkınlık, kötü beslenme, hareketsizlik ve sigara kullanımı olduğunu, hazırlıksız yapılan sporun ise bu süreci hızlandırarak kalp damarlarındaki plakların yırtılmasına ve ani kalp krizine neden olabileceğini belirtti. Son bir yıl içinde üç farklı genç hastasının halı saha maçları sonrası kalp krizi geçirdiğine tanık olduklarını anlatan Uzman Dr. Günay, bunlardan birinin 19 yaşında olduğunu ifade ederek, “Geçen günlerde bir hastamız gelmişti 19 yaşında. Kendisinde bir göğüs ağrısı oluyor ama öyküyü derinleştirdiğimizde kendisinin bir gün önce halı saha maçı yaptığını tespit ediyoruz. Ondan sonra ağrısı ufak ufak oluyor ve bir gün sonra artıyor. Acile başvurduğunda kalp kriziyle ilişkili bir şey tespit ediyoruz. Ondan sonra hastayı biz acil anjiyoya aldık. Anjiyoda hastanın kalp damarının birinde yüzde 100 tıkanıklık olduğunu tespit ettik. Orada bir pıhtı vardı, gerekli müdahale sonrası hastanın göğüs ağrısı geçti, hemen rahatladı. İşlem yaptıktan sonra yoğun bakıma aldık. Bu süreçte birkaç günlük takibimiz oldu. Takipten sonra hastayı şifayla taburcu ettik" diye konuştu. “SPOR BİLİNÇLİ YAPILMALI" Sporun sağlık için önemli olduğunu ancak bilinçsizce yapıldığında ciddi riskler doğurduğunu vurgulayan Günay, şu ifadeleri kullandı: “Halı saha gibi yoğun tempolu egzersizler, altta yatan kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği veya aile öyküsü olan bireylerde ani kalp krizine yol açabilir. Bu yüzden halı saha gibi aktivitelerden önce mutlaka kalp muayenesi yaptırılmalı. Aksi halde kişi hastaneye bile ulaşamadan yaşamını yitirebilir.” Günay ayrıca sağlıklı yaşam için düzenli egzersiz, dengeli beslenme, sigaradan uzak durma ve hareketsiz yaşam tarzından kaçınılması gerektiğini ifade ederek, kalp hastalıklarının sadece yaşlılara özgü olmadığını, gençlerde de görülme sıklığının arttığını söyledi. "Spor yapalım ama akılla yapalım” diyen Uzman Dr. Günay, özellikle gençlere bu konuda daha dikkatli olmaları çağrısında bulundu. KAYNAK: ANKA
BİLİNÇSİZCE YAPILAN HER SPOR AKTİVİTESİ TEHLİKE SAÇIYOR;

Yozgat Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İmam Günay, özellikle gençler arasında yaygınlaşan halı saha maçlarının ciddi sağlık riskleri doğurabileceği uyarısında bulundu. Isınma yapılmadan, sağlık kontrolü olmadan gerçekleştirilen yoğun egzersizlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Günay, “Bilinçsizce yapılan halı saha maçları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle spor öncesi mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı” dedi. Günay, kalp krizine neden olan başlıca etkenlerin genetik yatkınlık, kötü beslenme, hareketsizlik ve sigara kullanımı olduğunu, hazırlıksız yapılan sporun ise bu süreci hızlandırarak kalp damarlarındaki plakların yırtılmasına ve ani kalp krizine neden olabileceğini belirtti. Son bir yıl içinde üç farklı genç hastasının halı saha maçları sonrası kalp krizi geçirdiğine tanık olduklarını anlatan Uzman Dr. Günay, bunlardan birinin 19 yaşında olduğunu ifade ederek, “Geçen günlerde bir hastamız gelmişti 19 yaşında. Kendisinde bir göğüs ağrısı oluyor ama öyküyü derinleştirdiğimizde kendisinin bir gün önce halı saha maçı yaptığını tespit ediyoruz. Ondan sonra ağrısı ufak ufak oluyor ve bir gün sonra artıyor. Acile başvurduğunda kalp kriziyle ilişkili bir şey tespit ediyoruz. Ondan sonra hastayı biz acil anjiyoya aldık. Anjiyoda hastanın kalp damarının birinde yüzde 100 tıkanıklık olduğunu tespit ettik. Orada bir pıhtı vardı, gerekli müdahale sonrası hastanın göğüs ağrısı geçti, hemen rahatladı. İşlem yaptıktan sonra yoğun bakıma aldık. Bu süreçte birkaç günlük takibimiz oldu. Takipten sonra hastayı şifayla taburcu ettik" diye konuştu.

“SPOR BİLİNÇLİ YAPILMALI"

Sporun sağlık için önemli olduğunu ancak bilinçsizce yapıldığında ciddi riskler doğurduğunu vurgulayan Günay, şu ifadeleri kullandı: “Halı saha gibi yoğun tempolu egzersizler, altta yatan kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği veya aile öyküsü olan bireylerde ani kalp krizine yol açabilir. Bu yüzden halı saha gibi aktivitelerden önce mutlaka kalp muayenesi yaptırılmalı. Aksi halde kişi hastaneye bile ulaşamadan yaşamını yitirebilir.” Günay ayrıca sağlıklı yaşam için düzenli egzersiz, dengeli beslenme, sigaradan uzak durma ve hareketsiz yaşam tarzından kaçınılması gerektiğini ifade ederek, kalp hastalıklarının sadece yaşlılara özgü olmadığını, gençlerde de görülme sıklığının arttığını söyledi. "Spor yapalım ama akılla yapalım” diyen Uzman Dr. Günay, özellikle gençlere bu konuda daha dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

KAYNAK: ANKA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.