“Vatandaşa haciz, yandaşa af”
“Vatandaşa haciz, yandaşa af”
KANKO’DAN SERT EKONOMİ ELEŞTİRİSİ:
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, ülke ekonomisindeki adaletsizlik iddialarını gündeme taşıyan çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dar gelirli vatandaşın üzerindeki vergi yükü ile büyük şirketlere sağlanan imtiyazları kıyaslayan Kanko, mevcut tabloyu “ yandaş düzeni” olarak tanımladı. Maliye politikalarının esnaf ve dar gelirli üzerinde ağır bir baskı oluşturduğunu ifade eden Kanko, devletin küçük borçlar için sergilediği tahsilat kararlılığının büyük müteahhitler söz konusu olduğunda ortadan kalktığını savundu. Kanko, “İktidara yakın çevrelere sağlanan vergi avantajlarının toplam büyüklüğü 220 milyar doları buluyor. Vergi yükü tabana yayılmış gibi gösteriliyor ama gerçekte yük, en zayıf kesimlerin omuzlarına bindiriliyor” dedi.
BORÇ SİLME LİSTESİNİ AÇIKLADI
Prof. Dr. Mühip Kanko, açıklamasında kamuoyunda tartışılan bazı büyük firmaların devlete olan borçlarının kaç kez silindiğine dair çarpıcı veriler paylaştı. Kanko’nun paylaştığı rakamlar şu şekilde: Kolin: 36 kez, Cengiz: 30 kez, Makyol: 24 kez, Kalyon: 19 kez, Limak: 19 kez
Bu listenin kamu vicdanını yaraladığını belirten Kanko, “Bu tablo, sistemin kimler için çalıştığını açıkça ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
“BU DÜZEN AYRICALIKLI BİR AZINLIĞIN DÜZENİ”
Mevcut ekonomik yapının sürdürülebilir olmadığını ve toplumsal güveni zedelediğini vurgulayan Kanko, kaynakların kamu yararı yerine belirli gruplara aktarıldığını iddia etti. Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde iktidarın tercihlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Kanko, halktan yana, adil ve şeffaf bir ekonomik düzen kurulması için değişim çağrısında bulundu. Kanko, vatandaşın geçim derdiyle boğuşurken sergilenen bu ayrıcalıklı tutuma karşı toplumun her kesimini ses yükseltmeye davet etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.