Peşkeşe ‘dur’ dedi

SİYASET 02.08.2022 - 14:33, Güncelleme: 02.08.2022 - 14:33
 

Peşkeşe ‘dur’ dedi

AYM’NİN LİMAN KARARINI CHP’Lİ TARHAN DEĞERLENDİRDİ:
AYM, CHP’nin başvurusunun ardından liman özelleştirmelerinin ihalesiz uzatılmasına ilişkin kanun teklifini iptal etti. CHP PM Üyesi Tahsin Tarhan, limanların peşkeş çekilmesine AYM’nin bu kararıyla ‘dur’ dediğini söyledi. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine; bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya devredilmesi yöntemiyle özelleştirilmeleri ile imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerini ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatan kanun düzenlemesini iptal etti. Kararı değerlendiren CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, AYM’nin gerekçesinde sözleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine vurgu yapıldığını aktardı. ‘ANKARA’DA HALA MAHKEMELER VAR’ Tarhan, “Biz de teklifin görüşmeleri sırasında bu hususu iktidar milletvekillerinin dikkatlerine sunduk. Halkın malının, yandaşlara ve yabancılara peşkeş çekilmesinin yolunun açılacağını söyledik. Süresi bitmek üzere olan liman tahsislerinde yeniden ihale açılması gerektiğini, yeniden ve günün koşullarında adil rekabet şartlarında yapılacak ihalelerin önünün bu düzenlemeyle kapatıldığını vurguladık. Ancak bu yeni sistemde ne yazık ki TBMM’de iktidar mensubu milletvekillerinin de tercihi o zaman da söylediğimiz gibi gözlerimi kaparım saraydan verilen vazifemi yaparım oluyor. Ama Ankara’da hala mahkemeler var” dedi. Limanların peşkeş çekilmesine bu AYM’nin bu kararıyla ‘dur’ dendiğini belirten Tarhan, CHP’nin yasal ve hukuki zeminlerde halkın hakkını savunmaya devam edeceğinin altını çizdi. NE OLMUŞTU? AYM tarafından CHP’nin başvurusu üzerine iptal edilen düzenlemeye göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri; başvuru gerçekleştirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yıla kadar uzatılacaktı. Düzenleme nedeniyle Kamu zararı oluşacağı ve sözleşme özgürlüğüne aykırılık nedeniyle CHP Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
AYM’NİN LİMAN KARARINI CHP’Lİ TARHAN DEĞERLENDİRDİ:

AYM, CHP’nin başvurusunun ardından liman özelleştirmelerinin ihalesiz uzatılmasına ilişkin kanun teklifini iptal etti. CHP PM Üyesi Tahsin Tarhan, limanların peşkeş çekilmesine AYM’nin bu kararıyla ‘dur’ dediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusu üzerine; bazı limanların işletme hakkı verilmesi veya devredilmesi yöntemiyle özelleştirilmeleri ile imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerini ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatan kanun düzenlemesini iptal etti. Kararı değerlendiren CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, AYM’nin gerekçesinde sözleşme özgürlüğünün ihlal edildiğine vurgu yapıldığını aktardı.

‘ANKARA’DA HALA MAHKEMELER VAR’

Tarhan, “Biz de teklifin görüşmeleri sırasında bu hususu iktidar milletvekillerinin dikkatlerine sunduk. Halkın malının, yandaşlara ve yabancılara peşkeş çekilmesinin yolunun açılacağını söyledik. Süresi bitmek üzere olan liman tahsislerinde yeniden ihale açılması gerektiğini, yeniden ve günün koşullarında adil rekabet şartlarında yapılacak ihalelerin önünün bu düzenlemeyle kapatıldığını vurguladık. Ancak bu yeni sistemde ne yazık ki TBMM’de iktidar mensubu milletvekillerinin de tercihi o zaman da söylediğimiz gibi gözlerimi kaparım saraydan verilen vazifemi yaparım oluyor. Ama Ankara’da hala mahkemeler var” dedi. Limanların peşkeş çekilmesine bu AYM’nin bu kararıyla ‘dur’ dendiğini belirten Tarhan, CHP’nin yasal ve hukuki zeminlerde halkın hakkını savunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

NE OLMUŞTU?

AYM tarafından CHP’nin başvurusu üzerine iptal edilen düzenlemeye göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri; başvuru gerçekleştirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde 49 yıla kadar uzatılacaktı. Düzenleme nedeniyle Kamu zararı oluşacağı ve sözleşme özgürlüğüne aykırılık nedeniyle CHP Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.