Ali Rıza UTAR
Köşe Yazarı
Ali Rıza UTAR
 

İSLAMDA TİCARET AHLAKI NASIL OLAMALI ?

“Ya Rabbi! Bunların ölçü ve tartılarını, alışverişlerini bereketli kıl!”  Hz. Peygamber (s.a.a), zaman zaman Medine pazarına giderdi. Orada alışveriş ve ticaret yapan insanları gözler ve onlarla sohbet ederdi. Yanlış tutum ve davranışlar sergileyenleri uyarırdı. Nitekim Yüce Allah’ın alışverişe yönelik hayati ikazları ihtiva eden şu ayetleri nazil oldu: “Ölçü ve tartıda hile yapanlara yazıklar olsun. Onlar, insanlardan bir şey aldıklarında tam ölçüp tartarlar. Kendileri başkalarına vermek için ölçtüklerinde ise eksik tartarlar. Onlar, büyük bir gün için diriltileceklerini hiç mi düşünmezler?”  Müteaffin/ 1-6 Bu ayetler nazil olduktan sonra müminler, Hz. Peygamberin rehberliğinde alışverişte daha hassas, daha dikkatli davranmaya başladılar. Allah Resulü  (s.a.a), bu durumdan gayet hoşnut oldu. “Ya Rabbi! Bunların ölçü ve tartılarını, alışverişlerini bereketli kıl!” duasıyla onları ticarete teşvik etti. Allah Resulü (s.a.a), “Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, dosdoğru kimseler ve şehitlerle beraberdir.” buyurmuştur. Bu hadisten de anlaşılacağı üzere alışverişte, ticarette açık sözlü, şeffaf olmak, önemli ahlaki bir ilkedir ve şu olay bunun en güzel örneklerindendir: Günlerden bir gün birisi, alışverişle ilgili zihnini meşgul eden bazı hususları danışmak üzere Hz. Peygamberin yanına gelir. Allah Resulü, onu dikkatlice dinledikten sonra kendisine şu nasihatte bulunur: “Bir şey satın almak istediğin zaman, verebileceğin fiyatı söyle! Bir şey satmak istediğin zaman da yüksek fiyat değil, onun piyasadaki değerini söyle!” Allah Resulü (s.a.a), “Kusurlu bir malı, kusurunu açıklamadan satması Müslümana helâl değildir.” Hadisiyle bizleri uyarmıştır. Zira malın kusurunu gizlemek, alışverişin bereketini, insanların birbirine olan güvenini yok eder. Nitekim Yüce Rabbimiz, geçmiş toplumlardan kimilerinin, alışverişte dürüst davranmayarak yeryüzünde bozgunculuk çıkardıkları için helak edildiklerini bildirmiştir. Hûd/84-95 Ticaret ahlâkının temel ilkelerinden biri de kazancın helâl olmasına dikkat etmektir. Yapıp ettiklerinden bir gün mutlaka hesaba çekileceğine inanan bir mümin, kazancına haram karıştıramaz. Bu anlamda Yüce Allah’ın haram kıldığı şeyleri alıp satmak bir Müslüman için helâl değildir. İçki, uyuşturucu ticareti yapmak, kumar oynamak veya oynatmak gibi hususlardan Müslüman uzak durmalıdır. Hayatın her alanında olduğu gibi alışverişte de asıl olan Yüce Allah’ın rızasıdır. Öyleyse kazanç doğruluk ve samimiyet üzerine inşa edilmelidir. Kul hakkına riayet ederek sofralar, ömür daha da bereketli kılınmalıdır. Alışverişte, ticarette Hz. Peygamberin (s.a.a) şu hadis-i şerifi ölçü olmalıdır: “Dünya malı, tatlı ve çekicidir. Kim onu tok gözlü bir şekilde alırsa o mal bereketlenir. Kim de onu açgözlülük ve ihtirasla alırsa bereketi kaybolur.”
Ekleme Tarihi: 29 Ekim 2021 - Cuma

İSLAMDA TİCARET AHLAKI NASIL OLAMALI ?

“Ya Rabbi! Bunların ölçü ve tartılarını, alışverişlerini bereketli kıl!” 

Hz. Peygamber (s.a.a), zaman zaman Medine pazarına giderdi. Orada alışveriş ve ticaret yapan insanları gözler ve onlarla sohbet ederdi. Yanlış tutum ve davranışlar sergileyenleri uyarırdı.

Nitekim Yüce Allah’ın alışverişe yönelik hayati ikazları ihtiva eden şu ayetleri nazil oldu:

“Ölçü ve tartıda hile yapanlara yazıklar olsun. Onlar, insanlardan bir şey aldıklarında tam ölçüp tartarlar. Kendileri başkalarına vermek için ölçtüklerinde ise eksik tartarlar. Onlar, büyük bir gün için diriltileceklerini hiç mi düşünmezler?”  Müteaffin/ 1-6


Bu ayetler nazil olduktan sonra müminler, Hz. Peygamberin rehberliğinde alışverişte daha hassas, daha dikkatli davranmaya başladılar.

Allah Resulü  (s.a.a), bu durumdan gayet hoşnut oldu. “Ya Rabbi! Bunların ölçü ve tartılarını, alışverişlerini bereketli kıl!” duasıyla onları ticarete teşvik etti.


Allah Resulü (s.a.a), “Dürüst ve güvenilir tüccar, peygamberler, dosdoğru kimseler ve şehitlerle beraberdir.” buyurmuştur. Bu hadisten de anlaşılacağı üzere alışverişte, ticarette açık sözlü, şeffaf olmak, önemli ahlaki bir ilkedir ve şu olay bunun en güzel örneklerindendir:

Günlerden bir gün birisi, alışverişle ilgili zihnini meşgul eden bazı hususları danışmak üzere Hz. Peygamberin yanına gelir. Allah Resulü, onu dikkatlice dinledikten sonra kendisine şu nasihatte bulunur:

“Bir şey satın almak istediğin zaman, verebileceğin fiyatı söyle! Bir şey satmak istediğin zaman da yüksek fiyat değil, onun piyasadaki değerini söyle!”


Allah Resulü (s.a.a), “Kusurlu bir malı, kusurunu açıklamadan satması Müslümana helâl değildir.” Hadisiyle bizleri uyarmıştır. Zira malın kusurunu gizlemek, alışverişin bereketini, insanların birbirine olan güvenini yok eder. Nitekim Yüce Rabbimiz, geçmiş toplumlardan kimilerinin, alışverişte dürüst davranmayarak yeryüzünde bozgunculuk çıkardıkları için helak edildiklerini bildirmiştir. Hûd/84-95


Ticaret ahlâkının temel ilkelerinden biri de kazancın helâl olmasına dikkat etmektir. Yapıp ettiklerinden bir gün mutlaka hesaba çekileceğine inanan bir mümin, kazancına haram karıştıramaz. Bu anlamda Yüce Allah’ın haram kıldığı şeyleri alıp satmak bir Müslüman için helâl değildir. İçki, uyuşturucu ticareti yapmak, kumar oynamak veya oynatmak gibi hususlardan Müslüman uzak durmalıdır.


Hayatın her alanında olduğu gibi alışverişte de asıl olan Yüce Allah’ın rızasıdır. Öyleyse kazanç doğruluk ve samimiyet üzerine inşa edilmelidir. Kul hakkına riayet ederek sofralar, ömür daha da bereketli kılınmalıdır. Alışverişte, ticarette Hz. Peygamberin (s.a.a) şu hadis-i şerifi ölçü olmalıdır:

“Dünya malı, tatlı ve çekicidir. Kim onu tok gözlü bir şekilde alırsa o mal bereketlenir. Kim de onu açgözlülük ve ihtirasla alırsa bereketi kaybolur.”

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.