Ali Rıza UTAR
Köşe Yazarı
Ali Rıza UTAR
 

KUMAR !

      İslam'ın ana gayesi, insanı dünya ve ahiret saadetine kavuşturmaktır. Bunu engelleyen her türlü kötülük gibi, kişisel, ailevî ve toplumsal huzursuzluklara yol açan alkol, uyuşturucu ve kumar da yasaklanmıştır.   Ne yazık ki, günümüzde bu kötü alışkanlıklar sosyal medyadan her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaktadır.   Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:   “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.” Maide, 5/90.   Kumar oynamak ve oynatmak vakti israf, ömrü zayi eder. Zira kumar, zamanı iyi ve yararlı şeylerde değil, kötü ve zararlı yönde geçirmeye sebep olur. Hayatın düzenini bozar; çalışma hayatını olumsuz etkiler ve kişiyi tembelliğe sevk eder.   Her türlü alışkanlıkta olduğu gibi, kumar gibi bütün şans oyunlarına da birazcık eğlenmek ve vakit geçirmek için başlanır. Ancak bu zamanla alışkanlığa dönüşür. İnsan kazandıkça; kazanma zevki ve hırsı için, kaybettikçe de kayıplarını telafi etmek için oynamaya devam eder. Böylece kendini kumarın girdabında bulur.   Kumarın zararı sadece kişinin kendi ile sınırlı kalmaz. Kumar önce kişinin dengesini ve psikolojisini bozar. Sonra işine zarar verir. Aile huzurunu bozar. Ailesiyle, eş dost ve akrabalarla olan bağını zayıflatır. Sonuçta toplum içinde itibarını kaybeder. Sebepsiz kavga, Düşmanlık ve küskünlüklere neden olur ve böylece İnsanı ağır ağır Hayattan koparır.   Ayrıca kumar, kişinin Rabbi ile irtibatını koparır. Kişiyi kulluktan uzaklaştırır. Hem dünyasını hem de ahiretini mahveder.   “Şeytan, içki ve kumar ile ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmak ve namazdan alıkoymak ister.” Maide, 5/91   Sonuç olarak kumar; fert, aile, toplum ve ekonomik alanda yıkıcı etkiler, onarılamayacak tahribatlara sebep olur. İşsiz güçsüz, tembel, boş vakit geçiren kişilerin toplumda çoğalmasına neden olur. Kumarda harcanan paranın her kuruşunda çoluk çocuğun, fakirlerin ve toplumun hakkı vardır. Ayrıca kumar, içki, yalancılık, hırs, kin, intikam ve cinayet gibi kötülükleri de beraberinde getirir.   Öyleyse başta kendimiz olmak üzere çocuk ve gençlerimizi, dünya ve ahiret saadetimizi yok edecek kumar ve kumara götüren yollardan korumalıyız. Bu kötü alışkanlığın içine düşmüş insanları da kurtarmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.   Rabbim İslam ümmetini kumardan ve kumara giden yollardan muhafaza eylesin.  
Ekleme Tarihi: 10 Haziran 2022 - Cuma

KUMAR !

 

 

 

İslam'ın ana gayesi, insanı dünya ve ahiret saadetine kavuşturmaktır. Bunu engelleyen her türlü kötülük gibi, kişisel, ailevî ve toplumsal huzursuzluklara yol açan alkol, uyuşturucu ve kumar da yasaklanmıştır.

 

Ne yazık ki, günümüzde bu kötü alışkanlıklar sosyal medyadan her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaktadır.

 

Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

 

“Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.” Maide, 5/90.

 

Kumar oynamak ve oynatmak vakti israf, ömrü zayi eder. Zira kumar, zamanı iyi ve yararlı şeylerde değil, kötü ve zararlı yönde geçirmeye sebep olur. Hayatın düzenini bozar; çalışma hayatını olumsuz etkiler ve kişiyi tembelliğe sevk eder.

 

Her türlü alışkanlıkta olduğu gibi, kumar gibi bütün şans oyunlarına da birazcık eğlenmek ve vakit geçirmek için başlanır. Ancak bu zamanla alışkanlığa dönüşür. İnsan kazandıkça; kazanma zevki ve hırsı için, kaybettikçe de kayıplarını telafi etmek için oynamaya devam eder. Böylece kendini kumarın girdabında bulur.

 

Kumarın zararı sadece kişinin kendi ile sınırlı kalmaz. Kumar önce kişinin dengesini ve psikolojisini bozar. Sonra işine zarar verir. Aile huzurunu bozar. Ailesiyle, eş dost ve akrabalarla olan bağını zayıflatır. Sonuçta toplum içinde itibarını kaybeder. Sebepsiz kavga, Düşmanlık ve küskünlüklere neden olur ve böylece İnsanı ağır ağır Hayattan koparır.

 

Ayrıca kumar, kişinin Rabbi ile irtibatını koparır. Kişiyi kulluktan uzaklaştırır. Hem dünyasını hem de ahiretini mahveder.

 

“Şeytan, içki ve kumar ile ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmak ve namazdan alıkoymak ister.” Maide, 5/91

 

Sonuç olarak kumar; fert, aile, toplum ve ekonomik alanda yıkıcı etkiler, onarılamayacak tahribatlara sebep olur. İşsiz güçsüz, tembel, boş vakit geçiren kişilerin toplumda çoğalmasına neden olur. Kumarda harcanan paranın her kuruşunda çoluk çocuğun, fakirlerin ve toplumun hakkı vardır. Ayrıca kumar, içki, yalancılık, hırs, kin, intikam ve cinayet gibi kötülükleri de beraberinde getirir.

 

Öyleyse başta kendimiz olmak üzere çocuk ve gençlerimizi, dünya ve ahiret saadetimizi yok edecek kumar ve kumara götüren yollardan korumalıyız. Bu kötü alışkanlığın içine düşmüş insanları da kurtarmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.

 

Rabbim İslam ümmetini kumardan ve kumara giden yollardan muhafaza eylesin.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.