Ali Rıza UTAR
Köşe Yazarı
Ali Rıza UTAR
 

Nasıl bağışlanırız !!!

Tövbe; kulun günahını itiraf etmesi ve ondan pişmanlık duyarak bir daha yapmamaya karar vermesidir. "Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah'a tövbe edin. Umulur ki rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi altından ırmaklar akan cennetlerine koyar." Tahrim/8 Yüce Allah insanı hem iyilik yapmaya hem de kötülük yapmaya elverişli bir kabiliyette yaratmıştır. İnsan oğlu bazen nefsinin ve duygularının etkisinde kalarak olumsuz davranışlarda bulunabilir. Dinimiz fıtrat dini olduğu için, insanın günah işleyebileceğini kabul etmiş ve günahlardan arınma yollarını bize öğretmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.a.) şöyle Buyurarak bu hususu en güzel şekilde ifade etmiştir: “Günah işleyenlerin en hayırlısı tövbe edenlerdir.” “Günahına tövbe eden kişi günah işlememiş gibidir.” Nitekim Cenabi Hak, günahımız ne kadar çok olursa olsun, biz Onun kapısını pişmanlıkla çaldığımızda bizleri affedebileceğinin müjdesini vererek söyle buyurmaktadır: “Ey kendi nefisleri aleyhine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Doğrusu Allah günahlarınızın hepsini bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayandır ve çok merhamet edendir.” Zum er /53 Tövbe; kulun günahını itiraf etmesi ve ondan pişmanlık duyarak bir daha yapmamaya karar vermesidir. Günahlar, Rahibimiz ile aramızdaki sevgi bağını zayıflatır. Onun ihsanına ve rahmetine perde olur. Manevi kişiliğimizi zedeler ve gönül dünyamızı karartır. Bu bakımdan tövbe, kulluğumuzu ve Allah ile olan sevgi bağımızı yeniden tesis eder, günah ile kirlenen gönül dünyamızı temizler. Peygamber Efendimiz de (s.a.a.) konunun önemini vurgulayarak şu şekilde buyurmaktadır: “Ey insanlar! Allah'a tövbe edip ondan af dileyiniz. Zira ben O’na günde yüz defa tövbe ederim.” Son nefese gelene kadar tövbe kapısı açıktır. Ancak takdir edersiniz ki, hiçbirimiz, ne zaman öleceğimizi bilmiyoruz. Öyleyse her an hazırlıklı olmalıyız. Nasıl ki vücudumuzdaki bir rahatsızlıktan dolayı, hiç beklemeden tedavi olma yoluna gidiyorsak; ebedi hayatımıza mal olacak manevi hastalıklardan kurtuluş olan tövbeyi nasıl erteleyebiliriz.  Öyleyse, bilerek veya bilmeyerek günah işlediğimiz zaman hemen Allah’a yönelip tövbe etmeliyiz. Çünkü Yüce Allah samimiyetle ve şartlarına uygun olarak yapılan tövbeleri kabul edeceğini, günahları bırakıp kendine yönelenlerden razı olacağını bizlere açık bir şekilde bildirmiştir. Ayrıca günahkârlar için yüce Allah'ın rahmet, mağfiret ve kereminden başka bir sığınak da yoktur.  Mübarek cuma günü günahlarımızın affı için bir fırsat olmasını ve tüm Müslümanlar için tövbelerin kabulüne vesile olmasını Cenabı Hak'tan niyaz ederim. “Ey iman edenler! Yürekten tövbe ederek Allah'a dönün ki kötülüklerinizi örtsün ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere koysun”
Ekleme Tarihi: 22 Ekim 2020 - Perşembe

Nasıl bağışlanırız !!!

Tövbe; kulun günahını itiraf etmesi ve ondan pişmanlık duyarak bir daha yapmamaya karar vermesidir.

"Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah'a tövbe edin. Umulur ki rabbiniz kötülüklerinizi örter ve sizi altından ırmaklar akan cennetlerine koyar." Tahrim/8

Yüce Allah insanı hem iyilik yapmaya hem de kötülük yapmaya elverişli bir kabiliyette yaratmıştır. İnsan oğlu bazen nefsinin ve duygularının etkisinde kalarak olumsuz davranışlarda bulunabilir. Dinimiz fıtrat dini olduğu için, insanın günah işleyebileceğini kabul etmiş ve günahlardan arınma yollarını bize öğretmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.a.) şöyle Buyurarak bu hususu en güzel şekilde ifade etmiştir:

“Günah işleyenlerin en hayırlısı tövbe edenlerdir.”

“Günahına tövbe eden kişi günah işlememiş gibidir.”

Nitekim Cenabi Hak, günahımız ne kadar çok olursa olsun, biz Onun kapısını pişmanlıkla çaldığımızda bizleri affedebileceğinin müjdesini vererek söyle buyurmaktadır:

“Ey kendi nefisleri aleyhine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Doğrusu Allah günahlarınızın hepsini bağışlar. Çünkü O, çok bağışlayandır ve çok merhamet edendir.” Zum er /53

Tövbe; kulun günahını itiraf etmesi ve ondan pişmanlık duyarak bir daha yapmamaya karar vermesidir. Günahlar, Rahibimiz ile aramızdaki sevgi bağını zayıflatır. Onun ihsanına ve rahmetine perde olur. Manevi kişiliğimizi zedeler ve gönül dünyamızı karartır. Bu bakımdan tövbe, kulluğumuzu ve Allah ile olan sevgi bağımızı yeniden tesis eder, günah ile kirlenen gönül dünyamızı temizler. Peygamber Efendimiz de (s.a.a.) konunun önemini vurgulayarak şu şekilde buyurmaktadır:

“Ey insanlar! Allah'a tövbe edip ondan af dileyiniz. Zira ben O’na günde yüz defa tövbe ederim.”

Son nefese gelene kadar tövbe kapısı açıktır. Ancak takdir edersiniz ki, hiçbirimiz, ne zaman öleceğimizi bilmiyoruz. Öyleyse her an hazırlıklı olmalıyız. Nasıl ki vücudumuzdaki bir rahatsızlıktan dolayı, hiç beklemeden tedavi olma yoluna gidiyorsak; ebedi hayatımıza mal olacak manevi hastalıklardan kurtuluş olan tövbeyi nasıl erteleyebiliriz. 

Öyleyse, bilerek veya bilmeyerek günah işlediğimiz zaman hemen Allah’a yönelip tövbe etmeliyiz. Çünkü Yüce Allah samimiyetle ve şartlarına uygun olarak yapılan tövbeleri kabul edeceğini, günahları bırakıp kendine yönelenlerden razı olacağını bizlere açık bir şekilde bildirmiştir. Ayrıca günahkârlar için yüce Allah'ın rahmet, mağfiret ve kereminden başka bir sığınak da yoktur. 

Mübarek cuma günü günahlarımızın affı için bir fırsat olmasını ve tüm Müslümanlar için tövbelerin kabulüne vesile olmasını Cenabı Hak'tan niyaz ederim.

“Ey iman edenler! Yürekten tövbe ederek Allah'a dönün ki kötülüklerinizi örtsün ve sizi altlarından ırmaklar akan cennetlere koysun”

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.