Adı: Ali, Haydar
Künyesi: Ebu’l Hasan, Ebu’l Hasaneyn, ebu’s Sıbteyn, Ebu Turab, Ahuvvu’r Resul
Lâkapları: Emirü’l Müminin, Murtaza, Vasiyy-u Resulilah, Halifetu’r Resul, Seyyidu’l Evsiya, İmamu’l Muttakin, Esedullahi’l Galib, Seyfullah, Kerrar, Hâdi...
Babası: Hz. Resulullah’ın (s.a.a) pek sevdiği fedakâr amcası Hz. Ebu Talib
Annesi: Fatıma bint-i Esed. Hz. Resulullah’ı(s.a.a) çok sever, onunla çok yakından ilgilenir, ona kendi çocuklarından daha fazla şefkat ve yakınlık gösterir, çocuklarına değil, ona öncelik tanırdı.
Doğumu: Mekke’de, Kâbe-i Mükerreme’nin içinde, Hz. Resulullah’ın (s.a.a) peygamberliğe seçilişinden 10 yıl önce dünyaya gelmiştir.
Eğitimi: Bizzat Hz. Resulullah’ın (s.a.a) evinde ve onun dizinin dibinde büyüyüp yetişti.
İmanı: Hz. Resulullah’a (s.a.a) ve onun getirdiği yüce İslâm’a ilk iman getiren insandır; onunla namaz kılan ilk kişi de yine Hz. Ali’dir (a.s).
İmamet Süresi: 30 yıl; Hicret’in 11. yılından 40. yılına kadar.
Zahirî hilafeti: 5 yıl; Hicret’in 36. yılından 40. yılına kadar
Mübarek Ömrü: 63 yıl
Şahadeti: Hicret’in 40. yılı, Ramazan ayının 19. günü sabah namazında İbn-i Mülcem’in başına vurduğu zehirli kılıçla ağır yaralandı, Ramazan ayının 21. günü seher vakti de Rabbine kavuştu.
Türbesi: Irak’ın Necef kentindedir.
Eşleri: İlk eşi, Hz. Resulullah’ın (s.a.a) sevgili kızı, dünya kadınlarının efendisi Hz. Fatıma Zehra (a.s) olup, evlilikleri 10 yıl sürmüştür. Hz. Fatıma validemizin şahadetinden sonra bizzat onun vasiyeti üzerine Hz. Fatıma’nın (a.s) kız kardeşinin kızı İmâme ile evlenmiş, daha sonraları da birkaç saygın ve mümin eşi olmuştur. Bunlar arasında da Muhammed Hanefiyye’nin annesi Havle Hanefiyye ile Hz. Ebulfazl Abbas’ın annesi Ümmü’l-Benin (r.a) pek büyük şahsiyetlerdir.
Çocukları:Hz. Fatıma Zehra’dan (a.s) olan çocukları; İmam Hasan (a.s), İmam Hüseyin (a.s), Zeyneb-i kübra (a.s), Diğer eşlerinden olan çocukları: Muhammed Hanefiyye, Abbas, Cafer, Avn, Osman, Ümmü Gülsüm ve daha birkaç evladı.