Maneviyata ulaşmak için bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor, bunların en başı Takva melekesini elde etmektir. Takvanın özeti Allah’tan sakınarak İlahi sınırlara uymak, haramlardan kaçınıp farzları ihmal etmemek, kısacası kendini manen korumaktır. Bu konuda o kadar titiz ve hassas davranmalıyız ki takva unsuru bizde meleke haline gelsin. Yani günah ile karşılaştığımızda otomatik olarak bu güç devreye girerek bizi günahtan alıkoysun.
Allah’ı zikretmek, O’nu hiçbir halde unutmamak: Hem dilde onu hatırlatan zikirleri söylemek hem kalpte onu yâd etmek hem de amelde özellikle haramlarla karşılaştığımızda onu hatırlayıp nefsimize hâkim olmak.
Allah’a tevekkül etmek: O’nu her şeyde kendine vekil edinmek. Ona güvenip işlerini onun maslahatına bırakmak. Yani vazifeyi teşhis edip ona amel etmek, dua etmek vs. Ama ona vazife tayin etmemek. Ondan gelene razı olmak. Kendine değil Rabbine güvenmek.
Her amel ve davranışını, Şer’i hükümler esasına dayanarak yapmak: Yani Kur’an’a ve (sağlam kanallardan alınan) sünnet-i Seniyyeye dayandırmak. Delilsiz mesnetsiz, uygulamalardan uzak durmak.
Dünya ve dünyalık şeylere karşı sürekli çekingen ve ihtiyatlı durmak: Dünyaya kendini kaptırmamak, dünyaya düşkün hale gelmemek, dünyaya ait şeyleri elde ettiğimizde de, kaybettiğimizde de kendimizi kaybetmemek… İkisini de imtihan olarak görüp ona göre davranmak. Tabiri caizse dünyanın kendisine binmesine izin vermemek, tam tersine dünyaya binip aklın ve imanın gerektirdiği yönde onu yönlendirmek.
Ölümü unutmamak: Elinden geldiği kadar ona hazırlıklı olmak. Ölümü unutan ona hazırlanmaz. Ve ani ve beklenmedik ölüme müptela olur, hazırlıksız yakalanır.
Sürekli nefis muhasebesi yapmak: Artı eksileri sürekli gözden geçirmek, eksikleri zamanında telafi edip mağfiret dilemek, artılar için şükredip fazlasını istemek.
Tevbe ve istiğfarı asla unutmamak: Gece gündüz dilinden istiğfarı, kalbinden pişmanlığı, gözünden gözyaşını eksik etmemek. Resulullah (s.a.a), “Kalp sürekli paslanır, demir paslandığı gibi.” Buyurduğunda, “Cilası nedir Ya Resulallah?” diye sorduklarında “İstiğfar, Kur’an okumak ve zikir.” buyurmuştur.
İyilik ve kötülükler konusunda duyarlı olmak ve bana ne mantığından uzak durmak. İlmihallerde beyan edilen şartlar dâhilinde görevini ifa etmek.
Mümin kardeşlerine karşı duyarlı olmak: Onlara maddi ve manevi yardımlarını esirgememek.
Manevi saygı: İlahi emirleri tazim etmek, Rabbani âlimlere ve takva ehli insanlara saygı ve hürmeti eksik etmemek.
Sabırlı olmak: İlahi emirlere İtaat etmede sabırlı olmak, günahlara ve haramlara karşı sabırlı olmak ve musibet ve belalara karşı sabırlı olmak. Cennetin ancak sabırla kazanılacağını unutmamak.
İlim öğrenmek: Dinine, dünyasına, ahiretine faydalı olacak ilimleri ehlinden ve layık olan kimselerden öğrenmeye özen göstermek.
İhlaslı olmaya çalışmak: Evet, yapacağı her işi sadece ve sadece Allah’ın rızası için yapmaya gayret etmek, özen göstermek. İhlasın amellerin ruhu olduğunu unutmamak, riya ve gösterişin gizli şirk olduğunu ve hem insanın amellerini yok ettiğini hem de insanın amel defterine vebal olarak yazıldığını asla unutmamak.
Sılayı rahim konusunda hassas olmak: Akrabayla ilişkiyi korumak, onları görüp gözetmeye çalışmak, elinden gelen maddi ve manevi yardımları esirgememek… Özellikle anne babaya karşı görevlerini ifa etmeye çalışmak, onları razı etmeye son derece hassas davranmak ve onların rızası olmadan cennetin sadece bir kuru hayal olduğunu bilmek.