Besin alerjisi bağışıklık sistemimizin besin proteinlerine karşı verdiği anormal yanıt sonucu meydana gelmektedir. Besinlere karşı oluşan IgE antikorları ya da diğer bağışıklık sistemimizin elemanları, besin alerjisinin gelişmesinde rol oynamaktadır. Besin alerjisinde klinik bulgular besin alımından çok kısa süre sonra ortaya çıkar.
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları, dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarğıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır. ANAFLAKSİ ise en ağır besin alerjisi reaksiyonudur.
Bir kişide gıda alerjisi varsa, kişi o gıdayı ilk yediğinde herhangi bir şey hissedemez. Alerji olup olmadığı gıdanın ikinci kez tüketilmesi sonucu anlaşılır.Besin alerjisinin belirtileri hafif ya da oldukça şiddetli olabilir. Gıda tüketildiğinde miktar farketmeksizin belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin reaksiyonu olarak tanımlanır. Besindeki bir madde kişinin sindirim sistemi tarafından doğru bir biçimde sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu durum sindirim sistemini tahriş eder ve hasarlara yol açar. Gıda intoleransının nedeni, enzim eksikliği ya da gıdanın içindeki maddenin sindirilememedir. Örneğin laktoz intoleransı, sütte yer alan laktozun sindirilmesini sağlayan laktaz enzimi eksikliği sonucu oluşur.
Gıda intoleransı belirtileri:
Bir kişide gıda intoleransı varsa kişi o gıdayı ilk kez yediğinde ortaya çıkabilir. Gıda intoletansını etkileyen şey besinin miktarıdır. İntoleransa neden olan gıda düşük miktarda tüketildiğinde vücut tarafından kabul edilirken daha yüksek miktarlarda rahatsızlıklara sebep olabilir. Gıda intoleransının belirtileri;
Mide ağrısı, mide kasılmaları, midede yanma hissi, bulantı ve kusma ,mide ve bağırsaklarda gaz, kramp ve şişkinlikler, baş ağrısı, sinirlilik, halsizlik, yorgunluk, ishaldir.