Gebzeli akademisyen optisyenlerin işini kolaylaştıracak

GEBZE 10.03.2022 - 16:00, Güncelleme: 10.03.2022 - 16:00
 

Gebzeli akademisyen optisyenlerin işini kolaylaştıracak

Gebzeli akademisyen optisyenlerin işini kolaylaştıracak
Gebze Teknik Üniversitesi Akademisyenlerinden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan TÜBİTAK tarafından ‘1005- Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı’ kapsamında ‘3D Modelleme ile Göz Odak Ölçüm Sistemi’ isimli projesi kabul aldı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ‘1005- Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı’ kapsamında ‘3D Modelleme ile Göz Odak Ölçüm Sistemi’ isimli projesi desteklenecek olan Gebze Teknik Üniversitesi Akademisyenlerinden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan’ın projesi, optisyenlerin işini kolaylaştıracak ve daha konforlu gözlük camı ve çerçevesi kullanım imkanı sunacak.  ŞU AN GELENEKSEL YÖNTEMLER KULLANILIYOR Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan, mevcut sistemde cam hazırlama işlemlerinde göz düzeltme değerleri ile birlikte kullanıcının seçeceği çerçeve ve kullanıcının göz fiziksel özelliklerinin de dikkate alınması gerektiğini anımsatarak, “İnsanların göz ve yüz fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. Örneğin göz kavisi, gözün göz çukurluğundaki konumu ve göz odaklarının konumu kişiden kişiye değişmektedir. Bu değerleri referans alarak kişiye tam olarak uygun bir camın verilebilmesi için mevcut cam teknolojisinin gerektirdiği 15 farklı ölçümün optisyenler tarafından milimetrik hassasiyetle alınması gerekmektedir. Hali hazırda bu ölçümler, geleneksel yöntemler veya optisyenlerin müdahalesini gerektiren uygulamalar ile alınabilmektedir. Fakat sektörde var olan yöntemler kişiye özel cam üretim teknolojisinin gerektirdiği ölçümlerin doğru bir şekilde alınmasını bütünüyle temin edememiş durumdadır” diye konuştu.  YENİLİKÇİ YAKLAŞIM Projenin yenilikçi yaklaşımına değinen Doç. Dr. Kalkan açıklamasının devamında, “Bu projede çoklu kamera dizisi kullanılarak gözlük kullanıcılarının yüz modelinin 3 Boyutlu (3D) olarak çıkarılmasını sağlayacak bir prototip sistemin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Geliştirilecek 3D yüz modeli ile optisyenlerin herhangi bir müdahalesi olmadan gözlük kullanıcısın gerekli yüz ve göz fiziksel özellikleri ile seçilen çerçeveye optimum cam montajı için gerekli olan çerçeve tabanlı parametrelerin otomatik olarak hesaplanması gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.   
Gebzeli akademisyen optisyenlerin işini kolaylaştıracak

Gebze Teknik Üniversitesi Akademisyenlerinden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan TÜBİTAK tarafından ‘1005- Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı’ kapsamında ‘3D Modelleme ile Göz Odak Ölçüm Sistemi’ isimli projesi kabul aldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ‘1005- Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı’ kapsamında ‘3D Modelleme ile Göz Odak Ölçüm Sistemi’ isimli projesi desteklenecek olan Gebze Teknik Üniversitesi Akademisyenlerinden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan’ın projesi, optisyenlerin işini kolaylaştıracak ve daha konforlu gözlük camı ve çerçevesi kullanım imkanı sunacak. 

ŞU AN GELENEKSEL YÖNTEMLER KULLANILIYOR

Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Habil Kalkan, mevcut sistemde cam hazırlama işlemlerinde göz düzeltme değerleri ile birlikte kullanıcının seçeceği çerçeve ve kullanıcının göz fiziksel özelliklerinin de dikkate alınması gerektiğini anımsatarak, “İnsanların göz ve yüz fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. Örneğin göz kavisi, gözün göz çukurluğundaki konumu ve göz odaklarının konumu kişiden kişiye değişmektedir. Bu değerleri referans alarak kişiye tam olarak uygun bir camın verilebilmesi için mevcut cam teknolojisinin gerektirdiği 15 farklı ölçümün optisyenler tarafından milimetrik hassasiyetle alınması gerekmektedir. Hali hazırda bu ölçümler, geleneksel yöntemler veya optisyenlerin müdahalesini gerektiren uygulamalar ile alınabilmektedir. Fakat sektörde var olan yöntemler kişiye özel cam üretim teknolojisinin gerektirdiği ölçümlerin doğru bir şekilde alınmasını bütünüyle temin edememiş durumdadır” diye konuştu. 

YENİLİKÇİ YAKLAŞIM

Projenin yenilikçi yaklaşımına değinen Doç. Dr. Kalkan açıklamasının devamında, “Bu projede çoklu kamera dizisi kullanılarak gözlük kullanıcılarının yüz modelinin 3 Boyutlu (3D) olarak çıkarılmasını sağlayacak bir prototip sistemin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Geliştirilecek 3D yüz modeli ile optisyenlerin herhangi bir müdahalesi olmadan gözlük kullanıcısın gerekli yüz ve göz fiziksel özellikleri ile seçilen çerçeveye optimum cam montajı için gerekli olan çerçeve tabanlı parametrelerin otomatik olarak hesaplanması gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.