Pakistan’daki kritik zirve fiyaskoyla bitti

GÜNDEM 12.04.2026 - 11:15, Güncelleme: 12.04.2026 - 11:15
 

Pakistan’daki kritik zirve fiyaskoyla bitti

Pakistan’daki kritik zirve fiyaskoyla bitti
ABD ve İran arasında Pakistan'da yürütülen kritik barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. ABD heyetinin bölgeden ayrılmasının ardından İran kanadı, Washington’ı "masadan kaçmakla" suçladı ve yeni bir müzakere planlanmadığını duyurdu. ABD ve İran arasında Pakistan'da yürütülen kritik barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. ABD heyetinin bölgeden ayrılmasının ardından İran kanadı, Washington’ı "masadan kaçmakla" suçladı ve yeni bir müzakere planlanmadığını duyurdu. Pakistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve bölgedeki gerilimi düşürmesi beklenen diplomatik temaslar, taraflar arasındaki derin görüş ayrılıklarını aşmaya yetmedi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance liderliğindeki Amerikan heyeti, görüşmelerden somut bir netice elde edilememesi üzerine İslamabad’dan ayrılma kararı aldı. Bu hamle, aylardır süren arka kapı diplomasisinin en kritik noktasında iplerin kopması olarak yorumlandı. İRAN: ABD BAHANE ARIYORDU Görüşmelerin ardından İran cephesinden ilk tepki, ülkenin yarı resmi haber ajansı Fars üzerinden geldi. Ajansın geçtiği analiz ve haberlerde, başarısızlığın faturası tamamen ABD tarafına kesildi. Haberde, "ABD heyeti müzakere masasından kaçmak için bir bahane arıyordu; Washington yönetimi beklentilerini düşürmeye ve esneklik göstermeye istekli değil" ifadelerine yer verilerek, uzlaşmaz tarafın Beyaz Saray olduğu savunuldu. DİPLOMATİK KANALLAR KAPANIYOR İran kanadından gelen son dakika açıklaması ise diplomatik çözüm umutlarını iyice zayıflattı. Tahran yönetimi, mevcut şartlar altında ABD ile yeni bir görüşme turu planlanmadığını resmi bir dille duyurdu. Bu sert duruş, bölgede zaten yüksek olan gerilimin önümüzdeki süreçte tırmanabileceği endişelerini beraberinde getirdi. Uluslararası gözlemciler, JD Vance’in dönüşü ve Tahran’ın kapıları kapatmasıyla birlikte, tarafların yeniden askeri ve ekonomik baskı mekanizmalarına yönelebileceği uyarısında bulundu.
Pakistan’daki kritik zirve fiyaskoyla bitti

ABD ve İran arasında Pakistan'da yürütülen kritik barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. ABD heyetinin bölgeden ayrılmasının ardından İran kanadı, Washington’ı "masadan kaçmakla" suçladı ve yeni bir müzakere planlanmadığını duyurdu.

ABD ve İran arasında Pakistan'da yürütülen kritik barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. ABD heyetinin bölgeden ayrılmasının ardından İran kanadı, Washington’ı "masadan kaçmakla" suçladı ve yeni bir müzakere planlanmadığını duyurdu. Pakistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve bölgedeki gerilimi düşürmesi beklenen diplomatik temaslar, taraflar arasındaki derin görüş ayrılıklarını aşmaya yetmedi. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance liderliğindeki Amerikan heyeti, görüşmelerden somut bir netice elde edilememesi üzerine İslamabad’dan ayrılma kararı aldı. Bu hamle, aylardır süren arka kapı diplomasisinin en kritik noktasında iplerin kopması olarak yorumlandı.

İRAN: ABD BAHANE ARIYORDU

Görüşmelerin ardından İran cephesinden ilk tepki, ülkenin yarı resmi haber ajansı Fars üzerinden geldi. Ajansın geçtiği analiz ve haberlerde, başarısızlığın faturası tamamen ABD tarafına kesildi. Haberde, " ABD heyeti müzakere masasından kaçmak için bir bahane arıyordu; Washington yönetimi beklentilerini düşürmeye ve esneklik göstermeye istekli değil" ifadelerine yer verilerek, uzlaşmaz tarafın Beyaz Saray olduğu savunuldu.

DİPLOMATİK KANALLAR KAPANIYOR

İran kanadından gelen son dakika açıklaması ise diplomatik çözüm umutlarını iyice zayıflattı. Tahran yönetimi, mevcut şartlar altında ABD ile yeni bir görüşme turu planlanmadığını resmi bir dille duyurdu. Bu sert duruş, bölgede zaten yüksek olan gerilimin önümüzdeki süreçte tırmanabileceği endişelerini beraberinde getirdi. Uluslararası gözlemciler, JD Vance’in dönüşü ve Tahran’ın kapıları kapatmasıyla birlikte, tarafların yeniden askeri ve ekonomik baskı mekanizmalarına yönelebileceği uyarısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.