Yunan mitolojisinde “kibir/aşırı gurur” anlamına gelen Hubris terimi; abartılı gurur, başkalarını küçümseme ve kibir duygusuna aşırı kapılmak olarak tanımlanmaktadır. Yine mitolojide bir kahramanın kendini diğerlerinden tanrısal olarak üstün görmesi olarak da yer almaktadır. Ayrıca hubris sendromu tıbbi bir hastalık terimi olarak da literatürde geçmektedir.
Her duyguyu dengede ve belirli seviyelerde yaşamak psikolojik anlamda gelişimimizi olumlu etkilemektedir ve oldukça önemlidir. Fakat duygular da belirli seviyeleri aştığı zaman hem kişinin kendisine, hem de çevresine zarar verebilen anormal davranışlara neden olabilmektedir. Hubris sendromunda da bu duygulardan biri olan kibirin, olması gerektiği seviyeden çok daha fazla olduğunu görüyoruz.
Hubris sendromunu yaşayan kişiler empati eksikliği yaşarlar. Bunun sebebi karşısındaki bireyi anlamakta zorlanmaları değil, kendisi dışındaki bireyleri küçümseyici düşünceye sahip olmalarıdır. Kaygı düzeyleri yüksektir ve genel anlamda aldıkları, sahip oldukları şeylerle yetinmeme eğilimi içerisindedirler. Özellikle yöneticilerde ve liderlerde yaygın görülmektedir. Yapılan araştırmalar bu kişilerin bu pozisyonlara gelmeden önce hubris sendromuna sahip olmadıklarını, yönetici ya da lider pozisyonuna geldikten sonra bu sendromun ortaya çıktığımı göstermektedir. Yani aslında birey sahip olduğu pozisyona ulaştıktan sonra kişilik değişimi yaşamasıdır.
Bu kişiler kendilerini her zaman haklı görmekle birlikte onlar için dünyanın merkezi kendileridir. Eleştiriye kapalıdırlar ve yalnızca kendilerinden üstün bir güce hesap verebileceklerini düşünürler. Bu hesaplaşmanın sonunda da haklı çıkacaklarına inanırlar. Gerçeklik algıları zayıftır nice kendilerine kutsallık atfetme eğilimi gösterirler. Kendisiyle aynı fikirde olmayanları ötekileştirmemek yatkındırlar.
Sendromun temelinde narsistik, antisosyal ve histriyonik kişilik bozuklukları bulunmakla birlikte bireylerin 0-6 yaş arasındaki kişilik gelişimleri oldukça önemlidir. Aile içinde sağlıklı iletişim kurulması, çevresiyle sağlıklı ilişkiler geliştirmesine yardımcı olmaktadır bu yüzden bu dönemde aile ilişkilerine dikkat etmek hubris sendromuna neden olabilecek bazı etmenleri engelleyebilmektedir.
Tedavi kısmında öncelikle kişinin bu sendroma sahip olduğunu kabul etmesi gerekmektedir. Ardından durumu tespit edilip buna göre hem bireysel terapi hem de grup terapisi tedavide kullanılabilmektedir. Bunun yanında gerekli görüldüğü durumlarda ilaç desteği de alınabilmektedir.