Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Mizantropi

Sosyal medyada sıkça duyduğumuz bir tabir var “Hepinizden nefret ediyorum”. Birilerine kızdığımızda, kırıldığımızda bu cümleyi bırakıp köşemize çekiliyoruz. Sakinleştiğimizde her şey geçiyor ve aralarına dönüyoruz tabi. Peki ya bu uzun süreli bir durum olsaydı?  Mizantropi; Fransızca kökenli olan, insanlardan nefret etmek, insanları sevmemek ve onlara güvenmemek anlamına gelmektedir. Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyen mizantropi bazı kişilik bozukluklarıyla veya psikolojik rahatsızlıklarla birlikte incelenmektedir.  Bu duruma sahip olan bireyler diğer insanlara karşı negatif duygu ve düşüncelere sahiptirler. Bu yüzden onlardan uzak durmak ve iletişimden olabildiğince kaçınmak isterler. Kalabalığa girmek istemezler, gerek iş ortamında gerek normal hayatlarında asosyal olmayı tercih ederler. Bu durum iş seçimlerini de etkiler. Daha az insanla görüşmek, iletişim kurmak zorunda kalacakları işleri tercih etmeye çalışırlar. Kıskançlık, nefret ,empati eksikliği, başkalarının duygularını umursamama ya da kendini üstün görme gibi belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla insanları sevmediklerini dile getirirler fakat sevmemelerinin asıl sebebi insanlara güvensizlik duymalarıdır. Bu kişileri sosyalleşme konusunda zorlamamak gerekmektedir çünkü bu zorlama karşısında kendilerini daha fazla geri çekme dürtüsüyle harekete geçebilir ya da bu ısrar ve zorlamaya sinirlenip daha saldırgan davranabilirler.  Mizantropiye Neden Olabilecek Etmenler -Travmalar -Olumsuz yaşam olayları -Çocukluk döneminde ihmal -Çocukluk döneminde yetersiz/eksik duygusal gelişim -Çocukluk döneminde psikososyal ve psikoseksüel gelişim evrelerinde yaşanan aksilikler veya eksiklikler  -Değersizleştirilmek Tedavi  Psikolojik rahatsızlıkların büyük bir kısmında mizantropi belirtileri görülmektedir. Belirtileri olan kişilerin psikolojik destek alması gerekmektedir. İnsanlardan nefret etmesine neden olan yaşantılar psikoterapiyle ele alınıp durumun çözümlenmesi sağlanmalıdır. 
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2023 - Salı

Mizantropi

Sosyal medyada sıkça duyduğumuz bir tabir var “Hepinizden nefret ediyorum”. Birilerine kızdığımızda, kırıldığımızda bu cümleyi bırakıp köşemize çekiliyoruz. Sakinleştiğimizde her şey geçiyor ve aralarına dönüyoruz tabi. Peki ya bu uzun süreli bir durum olsaydı? 

Mizantropi; Fransızca kökenli olan, insanlardan nefret etmek, insanları sevmemek ve onlara güvenmemek anlamına gelmektedir.

Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmeyen mizantropi bazı kişilik bozukluklarıyla veya psikolojik rahatsızlıklarla birlikte incelenmektedir. 

Bu duruma sahip olan bireyler diğer insanlara karşı negatif duygu ve düşüncelere sahiptirler. Bu yüzden onlardan uzak durmak ve iletişimden olabildiğince kaçınmak isterler. Kalabalığa girmek istemezler, gerek iş ortamında gerek normal hayatlarında asosyal olmayı tercih ederler. Bu durum iş seçimlerini de etkiler. Daha az insanla görüşmek, iletişim kurmak zorunda kalacakları işleri tercih etmeye çalışırlar. Kıskançlık, nefret ,empati eksikliği, başkalarının duygularını umursamama ya da kendini üstün görme gibi belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla insanları sevmediklerini dile getirirler fakat sevmemelerinin asıl sebebi insanlara güvensizlik duymalarıdır. Bu kişileri sosyalleşme konusunda zorlamamak gerekmektedir çünkü bu zorlama karşısında kendilerini daha fazla geri çekme dürtüsüyle harekete geçebilir ya da bu ısrar ve zorlamaya sinirlenip daha saldırgan davranabilirler. 

Mizantropiye Neden Olabilecek Etmenler

-Travmalar

-Olumsuz yaşam olayları

-Çocukluk döneminde ihmal

-Çocukluk döneminde yetersiz/eksik duygusal gelişim

-Çocukluk döneminde psikososyal ve psikoseksüel gelişim evrelerinde yaşanan aksilikler veya eksiklikler 

-Değersizleştirilmek

Tedavi 

Psikolojik rahatsızlıkların büyük bir kısmında mizantropi belirtileri görülmektedir. Belirtileri olan kişilerin psikolojik destek alması gerekmektedir. İnsanlardan nefret etmesine neden olan yaşantılar psikoterapiyle ele alınıp durumun çözümlenmesi sağlanmalıdır. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.