Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

+1 Down Sendromu

Down Sendromu, bireylerdeki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkan durumdur.  Büyüme geriliği, karakteristik yüz görünüşü ve hafif-orta derecede zihinsel geriliğe yol açabilen down sendromu, gebelik sırasında yapılan tarama testleri ile tespit edilebilir. Nedeni henüz bulunamayan bu genetik farklılık, tipik bir yüz siması, badem biçimli göz, düşük kas yoğunluğu, sarkık dil, el ayasında yarık, ayak başparmağı ile ikinci parmak arasında boşlukta farklılık gibi tipik belirtilerin bazen bir arada bazen de birkaçının görülmesi ile kendini gösterebilir. Bu bireylerde ayrıca doğumsal kalp hastalıklarına da rastlanabilir. Down Sendromlu çocuklar mevcut potansiyellerini ortaya çıkarmak ve hayata hazırlanmak için özel bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu özel desteğin mümkün olan en erken zamanda başlaması önemlidir.   Down Sendromunun Fiziksel Belirtileri Arasında; Küçük eller ve ayaklar Yaşıtlara oranla daha kısa boy Zayıf kas tonu Avuç içlerinde tek bir enine çizgi Ayakta 1’inci ve 2’nci parmaklar arasındaki mesafenin normalden fazla olması Doğum sonrası emmede güçlük Kaslarda gevşeklik  Ayrıca Down Sendromlu bebeklerde de sarılığa sık olarak rastlanır.    Down Sendromunda Görülen Bilişsel ve Davranışsal Belirtiler;   Konuşma ve dil gelişiminde gecikmeler Emekleme ve yürümede gecikme Dikkat sorunları Uyku zorlukları İnatçılık ve öfke nöbeti Tuvalet eğitiminde gecikme   Down Sendromu tedavi gerektiren bir hastalık değil, farklılıktır. Down Sendromlu çocukların ve bireylerin sağlık sorunları ve gelişimleri yakından takip edilmeli, Down Sendromlu çocuklara verilen özel desteğin ise sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Özellikle erken çocukluk döneminde yapılan takip ileriki zamanlar açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Down Sendromlu çocukları olan ebeveynlerin çocuklarının takibini düzenli şekilde yaptırmaları ve onları sosyal ortamlara dahil olmaları konusunda teşvik etmeleri gerekmektedir.  Bu sayede, yaşıtlarının gerisinde izleyen sosyal gelişimleri ve diğer insanların onları farklı algılamalarını da aşmak zorunda kalan Down Sendromlu çocuklar hayatın akışından geri kalmayıp, üretken ve dolu bir hayat yaşayabilir. Ayrıca Down Sendromlu bireyler alacakları iyi eğitimlerle kendilerini geliştirip basit işlere yatkınlık göstererek meslek sahibi olabilirler. 
Ekleme Tarihi: 09 Kasım 2021 - Salı

+1 Down Sendromu

Down Sendromu, bireylerdeki 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması nedeniyle ortaya çıkan durumdur. 

Büyüme geriliği, karakteristik yüz görünüşü ve hafif-orta derecede zihinsel geriliğe yol açabilen down sendromu, gebelik sırasında yapılan tarama testleri ile tespit edilebilir.

Nedeni henüz bulunamayan bu genetik farklılık, tipik bir yüz siması, badem biçimli göz, düşük kas yoğunluğu, sarkık dil, el ayasında yarık, ayak başparmağı ile ikinci parmak arasında boşlukta farklılık gibi tipik belirtilerin bazen bir arada bazen de birkaçının görülmesi ile kendini gösterebilir. Bu bireylerde ayrıca doğumsal kalp hastalıklarına da rastlanabilir.

Down Sendromlu çocuklar mevcut potansiyellerini ortaya çıkarmak ve hayata hazırlanmak için özel bir desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu özel desteğin mümkün olan en erken zamanda başlaması önemlidir.  

Down Sendromunun Fiziksel Belirtileri Arasında;

  • Küçük eller ve ayaklar
  • Yaşıtlara oranla daha kısa boy
  • Zayıf kas tonu
  • Avuç içlerinde tek bir enine çizgi
  • Ayakta 1’inci ve 2’nci parmaklar arasındaki mesafenin normalden fazla olması
  • Doğum sonrası emmede güçlük
  • Kaslarda gevşeklik 
  • Ayrıca Down Sendromlu bebeklerde de sarılığa sık olarak rastlanır. 

 

Down Sendromunda Görülen Bilişsel ve Davranışsal Belirtiler;

 

  • Konuşma ve dil gelişiminde gecikmeler
  • Emekleme ve yürümede gecikme
  • Dikkat sorunları
  • Uyku zorlukları
  • İnatçılık ve öfke nöbeti
  • Tuvalet eğitiminde gecikme

 

Down Sendromu tedavi gerektiren bir hastalık değil, farklılıktır. Down Sendromlu çocukların ve bireylerin sağlık sorunları ve gelişimleri yakından takip edilmeli, Down Sendromlu çocuklara verilen özel desteğin ise sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Özellikle erken çocukluk döneminde yapılan takip ileriki zamanlar açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Down Sendromlu çocukları olan ebeveynlerin çocuklarının takibini düzenli şekilde yaptırmaları ve onları sosyal ortamlara dahil olmaları konusunda teşvik etmeleri gerekmektedir.  Bu sayede, yaşıtlarının gerisinde izleyen sosyal gelişimleri ve diğer insanların onları farklı algılamalarını da aşmak zorunda kalan Down Sendromlu çocuklar hayatın akışından geri kalmayıp, üretken ve dolu bir hayat yaşayabilir. Ayrıca Down Sendromlu bireyler alacakları iyi eğitimlerle kendilerini geliştirip basit işlere yatkınlık göstererek meslek sahibi olabilirler. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.