Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Aile İçi İletişim Hataları

İletişim insanların birbirleriyle ilişki kurmasının, yaşamlarını devam ettirebilmek için gerekli olan bağın oluşturulmasının temel noktasıdır. Fakat farkında olmadan iletişimde yaptığımız bazı hatalar ve eksiklikler bulunmakta. Özellikle de aile içi iletişimde yapılan hatalar ilişkileri olumsuz olarak etkiliyor.  İletişim eksikliği olan ailelerde genellikle temel ihtiyaçlar üzerine iletişime kuruluyor. Duygular, deneyimler, düşünceler paylaşılmıyor. Çocukların başarısızlıkları da başarılarından daha çok konuşuluyor. Böylece ailede kendini ifade edemeyen çocuklar sosyal yaşamda da kendilerini geri çekmeye başlıyor. Aile içi iletişim eksikliği yaşadığımızda birbirimize yabancılaşıyor ve aynı evin içinde yalnızlaşıyoruz. Bu durum da aile içinde birbirimizden uzaklaşmamıza neden oluyor. Bu durumdan rahatsız olan aileler bunu aşmak için adımlar atıyor fakat bazıları nereden başlaması gerektiğini, ne gibi hatalar yapıldığının farkında olmadığından değişim başlatmakta zorlanıyor.  Aile içindeki iletişim eksikliğinden en çok etkilenenler özellikle çocuklar ve ergenler oluyor.  Çocuklar aile içerisinde bir rol modele ihtiyaç duyarlar. Ayrıca ailede duygu ve düşüncelerini paylaşabilmek, onaylanmak, desteklenmek ve sevgi görmek istiyorlar. Fakat iletişimde sıkıntıları olan bir ailede çocukların istediklerini bulamaması psikolojik sorunlara zemin hazırlayabiliyor.  Aile İçi İletişim Kurulurken Yapılan Bazı Hatalar  -Birbirine durumu açıklamak için fırsat vermeden küsmek  -Birbirini suçlayıcı cümleler kullanmak -Geçmişte yaşanılan olumsuz olaylara takılmak -Genelleme yapmak  -Karşımızdakinin duygularını küçümsemek -Karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini görmezden gelmek  -Beyin/Niyet okumak  -Sorunları çözmek yerine kaçınıp üstünü örtmek -Empati kurmamak  -Birbirini dinlememek  -Çocuklarına karşı olumsuz anne-baba tutumları geliştirmek. İletişim problemlerini çözmek için ilk olarak tarafların birbirlerini dinlemeyi öğrenmesi gerekir. Karşımızdakini sözünü kesmeden dinlemeyi öğrenmemiz gerekir. Kim olursa olsun taraflar birbirini dikkatli bir şekilde dinlemedikleri takdirde iletişim problemleriyle karşılaşmak kaçınılmazdır. Sonrasında ise ailedeki herkes duygularını ve düşüncelerini paylaşmaya teşvik edilmeli. Paylaşımlar yapılan aileler daha sağlıklı ilişkiler kurarak iletişimlerini güçlendirirler. Ebeveynler çocuklarını da bir birey olarak kabul etmeli ve onların seviyesine inerek iletişimi kolaylaştırmalıdır. Ayrıca odaklandığınız şeyler çocuğunuzun yanlışları değil başardıkları olmalı ki çocuklar özgüvenlerini sağlayabilsinler. Diğer ilişkilerde olduğu gibi aile içinde de olumsuz yerine olumluya odaklanmak ve bunu takdir etmek teşvik konusunda önemlidir. Ayrıca aile içinde açık bir iletişim kurmak, sağlıklı ilişkilerin temel taşlarından biridir.  Unutmamanız gereken son nokta ise hiçbir ailenin mükemmel olmadığıdır. Hata yapabiliriz, önemli olan bunları aile içinde konuşup telafi edebilmektir. 
Ekleme Tarihi: 10 Ocak 2023 - Salı

Aile İçi İletişim Hataları

İletişim insanların birbirleriyle ilişki kurmasının, yaşamlarını devam ettirebilmek için gerekli olan bağın oluşturulmasının temel noktasıdır. Fakat farkında olmadan iletişimde yaptığımız bazı hatalar ve eksiklikler bulunmakta. Özellikle de aile içi iletişimde yapılan hatalar ilişkileri olumsuz olarak etkiliyor. 

İletişim eksikliği olan ailelerde genellikle temel ihtiyaçlar üzerine iletişime kuruluyor. Duygular, deneyimler, düşünceler paylaşılmıyor. Çocukların başarısızlıkları da başarılarından daha çok konuşuluyor. Böylece ailede kendini ifade edemeyen çocuklar sosyal yaşamda da kendilerini geri çekmeye başlıyor. Aile içi iletişim eksikliği yaşadığımızda birbirimize yabancılaşıyor ve aynı evin içinde yalnızlaşıyoruz. Bu durum da aile içinde birbirimizden uzaklaşmamıza neden oluyor. Bu durumdan rahatsız olan aileler bunu aşmak için adımlar atıyor fakat bazıları nereden başlaması gerektiğini, ne gibi hatalar yapıldığının farkında olmadığından değişim başlatmakta zorlanıyor. 

Aile içindeki iletişim eksikliğinden en çok etkilenenler özellikle çocuklar ve ergenler oluyor.  Çocuklar aile içerisinde bir rol modele ihtiyaç duyarlar. Ayrıca ailede duygu ve düşüncelerini paylaşabilmek, onaylanmak, desteklenmek ve sevgi görmek istiyorlar. Fakat iletişimde sıkıntıları olan bir ailede çocukların istediklerini bulamaması psikolojik sorunlara zemin hazırlayabiliyor. 

Aile İçi İletişim Kurulurken Yapılan Bazı Hatalar 

-Birbirine durumu açıklamak için fırsat vermeden küsmek 

-Birbirini suçlayıcı cümleler kullanmak

-Geçmişte yaşanılan olumsuz olaylara takılmak

-Genelleme yapmak 

-Karşımızdakinin duygularını küçümsemek

-Karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini görmezden gelmek 

-Beyin/Niyet okumak 

-Sorunları çözmek yerine kaçınıp üstünü örtmek

-Empati kurmamak 

-Birbirini dinlememek 

-Çocuklarına karşı olumsuz anne-baba tutumları geliştirmek.

İletişim problemlerini çözmek için ilk olarak tarafların birbirlerini dinlemeyi öğrenmesi gerekir. Karşımızdakini sözünü kesmeden dinlemeyi öğrenmemiz gerekir. Kim olursa olsun taraflar birbirini dikkatli bir şekilde dinlemedikleri takdirde iletişim problemleriyle karşılaşmak kaçınılmazdır. Sonrasında ise ailedeki herkes duygularını ve düşüncelerini paylaşmaya teşvik edilmeli. Paylaşımlar yapılan aileler daha sağlıklı ilişkiler kurarak iletişimlerini güçlendirirler. Ebeveynler çocuklarını da bir birey olarak kabul etmeli ve onların seviyesine inerek iletişimi kolaylaştırmalıdır. Ayrıca odaklandığınız şeyler çocuğunuzun yanlışları değil başardıkları olmalı ki çocuklar özgüvenlerini sağlayabilsinler. Diğer ilişkilerde olduğu gibi aile içinde de olumsuz yerine olumluya odaklanmak ve bunu takdir etmek teşvik konusunda önemlidir. Ayrıca aile içinde açık bir iletişim kurmak, sağlıklı ilişkilerin temel taşlarından biridir. 

Unutmamanız gereken son nokta ise hiçbir ailenin mükemmel olmadığıdır. Hata yapabiliriz, önemli olan bunları aile içinde konuşup telafi edebilmektir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.