Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Algıda Seçicilik Nedir?

Sosyal medyada karşımıza sık sık birçok nesne ya da silüet içeren bazı resimler çıkar ve ilk olarak ne gördüğümüz sorulur. Bir kısmımız önce bir hayvan silüeti görürken bir kısmımız bir insan görür, başka bir kısmımızsa bir vazo belki. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Aynı resme bakarken neden birbirimizden farklı şeyler görürüz? Psikolojide bunun bir açıklaması var: Algıda seçicilik. Peki nedir bu Gestalt’in ortaya attığı algıda seçicilik kavramı? Algıda seçicilik; bireyin çevrede bulunan uyarıcılardan, nesnelerden ya da durumlardan birisine ya da birden fazlasına dikkatini yönlendirmesidir. İnsanlar aynı anda karşısına çıkan nesne ve olayların sadece bir kısmını algılama yeteneğine sahiptir. Birçok olaydan, durumdan ya da nesneden bazılarının diğerlerinden daha fazla dikkatini çekmesi ise çeşitli faktörlere bağlıdır.   Algılamayı etkileyen faktörler İç faktörler -Duygular -İhtiyaçlar (örneğin aç olduğunda yemeklere odaklanmak gibi) -Zihin davranışları -Önyargılar -Kaygı ve korku kaynakları -Anılar -Dahil olunan toplumun kültürüne dair özellikler   Dış faktörler -Bulunulan ortam -Ani değişimler -Hareket halinde olanlar -Çevreyle zıt olan şeyler -Uyarıcıların büyüklüğü ve şekli Birçok durumda olduğu gibi burada da iç faktörler, dış faktörlerden daha etkilidir. Kişiler içinde bulunulan durumlara göre farklı uyarıcılara odaklanabilir. Örneğin kişi sarı bir araba aldıktan sonra trafikte daha fazla sarı araba görür, hamileyse çevredeki hamileleri daha fazla fark eder. Fakat kişinin yaptığı bu odaklanmalar bilinçli olarak yapılmamaktadır. Bu; kişilerin aynı şeylere baktığı halde önceliklerinin ve değerlerinin etkisiyle farklı şeyler görmesinin nedenidir. Sadece ilgilendiği şeylere odaklanan kişiler, bunun dışındakileri saf dışı bırakır.
Ekleme Tarihi: 22 Mart 2022 - Salı

Algıda Seçicilik Nedir?

Sosyal medyada karşımıza sık sık birçok nesne ya da silüet içeren bazı resimler çıkar ve ilk olarak ne gördüğümüz sorulur. Bir kısmımız önce bir hayvan silüeti görürken bir kısmımız bir insan görür, başka bir kısmımızsa bir vazo belki. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Aynı resme bakarken neden birbirimizden farklı şeyler görürüz? Psikolojide bunun bir açıklaması var: Algıda seçicilik. Peki nedir bu Gestalt’in ortaya attığı algıda seçicilik kavramı?

Algıda seçicilik; bireyin çevrede bulunan uyarıcılardan, nesnelerden ya da durumlardan birisine ya da birden fazlasına dikkatini yönlendirmesidir.

İnsanlar aynı anda karşısına çıkan nesne ve olayların sadece bir kısmını algılama yeteneğine sahiptir. Birçok olaydan, durumdan ya da nesneden bazılarının diğerlerinden daha fazla dikkatini çekmesi ise çeşitli faktörlere bağlıdır.

 

Algılamayı etkileyen faktörler

İç faktörler

-Duygular

-İhtiyaçlar (örneğin aç olduğunda yemeklere odaklanmak gibi)

-Zihin davranışları

-Önyargılar

-Kaygı ve korku kaynakları

-Anılar

-Dahil olunan toplumun kültürüne dair özellikler

 

Dış faktörler

-Bulunulan ortam

-Ani değişimler

-Hareket halinde olanlar

-Çevreyle zıt olan şeyler

-Uyarıcıların büyüklüğü ve şekli

Birçok durumda olduğu gibi burada da iç faktörler, dış faktörlerden daha etkilidir. Kişiler içinde bulunulan durumlara göre farklı uyarıcılara odaklanabilir. Örneğin kişi sarı bir araba aldıktan sonra trafikte daha fazla sarı araba görür, hamileyse çevredeki hamileleri daha fazla fark eder. Fakat kişinin yaptığı bu odaklanmalar bilinçli olarak yapılmamaktadır. Bu; kişilerin aynı şeylere baktığı halde önceliklerinin ve değerlerinin etkisiyle farklı şeyler görmesinin nedenidir. Sadece ilgilendiği şeylere odaklanan kişiler, bunun dışındakileri saf dışı bırakır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.