Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Başarısızlık Korkusu (Atikifobi)

Hepimiz günlük hayatımızda güzel zamanların yanında zorlandığımız anlar da yaşarız. Özellikle aldığımız bir işi başaramayacağımızdan korkar, stresli hissederiz. İş bittiğinde ya da o dönemi atlattığımızda bu korkumuz da geçer. Fakat eğer bu korkuyu sürekli yaşıyorsanız ve bu durum günlük hayatınızı olumsuz etkiliyorsa başarısızlık korkusuna sahip olabilirsiniz. Peki nedir bu başarısızlık korkusu? Başarısızlık korkusu diğer adıyla Atikifobi, bir işi yapmak için yeterli motivasyona sahip olmanıza rağmen başarısız olmaya duyulan kaygı sebebiyle harekete geçememe, harekete geçmeyle ilgili yoğun kaygı duyma durumu olarak açıklanabilmektedir. Çoğunlukla temelinde reddedilme, suçluluk, utanç, onaylanmama ve başkalarını hayal kırıklığına uğratma gibi korkular vardır. Kişi hayatının bir döneminde, genellikle de çocukluk döneminde başarısızlığı tecrübe etmiş ve bir daha bu duyguları yaşamak istememesi üzerine bu korku ortaya çıkmıştır. Başarısızlık korkusu yaşayan kişiler, kendi kararlarını ifade etmekten kaçınabilir, özgüven eksikliği ve pasif olma problemleri yaşayabilir, potansiyelinin çok altında performans sergileyebilir, mükemmeliyetçilik etkisinde bir çalışmayla başkalarına kendini kanıtlamaya çalışabilir, başarısızlık durumunda ise kendini değersiz veya işe yaramaz hissedebilir, yoğun olarak pişmanlık yaşayabilir, çevresinin tepkisinden kaçmaya çalışabilir. Belirtileri Nelerdir? -Başarısız olduğunuzda diğer insanlar diyeceklerinden kaygılanma, -Başarısızlık durumunda insanlar ilgisinin kaybolma ihtimaline duyulan endişe, -Başarısız olduğunuzda hep geçmişe dair pişmanlıklarınıza odaklanmanız, -Size güvenen insanları hayal kırıklığına uğratmaktan çekinme, -Yeteri kadar başarılı olamama endişesi, -Kendinizden emin olmadığınız işler hakkında beklentiyi düşürmek adına konuşmalar yapmanız, -Yapıcı olan eleştirileri dahi kabul edememe, -Önemli işleriniz olduğunda baş, karın, mide ağrısı, nefes darlığı, titreme gibi somatik belirtilerin ortaya çıkması. Başarısızlık korkusunun etkisini azaltmak için öncelikle hedeflerinizi belirlemelisiniz. Hedeflere ulaşmak için de yedek planınızın olması başarma ihtimalinizi yükselteceğinden kaygı düzeyinizi azaltabilir. Ayrıca pozitif bir bakış açısı yaratmak daha olumlu düşünmenizi sağlayacağından kaygı düzeyinizi azaltmada yardımcı olabilir. Fakat korkunuzu tamamen atlatmak istiyorsanız nereden kaynaklandığını bulmalı ve bununla yüzleşmelisiniz. Kendiniz deniyor olmanıza rağmen aşamıyor ya da nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 21 Şubat 2023 - Salı

Başarısızlık Korkusu (Atikifobi)

Hepimiz günlük hayatımızda güzel zamanların yanında zorlandığımız anlar da yaşarız. Özellikle aldığımız bir işi başaramayacağımızdan korkar, stresli hissederiz. İş bittiğinde ya da o dönemi atlattığımızda bu korkumuz da geçer. Fakat eğer bu korkuyu sürekli yaşıyorsanız ve bu durum günlük hayatınızı olumsuz etkiliyorsa başarısızlık korkusuna sahip olabilirsiniz.

Peki nedir bu başarısızlık korkusu?

Başarısızlık korkusu diğer adıyla Atikifobi, bir işi yapmak için yeterli motivasyona sahip olmanıza rağmen başarısız olmaya duyulan kaygı sebebiyle harekete geçememe, harekete geçmeyle ilgili yoğun kaygı duyma durumu olarak açıklanabilmektedir. Çoğunlukla temelinde reddedilme, suçluluk, utanç, onaylanmama ve başkalarını hayal kırıklığına uğratma gibi korkular vardır. Kişi hayatının bir döneminde, genellikle de çocukluk döneminde başarısızlığı tecrübe etmiş ve bir daha bu duyguları yaşamak istememesi üzerine bu korku ortaya çıkmıştır. Başarısızlık korkusu yaşayan kişiler, kendi kararlarını ifade etmekten kaçınabilir, özgüven eksikliği ve pasif olma problemleri yaşayabilir, potansiyelinin çok altında performans sergileyebilir, mükemmeliyetçilik etkisinde bir çalışmayla başkalarına kendini kanıtlamaya çalışabilir, başarısızlık durumunda ise kendini değersiz veya işe yaramaz hissedebilir, yoğun olarak pişmanlık yaşayabilir, çevresinin tepkisinden kaçmaya çalışabilir.

Belirtileri Nelerdir?

-Başarısız olduğunuzda diğer insanlar diyeceklerinden kaygılanma,

-Başarısızlık durumunda insanlar ilgisinin kaybolma ihtimaline duyulan endişe,

-Başarısız olduğunuzda hep geçmişe dair pişmanlıklarınıza odaklanmanız,

-Size güvenen insanları hayal kırıklığına uğratmaktan çekinme,

-Yeteri kadar başarılı olamama endişesi,

-Kendinizden emin olmadığınız işler hakkında beklentiyi düşürmek adına konuşmalar yapmanız,

-Yapıcı olan eleştirileri dahi kabul edememe,

-Önemli işleriniz olduğunda baş, karın, mide ağrısı, nefes darlığı, titreme gibi somatik belirtilerin ortaya çıkması.

Başarısızlık korkusunun etkisini azaltmak için öncelikle hedeflerinizi belirlemelisiniz. Hedeflere ulaşmak için de yedek planınızın olması başarma ihtimalinizi yükselteceğinden kaygı düzeyinizi azaltabilir. Ayrıca pozitif bir bakış açısı yaratmak daha olumlu düşünmenizi sağlayacağından kaygı düzeyinizi azaltmada yardımcı olabilir. Fakat korkunuzu tamamen atlatmak istiyorsanız nereden kaynaklandığını bulmalı ve bununla yüzleşmelisiniz. Kendiniz deniyor olmanıza rağmen aşamıyor ya da nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.