Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Batıl İnançlar ve Psikoloji

Kötü bir şey olmasın diye tahtaya üç kere vurmalarımız, nazardan korusun diye nazar boncuğu takmamız, kara kedi görünce saçımızı çekmemiz, ayna kırılırsa uğursuzluk getireceğinden korkmamız ve daha niceleri. Kültürümüz de dahil pek çok kültürün kendi batıl inançları vardır ve günlük hayatımızın içine işlemiştir. Peki ya bu batıl inançlara inanmaya psikolojik anlamda neler sebep olmuş olabilir? Batıl inançlar, mantık veya bilimsel kanıtlar yerine, genellikle geleneklere, efsanelere, hurafelere dayanan inançlardır. Batıl inançlar, toplum içinde yaygın olan inançlardır ve her kültürde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Batıl inançlar üzerine yapılan araştırmalar, batıl inançların altında pek çok farklı faktör olduğunu göstermiştir.  Batıl İnançların Arkasındaki Psikolojik Nedenler  -Belirsizliğe duyulan rahatsızlık: Belirsizlik insanları rahatsız eden durumlardan biridir ve kişiler belirsizlikten dolayı endişelendikleri durumlarda batıl inançlar kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.  -Kontrol ihtiyacı: Birçok insan hayatlarında kontrol edemedikleri durumlarla karşılaştıklarında batıl inançlara sarılabilirler. Böylece bunun durumu kontrol altına alabileceğine inanırlar.  -Stres ve kaygı: Kişilerin yaşadığı kaygı ve stres düzeyleri, batıl inançlara yönelme eğilimlerini artırabilir. Bu inançlar, kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine ve streslerini azaltmalarına yardımcı olabilir. -Sosyal etkileşim: Batıl inançlar, kişilerin sosyal ortamlarında gözlemledikleri diğer insanların inançlarından kaynaklanabilir. İnsanlar, çevrelerindeki insanlara benzemek ve onların kabulünü kazanmak için batıl inançlara inanabilirler. Ayrıca ait olunan çevre, aile içinde nesilden nesile aktarılmış olan inançlar da bulunabilir ve bu da ait olunan topluluğa dahil olmak için inançların devamlılığını sağlıyor olabilir.  -Anlam arayışı:  İnsanlar, hayatlarında anlam ararlar ve bazen zor zamanlarda batıl inançlara sığınırlar. 
Ekleme Tarihi: 26 Nisan 2023 - Çarşamba

Batıl İnançlar ve Psikoloji

Kötü bir şey olmasın diye tahtaya üç kere vurmalarımız, nazardan korusun diye nazar boncuğu takmamız, kara kedi görünce saçımızı çekmemiz, ayna kırılırsa uğursuzluk getireceğinden korkmamız ve daha niceleri. Kültürümüz de dahil pek çok kültürün kendi batıl inançları vardır ve günlük hayatımızın içine işlemiştir. Peki ya bu batıl inançlara inanmaya psikolojik anlamda neler sebep olmuş olabilir?

Batıl inançlar, mantık veya bilimsel kanıtlar yerine, genellikle geleneklere, efsanelere, hurafelere dayanan inançlardır. Batıl inançlar, toplum içinde yaygın olan inançlardır ve her kültürde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Batıl inançlar üzerine yapılan araştırmalar, batıl inançların altında pek çok farklı faktör olduğunu göstermiştir. 

Batıl İnançların Arkasındaki Psikolojik Nedenler 

-Belirsizliğe duyulan rahatsızlık: Belirsizlik insanları rahatsız eden durumlardan biridir ve kişiler belirsizlikten dolayı endişelendikleri durumlarda batıl inançlar kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilir. 

-Kontrol ihtiyacı: Birçok insan hayatlarında kontrol edemedikleri durumlarla karşılaştıklarında batıl inançlara sarılabilirler. Böylece bunun durumu kontrol altına alabileceğine inanırlar. 

-Stres ve kaygı: Kişilerin yaşadığı kaygı ve stres düzeyleri, batıl inançlara yönelme eğilimlerini artırabilir. Bu inançlar, kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerine ve streslerini azaltmalarına yardımcı olabilir.

-Sosyal etkileşim: Batıl inançlar, kişilerin sosyal ortamlarında gözlemledikleri diğer insanların inançlarından kaynaklanabilir. İnsanlar, çevrelerindeki insanlara benzemek ve onların kabulünü kazanmak için batıl inançlara inanabilirler. Ayrıca ait olunan çevre, aile içinde nesilden nesile aktarılmış olan inançlar da bulunabilir ve bu da ait olunan topluluğa dahil olmak için inançların devamlılığını sağlıyor olabilir. 

-Anlam arayışı:  İnsanlar, hayatlarında anlam ararlar ve bazen zor zamanlarda batıl inançlara sığınırlar. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.