Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Çağımızın Problemlerinden Biri: Nomofobi

Sizce günlük hayatınızda vaktinizi en çok ne için ayırıyorsunuz? Bu soruya pek çok kişinin “Ailemiz elbette” dediğini duyar gibiyim fakat ne var ki araştırmalar çoğu insanın gün içinde en fazla telefona zaman ayırdığını söylüyor. Hatta o kadar ki azımsanamayacak bir çoğunlukta ve bu durum nomofobiye kadar ulaşmış durumda.  Peki nomofobi nedir?  “No mobile” ve “phobia” kelimelerinin kısa okunuşu olan ve teknoloji çağında giderek artmakta olan nomofobi, telefonsuz kalma korkusu ya da cep telefonunda online olamama kaygısı anlamına gelmektedir.  Yapılan bir araştırmaya göre, ‘cep telefonunuzu kaybetseniz ne yaparsınız?’ sorusuna 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 76’sı anksiyete yani yüksek kaygı ve endişe duyacaklarını belirtmişlerdir. Nomofobisi olan insanlar telefonsuz kaldığında ya da online olamadıklarında panik atak, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibi fiziksel yan etkilere neden olur.  Nomofobinin belirtileri nelerdir? Cep telefonunu veya sinyalini kaybetmenin olumsuz fiziksel belirtilere yol açması,  Kişinin telefonunu asla kapatmaması,  Kişinin panik atağın sinyal çekmemesi veya şarjın bitmesine karşı aşırı bir tepki olduğunun farkında olması, Sık sık cep telefonunun yanında olup olmadığını kontrol etmesi, Cep telefonu güvenli bir yerde olsa bile sürekli olarak onu kaybetme endişesi duyması, Fobinin oldukça uzun bir süredir devam etmesi ve kişinin sağlığını veya günlük yaşamını etkilemesi.  Nomofobinin tedavisi için neler yapılabilir?  Öncelikle bir ruh sağlığı uzmanına danışılmalıdır. Terapi sürecinin yanında gerekli duyulduğunda ilaç tedavisine de başlanabilir. Fakat bunlar dışında kişi kendisi de bir şeyler yapabilir. Örneğin nomofobi hakkında araştırma yapıp bilgi edinmek önemlidir çünkü bir şeyin üstesinden gelmek için onu tanımak gerekir. Olunlu düşüncelere odaklanıp olumsuzlara mesafe koymak da fobiyi tetikleyebilecek olumsuz düşünce dizisiyle başa çıkmaya yardım eder. Ayrıca nefes egzersizleri, yoga ve kas gevşetme gibi rahatlama teknikleri uygulamak da ciddi bir fobinin duygusal ve fiziksel belirtileriyle baş etmenizde yardımcı olabilir. 
Ekleme Tarihi: 16 Kasım 2021 - Salı

Çağımızın Problemlerinden Biri: Nomofobi

Sizce günlük hayatınızda vaktinizi en çok ne için ayırıyorsunuz? Bu soruya pek çok kişinin “Ailemiz elbette” dediğini duyar gibiyim fakat ne var ki araştırmalar çoğu insanın gün içinde en fazla telefona zaman ayırdığını söylüyor. Hatta o kadar ki azımsanamayacak bir çoğunlukta ve bu durum nomofobiye kadar ulaşmış durumda. 

Peki nomofobi nedir? 

“No mobile” ve “phobia” kelimelerinin kısa okunuşu olan ve teknoloji çağında giderek artmakta olan nomofobi, telefonsuz kalma korkusu ya da cep telefonunda online olamama kaygısı anlamına gelmektedir.  Yapılan bir araştırmaya göre, ‘cep telefonunuzu kaybetseniz ne yaparsınız?’ sorusuna 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 76’sı anksiyete yani yüksek kaygı ve endişe duyacaklarını belirtmişlerdir. Nomofobisi olan insanlar telefonsuz kaldığında ya da online olamadıklarında panik atak, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibi fiziksel yan etkilere neden olur. 

Nomofobinin belirtileri nelerdir?

Cep telefonunu veya sinyalini kaybetmenin olumsuz fiziksel belirtilere yol açması, 

Kişinin telefonunu asla kapatmaması, 

Kişinin panik atağın sinyal çekmemesi veya şarjın bitmesine karşı aşırı bir tepki olduğunun farkında olması,

Sık sık cep telefonunun yanında olup olmadığını kontrol etmesi,

Cep telefonu güvenli bir yerde olsa bile sürekli olarak onu kaybetme endişesi duyması,

Fobinin oldukça uzun bir süredir devam etmesi ve kişinin sağlığını veya günlük yaşamını etkilemesi. 

Nomofobinin tedavisi için neler yapılabilir? 

Öncelikle bir ruh sağlığı uzmanına danışılmalıdır. Terapi sürecinin yanında gerekli duyulduğunda ilaç tedavisine de başlanabilir. Fakat bunlar dışında kişi kendisi de bir şeyler yapabilir. Örneğin nomofobi hakkında araştırma yapıp bilgi edinmek önemlidir çünkü bir şeyin üstesinden gelmek için onu tanımak gerekir. Olunlu düşüncelere odaklanıp olumsuzlara mesafe koymak da fobiyi tetikleyebilecek olumsuz düşünce dizisiyle başa çıkmaya yardım eder. Ayrıca nefes egzersizleri, yoga ve kas gevşetme gibi rahatlama teknikleri uygulamak da ciddi bir fobinin duygusal ve fiziksel belirtileriyle baş etmenizde yardımcı olabilir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.