Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Capgras Sendromu Nedir?

  Capgras sendromu; kişinin ebeveynlerinin, yakınlarının hatta kendisinin gerçek olmadığına, kendilerine tıpatıp benzeyen başkalarının onların yerine geçtiğine inanması olarak tanımlanmaktadır. Adını Fransız psikiyatrist Jean Marie Joseph Capgras’dan almıştır. Edebiyatta da karşımıza çıkan sendrom, Dostoyevski’nin Ecinniler romanında ve Lord David Cecil’in Yaralı Geyik kitabında geçmektedir.   Kadınlarda görülme sıklığının erkeklere göre biraz daha fazla olan bu sendrom, bir tür sanrısal bozukluk olarak kabul edilmektedir. Ergenlerde ise görülme sıklığı oldukça azdır. Capgras sendromunun sıklıkla şizofrenik olgularda, özellikle paranoid şizofrenide görüldüğü, ayrıca depresyon ve manide de gözlenebileceği belirtilmiştir.    Capgras sendromunun nedenine ilişkin kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı araştırmacılar psikolojik nedenlerin rol oynadığını savunurken bazı araştırmacılar ise beynin bir bölümüyle alakalı biyolojik bir neden olduğunu savunurlar. Bunların yanında hem biyolojik hem de psikolojik faktörlerin birlikte neden olduğunu düşünen araştırmacılar da bulunmaktadır.  Ünlü sinirbilimci Prof. Vilayanur S. Ramachandran, “Beyindeki Hayaletler” isimli kitabında annesinin ve babasının kendisini kandıran birer sahtekar olduğunu söyleyen Capgras sendromlu bir gençten bahsetmektedir. Genç, annesinin ve babasının yüzünü gördüğünde herhangi bir duygu hissetmediğinden onların gerçek olmadığını düşünmektedir. Fakat vakanın ilginç kısmı gencin annesiyle ya da babasıyla telefonda konuşurken herhangi bir sıkıntı yaşamayıp bunu yalnızca yüz yüze geldiğinde yaşamasıdır. Uzmanlar bu durumun nedenini ise beynimizin tanıdık yüzler gördüğünde duygusal tepkiler vermemizi sağlayan kısmının bir hasar ya da darbe sonucu işlevini yerine getirememesiyle açıklıyor. Bu da etkili biyolojik faktörlerin Capgras sendromuna nasıl sebep olabildiğini göstermektedir.    Capgras Sendromunun Belirtileri Nelerdir?  -Saplantılı ve uç fikirler -İnsanların kendisi olduğuna inanmama -Kendini bir komplonun içinde hissetme -Kendisinin de gerçek kendisi olmadığını düşünme.   Günümüzde bazı Capgras vakalarında antipsikotik ilaçlarla tedavi işe yaramış olsa da bütün Capgras vakaları için kesin olarak geçerli bir tedavi yöntemi bulunamamıştır.   
Ekleme Tarihi: 30 Ağustos 2022 - Salı

Capgras Sendromu Nedir?

 

Capgras sendromu; kişinin ebeveynlerinin, yakınlarının hatta kendisinin gerçek olmadığına, kendilerine tıpatıp benzeyen başkalarının onların yerine geçtiğine inanması olarak tanımlanmaktadır. Adını Fransız psikiyatrist Jean Marie Joseph Capgras’dan almıştır. Edebiyatta da karşımıza çıkan sendrom, Dostoyevski’nin Ecinniler romanında ve Lord David Cecil’in Yaralı Geyik kitabında geçmektedir.

 

Kadınlarda görülme sıklığının erkeklere göre biraz daha fazla olan bu sendrom, bir tür sanrısal bozukluk olarak kabul edilmektedir. Ergenlerde ise görülme sıklığı oldukça azdır. Capgras sendromunun sıklıkla şizofrenik olgularda, özellikle paranoid şizofrenide görüldüğü, ayrıca depresyon ve manide de gözlenebileceği belirtilmiştir. 

 

Capgras sendromunun nedenine ilişkin kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bazı araştırmacılar psikolojik nedenlerin rol oynadığını savunurken bazı araştırmacılar ise beynin bir bölümüyle alakalı biyolojik bir neden olduğunu savunurlar. Bunların yanında hem biyolojik hem de psikolojik faktörlerin birlikte neden olduğunu düşünen araştırmacılar da bulunmaktadır. 

Ünlü sinirbilimci Prof. Vilayanur S. Ramachandran, “Beyindeki Hayaletler” isimli kitabında annesinin ve babasının kendisini kandıran birer sahtekar olduğunu söyleyen Capgras sendromlu bir gençten bahsetmektedir. Genç, annesinin ve babasının yüzünü gördüğünde herhangi bir duygu hissetmediğinden onların gerçek olmadığını düşünmektedir. Fakat vakanın ilginç kısmı gencin annesiyle ya da babasıyla telefonda konuşurken herhangi bir sıkıntı yaşamayıp bunu yalnızca yüz yüze geldiğinde yaşamasıdır. Uzmanlar bu durumun nedenini ise beynimizin tanıdık yüzler gördüğünde duygusal tepkiler vermemizi sağlayan kısmının bir hasar ya da darbe sonucu işlevini yerine getirememesiyle açıklıyor. Bu da etkili biyolojik faktörlerin Capgras sendromuna nasıl sebep olabildiğini göstermektedir. 

 

Capgras Sendromunun Belirtileri Nelerdir? 

-Saplantılı ve uç fikirler

-İnsanların kendisi olduğuna inanmama

-Kendini bir komplonun içinde hissetme

-Kendisinin de gerçek kendisi olmadığını düşünme.

 

Günümüzde bazı Capgras vakalarında antipsikotik ilaçlarla tedavi işe yaramış olsa da bütün Capgras vakaları için kesin olarak geçerli bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.