Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Çocuklarda Okula Uyum Süreci

Her bireyin hayatı boyunca geçtiği önemli dönüm noktaları vardır. Bunlardan biri de okula başlamaktır. Her çocuk okula aynı şekilde adapte olamaz. Bazı çocuklar okula sorunsuz şekilde uyumsuz sağlayabilirken bazı çocuklar bu süreçte zorlanabilirler. Çocuklar Okula Uyum Sağlamada Neden Zorlanabilirler? -Çocuğun süreci henüz anlayamamış olması -Anne-babanın bağımlı bir ebeveyn tutumuna sahip olmaları -Ev içinde güvensiz bir ortam olması -Yeni bir kardeşin gelmesi  -Çocuğun bağımsızlığının desteklenmeyip bireyselleşmesine izin verilmemesi -Yakın bir aile ferdinin kaybı ya da hastalık  -Evde kendisine sorumluluklar verilmemesi ve ev içerisinde kuralların olmaması   Çocuğun Okula Uyum Güçlüğü Çektiğini Nasıl Anlayabiliriz?  -Okula gelme konusunda isteksiz ve mutsuz olmak, -Anne babanın gitmesine izin vermemek, arkalarından ağlamak, sürekli ne zaman geleceklerini sormak, -Yemek yemeyi reddetmek, -Uykudan ağlayarak ya da korkarak uyanmak, -Aile bireylerine küsmek, -Normalden farklı olarak saldırgan tutumlar sergilemek, -İletişimden kaçınmak, -Arkadaşlarını, okulu ve öğretmenleri beğenmemek/eleştirmek, -Kurallara uymayı reddetmek,  -Baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler.     Uyum Sorununu Engellemek İçin Neler Yapılabilir?  -Okula başlamadan önce çocuğa okulunu gezdirebilir, öğretmeniyle tanıştırabilirsiniz. Böylece yeni gireceği ortamı önceden tanıma fırsatı bulabilir. -Okul için birlikte alışveriş yapmak ve alınacak şeyleri seçenekler içinden ona seçtirmek okula dair heyecanını ve isteğini artırabilir. -Okula gitmeden önce okul hakkında çocukla konuşmak, okulda neler yapıldığına dair bilgiler vermek yararlı olabilir.  -Çocuğun heyecanının yanında kaygısının olması da normaldir. Hem bilinmezlik hem de ailesinin onu almaya gelmeyeceğine dair korkuları olabilir. Aile olarak onu duygusal olarak bu sürece hazırlamak önemlidir. -Ailelerin sınıfta çocuklarla birlikte olması çocukların ortama alışmasını zorlaştırmaktadır. Bu yüzden çocuk sınıfa girdikten sonra aile oradan ayrılmalıdır. Fakat habersiz gidilmemeli, çocuğu bırakırken gideceğinizi söylemelisiniz. -Okula başlamadan önce anne babasından ayrılmamış çocuklar daha çok zorlanabilir. Bu yüzden, bir yakınına bırakarak kısa ayrılıklara hazırlanmaları anne babalarının geri geleceklerine dair güven oluşturacağından okula da alışmalarını kolaylaştırabilir. -Çocuğunuzun yapacağı bu yeni başlangıç için heyecanlı ve endişeli olmanız normaldir fakat endişenizi çocuğunuz hissederse o da endişe duyacağından sizden ayrılmak istemeyecektir. -Çocuğunuz için evde rutin oluşturun ve bu rutinin devamlılığını sağlamaya çalışın. -Okuldan döndüğünde gününün nasıl geçtiğini sormak, okulda yaptıklarıyla ilgili konuşmak onu rahatlatabilir. Fakat istemiyorsa konuşmaya zorlanmamalıdır. -Çocuğunuz okula şiddetle gitmek istemiyorsa tepkilerini gözardı etmeyin ve onu neyin mutsuz ya da rahatsız hissettirdiğini anlamaya çalışın. 
Ekleme Tarihi: 06 Eylül 2022 - Salı

Çocuklarda Okula Uyum Süreci

Her bireyin hayatı boyunca geçtiği önemli dönüm noktaları vardır. Bunlardan biri de okula başlamaktır. Her çocuk okula aynı şekilde adapte olamaz. Bazı çocuklar okula sorunsuz şekilde uyumsuz sağlayabilirken bazı çocuklar bu süreçte zorlanabilirler.

Çocuklar Okula Uyum Sağlamada Neden Zorlanabilirler?

-Çocuğun süreci henüz anlayamamış olması

-Anne-babanın bağımlı bir ebeveyn tutumuna sahip olmaları

-Ev içinde güvensiz bir ortam olması

-Yeni bir kardeşin gelmesi 

-Çocuğun bağımsızlığının desteklenmeyip bireyselleşmesine izin verilmemesi

-Yakın bir aile ferdinin kaybı ya da hastalık 

-Evde kendisine sorumluluklar verilmemesi ve ev içerisinde kuralların olmaması

 

Çocuğun Okula Uyum Güçlüğü Çektiğini Nasıl Anlayabiliriz? 

-Okula gelme konusunda isteksiz ve mutsuz olmak,

-Anne babanın gitmesine izin vermemek, arkalarından ağlamak, sürekli ne zaman geleceklerini sormak,

-Yemek yemeyi reddetmek,

-Uykudan ağlayarak ya da korkarak uyanmak,

-Aile bireylerine küsmek,

-Normalden farklı olarak saldırgan tutumlar sergilemek,

-İletişimden kaçınmak,

-Arkadaşlarını, okulu ve öğretmenleri beğenmemek/eleştirmek,

-Kurallara uymayı reddetmek, 

-Baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler.  

 

Uyum Sorununu Engellemek İçin Neler Yapılabilir? 

-Okula başlamadan önce çocuğa okulunu gezdirebilir, öğretmeniyle tanıştırabilirsiniz. Böylece yeni gireceği ortamı önceden tanıma fırsatı bulabilir.

-Okul için birlikte alışveriş yapmak ve alınacak şeyleri seçenekler içinden ona seçtirmek okula dair heyecanını ve isteğini artırabilir.

-Okula gitmeden önce okul hakkında çocukla konuşmak, okulda neler yapıldığına dair bilgiler vermek yararlı olabilir. 

-Çocuğun heyecanının yanında kaygısının olması da normaldir. Hem bilinmezlik hem de ailesinin onu almaya gelmeyeceğine dair korkuları olabilir. Aile olarak onu duygusal olarak bu sürece hazırlamak önemlidir.

-Ailelerin sınıfta çocuklarla birlikte olması çocukların ortama alışmasını zorlaştırmaktadır. Bu yüzden çocuk sınıfa girdikten sonra aile oradan ayrılmalıdır. Fakat habersiz gidilmemeli, çocuğu bırakırken gideceğinizi söylemelisiniz.

-Okula başlamadan önce anne babasından ayrılmamış çocuklar daha çok zorlanabilir. Bu yüzden, bir yakınına bırakarak kısa ayrılıklara hazırlanmaları anne babalarının geri geleceklerine dair güven oluşturacağından okula da alışmalarını kolaylaştırabilir.

-Çocuğunuzun yapacağı bu yeni başlangıç için heyecanlı ve endişeli olmanız normaldir fakat endişenizi çocuğunuz hissederse o da endişe duyacağından sizden ayrılmak istemeyecektir.

-Çocuğunuz için evde rutin oluşturun ve bu rutinin devamlılığını sağlamaya çalışın.

-Okuldan döndüğünde gününün nasıl geçtiğini sormak, okulda yaptıklarıyla ilgili konuşmak onu rahatlatabilir. Fakat istemiyorsa konuşmaya zorlanmamalıdır.

-Çocuğunuz okula şiddetle gitmek istemiyorsa tepkilerini gözardı etmeyin ve onu neyin mutsuz ya da rahatsız hissettirdiğini anlamaya çalışın. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.