Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN KİTAP SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Okuma alışkanlığının her yaşta bireyde olması gerekir. Gerek kendimizi geliştirmek, gerek hobi oluşturmak, gerek keyifli zaman geçirmek, gerek bilgi edinmek için kitaplar ilk başvurduğumuz kaynaklardan biridir. Hatta kitaplar birçok kişi için kendini rahatlatmanın bir yoludur ve bunu sığındıkları bir liman olarak tanımlarlar. Hatta kitaplar o kadar etkilidir ki psikoloji alanında Bibliyoterapi adında kitaplarla uygulanan bir terapi yöntemi dahi vardır. Sınav dönemindeki çocuklarımızın bile az da olsa her gün kitaplara zaman ayırması hem sınavda onlara artı puan kazandırır hem de çalışma temposundan bir nebze uzaklaştıran keyifli dakikalar yaşatır. Ayrıca kitap okuma alışkanlığını çocuklarımıza ne kadar erken kazandırırsak ileriki yaşları için o kadar iyi bir artı olacaktır. Okumak iyi güzel fakat her şeyi okumalı mıyız? Tabiki hayır. Öncelikle okuyacağımız şeylerin içeriklerine dikkat etmeliyiz. Özellikle bilimsel şeyler okuyorsak yazarın alanında yeterince uzman olup olmadığını araştırmak, gereksiz ya da yanlış bilgi almamızı engelleyebilir bu yüzden kontrol etmek önemlidir. Yetişkinlerden daha da önemlisi çocuklarımızın önüne koyduğumuz kitaplardır. Özellikle de küçük yaştaki çocuklarımız okuduğu, duyduğu, gördüğü her şeye karşı sünger gibidir ve her şeyi zihinlerinde toplarlar. Almaya bu kadar açık olan çocuklarımızın izledikleri ve okudukları şeylere dikkat etmemiz tam da bu yüzden oldukça önemlidir.  Peki çocuklarımız için kitap seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir?  Öncelikle çocuklarımız için seçtiğimiz kitaplarda görsellik ağırlıkta olmalı ve çocuklar konuyu görsellerden takip edebilmeli. Çocuklarımıza okumadan/okutmadan önce kitapları kendimiz okumalıyız çünkü kitapların çocuklarımızın yaş seviyesine uygun olup olmadığını, hayal güçlerini geliştirici özellikler taşıyıp taşımadığını, kitaptaki karakterlerin onlar için örnek olabilecek olumlu özelliklere sahip olup olmadığını bilmeliyiz. Tuvalet alışkanlığı, kardeş, arkadaşlık, hayvan sevgisi, korkularla yüzleşmek ve onları aşmak, uyku ve yemek alışkanlıkları gibi konular üzerine olan kitapları tercih etmek hem bu konularda daha kolay eğitilmelerini hem de eğitilirken eğlenmelerini sağlayacaktır. Saldırganlık, şiddet, öfke gibi gibi olumsuz ve çocukları derinden etkileyebilecek duyguların ve durumların bu kitaplarda olmadığına dikkat edilmelidir. Seçtiğimiz kitaplar batıl inançlardan arındırılmış olmalıdır. Kitapta olumsuz tasvirlere yer verilmemeli, politik özellikler taşımamalıdır. Çocuğunuz kendi okuyabileceği bir yaşta ise okuduğunda anlayabileceği kitaplar seçmeniz oldukça önemlidir. 
Ekleme Tarihi: 25 Ağustos 2021 - Çarşamba

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN KİTAP SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Okuma alışkanlığının her yaşta bireyde olması gerekir. Gerek kendimizi geliştirmek, gerek hobi oluşturmak, gerek keyifli zaman geçirmek, gerek bilgi edinmek için kitaplar ilk başvurduğumuz kaynaklardan biridir. Hatta kitaplar birçok kişi için kendini rahatlatmanın bir yoludur ve bunu sığındıkları bir liman olarak tanımlarlar. Hatta kitaplar o kadar etkilidir ki psikoloji alanında Bibliyoterapi adında kitaplarla uygulanan bir terapi yöntemi dahi vardır.

Sınav dönemindeki çocuklarımızın bile az da olsa her gün kitaplara zaman ayırması hem sınavda onlara artı puan kazandırır hem de çalışma temposundan bir nebze uzaklaştıran keyifli dakikalar yaşatır. Ayrıca kitap okuma alışkanlığını çocuklarımıza ne kadar erken kazandırırsak ileriki yaşları için o kadar iyi bir artı olacaktır.

Okumak iyi güzel fakat her şeyi okumalı mıyız? Tabiki hayır. Öncelikle okuyacağımız şeylerin içeriklerine dikkat etmeliyiz. Özellikle bilimsel şeyler okuyorsak yazarın alanında yeterince uzman olup olmadığını araştırmak, gereksiz ya da yanlış bilgi almamızı engelleyebilir bu yüzden kontrol etmek önemlidir. Yetişkinlerden daha da önemlisi çocuklarımızın önüne koyduğumuz kitaplardır. Özellikle de küçük yaştaki çocuklarımız okuduğu, duyduğu, gördüğü her şeye karşı sünger gibidir ve her şeyi zihinlerinde toplarlar. Almaya bu kadar açık olan çocuklarımızın izledikleri ve okudukları şeylere dikkat etmemiz tam da bu yüzden oldukça önemlidir. 

Peki çocuklarımız için kitap seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir? 

Öncelikle çocuklarımız için seçtiğimiz kitaplarda görsellik ağırlıkta olmalı ve çocuklar konuyu görsellerden takip edebilmeli. Çocuklarımıza okumadan/okutmadan önce kitapları kendimiz okumalıyız çünkü kitapların çocuklarımızın yaş seviyesine uygun olup olmadığını, hayal güçlerini geliştirici özellikler taşıyıp taşımadığını, kitaptaki karakterlerin onlar için örnek olabilecek olumlu özelliklere sahip olup olmadığını bilmeliyiz. Tuvalet alışkanlığı, kardeş, arkadaşlık, hayvan sevgisi, korkularla yüzleşmek ve onları aşmak, uyku ve yemek alışkanlıkları gibi konular üzerine olan kitapları tercih etmek hem bu konularda daha kolay eğitilmelerini hem de eğitilirken eğlenmelerini sağlayacaktır. Saldırganlık, şiddet, öfke gibi gibi olumsuz ve çocukları derinden etkileyebilecek duyguların ve durumların bu kitaplarda olmadığına dikkat edilmelidir. Seçtiğimiz kitaplar batıl inançlardan arındırılmış olmalıdır. Kitapta olumsuz tasvirlere yer verilmemeli, politik özellikler taşımamalıdır. Çocuğunuz kendi okuyabileceği bir yaşta ise okuduğunda anlayabileceği kitaplar seçmeniz oldukça önemlidir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.