Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Depersonalizasyon Nedir?

Depersonalizasyon, kişinin kendisine yönelik gerçeklik duygusundan uzaklaşıp kendine yabancılaşma veya kimliksizleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Bir süre için kişi bedeninden, duygu ve düşüncelerinden sıyrılarak dışarıdan kendisini izliyormuş hissine kapılır. Hatta kendi bedenini ve düşüncelerini başkasının bedeni veya düşünceleri gibi algılayabilmektedir.    Depersonalizasyona sahip olan bireyler kendilerini soyutladıklarından etrafında yaşanan, canının yanmasıyla sonuçlanan kendisiyle alakalı fiziksel olaylar ya da durumlara karşı bile hiçbir duyguyu hissedemeyip tepkisiz kalabilirler.    Depersonalizasyon bozukluğu bir anda ya da zaman içinde yavaş yavaş, çoğu zaman tek başına fakat bazı durumlarda şizofreni, borderline kişilik bozukluğu, panik bozukluk, travmatik bozukluklar, anksiyete bozuklukları gibi kişilik bozukluklarıyla beraber ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca algıda meydana gelen bu bozulma birkaç saat sürebildiği gibi günlerce de sürebilmektedir. Görülme sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye göre değişebilmektedir.    Depersonalizasyonun Nedenleri  Depersonalizasyon bozukluğu, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Genellikle çocukluk dönemine dayanan travmatik yaşantıları olan bireylerde görülme sıklığı yüksektir. Ayrıca yoğun stres, yorgunluk, ailevi problemler, maddi yetersizlik, madde bağımlılığı, depresyon, fiziksel ve duygusal istismar ya da şiddet, yakınların kaybı, anne-babanın sağlıklı bir psikolojiye sahip olmaması gibi sebepler de depersonalizasyona neden olabilmektedir.     Depersonalizasyon Belirtileri -Kişi gerçeklikten koptuğunu, hatta rüya ve gerçek yaşam arasında kaybolmuş gibi hissedebilir.  -Kendi bedenine karşı başka birinin bedeniymiş gibi yabancı hissedebilir.  -Duygu ve düşüncelerinden kopmuş hissedilebilir. -Depersonalizasyonun şiddetine göre kişinin yaşamını etkileyecek düzeyde korku, kaygı, öfke ve üzüntüye sebep olabilir.    Tedavisi Depersonalizasyon bozukluğuna neden olan durum alanında uzman kişilerce tespit edildiğinde bu rahatsızlığın iyileşmesi mümkün olmaktadır. Depersonalizasyon bozukluğu olan kişilerde uygulanan tedavi yöntemleri ise psikoterapi ve ilaç tedavisidir. 
Ekleme Tarihi: 27 Eylül 2022 - Salı

Depersonalizasyon Nedir?

Depersonalizasyon, kişinin kendisine yönelik gerçeklik duygusundan uzaklaşıp kendine yabancılaşma veya kimliksizleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Bir süre için kişi bedeninden, duygu ve düşüncelerinden sıyrılarak dışarıdan kendisini izliyormuş hissine kapılır. Hatta kendi bedenini ve düşüncelerini başkasının bedeni veya düşünceleri gibi algılayabilmektedir. 

 

Depersonalizasyona sahip olan bireyler kendilerini soyutladıklarından etrafında yaşanan, canının yanmasıyla sonuçlanan kendisiyle alakalı fiziksel olaylar ya da durumlara karşı bile hiçbir duyguyu hissedemeyip tepkisiz kalabilirler. 

 

Depersonalizasyon bozukluğu bir anda ya da zaman içinde yavaş yavaş, çoğu zaman tek başına fakat bazı durumlarda şizofreni, borderline kişilik bozukluğu, panik bozukluk, travmatik bozukluklar, anksiyete bozuklukları gibi kişilik bozukluklarıyla beraber ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca algıda meydana gelen bu bozulma birkaç saat sürebildiği gibi günlerce de sürebilmektedir. Görülme sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye göre değişebilmektedir. 

 

Depersonalizasyonun Nedenleri 

Depersonalizasyon bozukluğu, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Genellikle çocukluk dönemine dayanan travmatik yaşantıları olan bireylerde görülme sıklığı yüksektir. Ayrıca yoğun stres, yorgunluk, ailevi problemler, maddi yetersizlik, madde bağımlılığı, depresyon, fiziksel ve duygusal istismar ya da şiddet, yakınların kaybı, anne-babanın sağlıklı bir psikolojiye sahip olmaması gibi sebepler de depersonalizasyona neden olabilmektedir.  

 

Depersonalizasyon Belirtileri

-Kişi gerçeklikten koptuğunu, hatta rüya ve gerçek yaşam arasında kaybolmuş gibi hissedebilir. 

-Kendi bedenine karşı başka birinin bedeniymiş gibi yabancı hissedebilir. 

-Duygu ve düşüncelerinden kopmuş hissedilebilir.

-Depersonalizasyonun şiddetine göre kişinin yaşamını etkileyecek düzeyde korku, kaygı, öfke ve üzüntüye sebep olabilir. 

 

Tedavisi

Depersonalizasyon bozukluğuna neden olan durum alanında uzman kişilerce tespit edildiğinde bu rahatsızlığın iyileşmesi mümkün olmaktadır.

Depersonalizasyon bozukluğu olan kişilerde uygulanan tedavi yöntemleri ise psikoterapi ve ilaç tedavisidir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.