Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

  Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), akademik ve sosyal hayatta sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri uzun sürebilen bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı %5-7 oranındadır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) nörogelişimsel ve nörodavranışsal bir bozukluktur. 3 farklı alt türü olan DEHB’nin kimi hastalarda dikkat eksikliği belirtileri daha ön plandayken, kimilerinde hiperaktivite belirtileri daha fazla gözlenmektedir. Belirtilerin karma olarak görüldüğü hastalar da vardır. Ayrıca dürtüsellik ve hiperaktivite, dikkat eksikliğine göre daha kolay teşhis edilebilmektedir. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin tanı ölçütlerine göre, DEHB tanısı konulabilmesi için belirtiler 12 yaş öncesinde başlamış olmalıdır. Nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar hem genetik hem çevresel sebeplerin varolduğunu göstermektedir. DEHB belirtileri olan anne babaya sahip olan çocukların, olmayanlara kıyasla DEHB olma olasılığı 2 - 8 kat fazladır. Yapılan araştırmalarda, DEHB olan bireylerin beyinlerindeki bazı bölgelerde yapısal ve işlevsel farklılıklar olduğu bulunmuştur. Öte yandan farklı araştırmalar; annenin gebelikte stres yaşaması, gebelik süresince sigara, alkol ya da madde kullanımı, düşük ağırlıklı doğma, erken doğum, ağır metallere maruz kalma gibi bazı çevresel faktörlerin de DEHB’ye neden olabildiğini göstermektedir.   DEHB Belirtileri Nelerdir? Dikkat eksikliği belirtileri: -Odaklanmakta zorlanma ve dikkatini sürdürememe -Göz teması kurmama -Bir işe uzun süre devam edememe -Detayları gözden kaçırma -Unutkanlık -Birini dinlemekte güçlük çekme -Eşyaları kaybetme -Verilen komutları akılda tutamama -Sık sık hata yapma -Çabuk sıkılma   Hiperaktivite/dürtüsellik belirtileri: -Fazla hareketlilik, yerinde duramama -Otururken bile eller ve ayakları hareket ettirme -Hızlı konuşup kelimeleri hatalı söyleme ve cümleleri bağlamakta zorlanma -Dinlemekte zorlanma -Sabırsız ve aceleci davranıp düşünmeden hareket etme   DEHB tedavisinde aileye,  hastalık ve tedavi süreci hakkında bilgilendirilmeyi kapsayan bir psikoeğitim verilmesi oldukça önemlidir. DEHB tedavisi hastanın kriterlerine göre ilaç kullanımı ve psikoterapiyle yapılmaktadır.
Ekleme Tarihi: 07 Haziran 2022 - Salı

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), akademik ve sosyal hayatta sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri uzun sürebilen bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı %5-7 oranındadır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) nörogelişimsel ve nörodavranışsal bir bozukluktur. 3 farklı alt türü olan DEHB’nin kimi hastalarda dikkat eksikliği belirtileri daha ön plandayken, kimilerinde hiperaktivite belirtileri daha fazla gözlenmektedir. Belirtilerin karma olarak görüldüğü hastalar da vardır. Ayrıca dürtüsellik ve hiperaktivite, dikkat eksikliğine göre daha kolay teşhis edilebilmektedir. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin tanı ölçütlerine göre, DEHB tanısı konulabilmesi için belirtiler 12 yaş öncesinde başlamış olmalıdır. Nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar hem genetik hem çevresel sebeplerin varolduğunu göstermektedir. DEHB belirtileri olan anne babaya sahip olan çocukların, olmayanlara kıyasla DEHB olma olasılığı 2 - 8 kat fazladır. Yapılan araştırmalarda, DEHB olan bireylerin beyinlerindeki bazı bölgelerde yapısal ve işlevsel farklılıklar olduğu bulunmuştur. Öte yandan farklı araştırmalar; annenin gebelikte stres yaşaması, gebelik süresince sigara, alkol ya da madde kullanımı, düşük ağırlıklı doğma, erken doğum, ağır metallere maruz kalma gibi bazı çevresel faktörlerin de DEHB’ye neden olabildiğini göstermektedir.

 

DEHB Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği belirtileri:

-Odaklanmakta zorlanma ve dikkatini sürdürememe

-Göz teması kurmama

-Bir işe uzun süre devam edememe

-Detayları gözden kaçırma

-Unutkanlık

-Birini dinlemekte güçlük çekme

-Eşyaları kaybetme

-Verilen komutları akılda tutamama

-Sık sık hata yapma

-Çabuk sıkılma

 

Hiperaktivite/dürtüsellik belirtileri:

-Fazla hareketlilik, yerinde duramama

-Otururken bile eller ve ayakları hareket ettirme

-Hızlı konuşup kelimeleri hatalı söyleme ve cümleleri bağlamakta zorlanma

-Dinlemekte zorlanma

-Sabırsız ve aceleci davranıp düşünmeden hareket etme

 

DEHB tedavisinde aileye,  hastalık ve tedavi süreci hakkında bilgilendirilmeyi kapsayan bir psikoeğitim verilmesi oldukça önemlidir. DEHB tedavisi hastanın kriterlerine göre ilaç kullanımı ve psikoterapiyle yapılmaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.