Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

DUYGUSAL AÇLIK

Duygusal açlık; midemiz dolu olduğu halde can sıkıntısı, gerginlik, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duygulardan dolayı oluşan yapay açlık hissi ve bu duygusal boşluğu doldurmak için yemek yeme isteğinin ortaya çıkması durumudur.  Temelinde travmatik çocukluk dönemleri, duygusal boşluklar, ergenlik dönemleri, yalnızlık gibi sebepler olabilmektedir..  Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasında açlık hissiyle alakalı belirgin bir fark vardır. Fiziksel açlıkta açlık hissi yavaş yavaş oluşmaktadır. Yemek yendiğinde tokluk hissi oluşmaktadır. Duygusal açlık ise aniden gelişmektedir. Mide dolu olduğu halde yemek yenir ve doyma hissi oluşmaz. Duygusal açlık bastırdığında; açlığı, aslında açlığa iten duyguyu hızla bastırmak istersiniz. Sonrasında ise yemeye ihtiyacınız olmadığını düşünerek pişmanlık ortaya çıkar. Fiziksel açlığınızın ne seviyede olduğunu takip etmek fazla ve gereksiz yemeyi önler. Bu nedenle yeme isteği geldiğinde kendinize “Şu anda fiziksel olarak gerçekten aç mıyım?” diye sorun. Eğer fiziksel açlık seviyeniz yüksekse bir şeyler yemeniz doğaldır. Fakat fiziksel açlık seviyeniz az ise bir bardak su ya da bitki çayı içilebilir. Eğer fiziksel açlık seviyeniz hakkında karar veremiyorsanız son ana öğününüzü ne zaman yediğinizi kontrol edin. Öğününüzün üzerinden 4-5 saat geçmişse fiziksel olarak acıkmanız normaldir.  Peki duygusal açlıkla alakalı neler yapabiliriz?  Öncelikle beslenme açısından bakarsak evimize, yanımıza zararlı yiyecekler yerine sağlıklı yiyecekler almaya çalışalım. Yiyeceğimiz zaman hazır gıdalar yerine yememiz gereken gıdalardan beslenirsek vücut sağlığımızı da bozmamış oluruz. Psikolojik açıdan ele aldığımızdaysa duygusal açlığı hangi anlarda, hangi durumlarda yaşadığımız saptamak farkındalık kazanmanız açısından önemlidir. Ayrıca duygusal açlık hissettiğiniz durumlarda yemek yemek yerine beyninizi farklı bir şeyle meşgul etmeye çalışabilirsiniz. Meditasyon, yürüyüş ve duş almak sizi rahatlatabileceğinden bu açlığı bastırmanıza yardımcı olabilir.   
Ekleme Tarihi: 27 Ekim 2021 - Çarşamba

DUYGUSAL AÇLIK

Duygusal açlık; midemiz dolu olduğu halde can sıkıntısı, gerginlik, öfke, üzüntü, yalnızlık gibi duygulardan dolayı oluşan yapay açlık hissi ve bu duygusal boşluğu doldurmak için yemek yeme isteğinin ortaya çıkması durumudur.  Temelinde travmatik çocukluk dönemleri, duygusal boşluklar, ergenlik dönemleri, yalnızlık gibi sebepler olabilmektedir.. 
Duygusal açlık ile fiziksel açlık arasında açlık hissiyle alakalı belirgin bir fark vardır. Fiziksel açlıkta açlık hissi yavaş yavaş oluşmaktadır. Yemek yendiğinde tokluk hissi oluşmaktadır. Duygusal açlık ise aniden gelişmektedir. Mide dolu olduğu halde yemek yenir ve doyma hissi oluşmaz. Duygusal açlık bastırdığında; açlığı, aslında açlığa iten duyguyu hızla bastırmak istersiniz. Sonrasında ise yemeye ihtiyacınız olmadığını düşünerek pişmanlık ortaya çıkar.
Fiziksel açlığınızın ne seviyede olduğunu takip etmek fazla ve gereksiz yemeyi önler. Bu nedenle yeme isteği geldiğinde kendinize “Şu anda fiziksel olarak gerçekten aç mıyım?” diye sorun. Eğer fiziksel açlık seviyeniz yüksekse bir şeyler yemeniz doğaldır. Fakat fiziksel açlık seviyeniz az ise bir bardak su ya da bitki çayı içilebilir. Eğer fiziksel açlık seviyeniz hakkında karar veremiyorsanız son ana öğününüzü ne zaman yediğinizi kontrol edin. Öğününüzün üzerinden 4-5 saat geçmişse fiziksel olarak acıkmanız normaldir. 
Peki duygusal açlıkla alakalı neler yapabiliriz? 
Öncelikle beslenme açısından bakarsak evimize, yanımıza zararlı yiyecekler yerine sağlıklı yiyecekler almaya çalışalım. Yiyeceğimiz zaman hazır gıdalar yerine yememiz gereken gıdalardan beslenirsek vücut sağlığımızı da bozmamış oluruz. Psikolojik açıdan ele aldığımızdaysa duygusal açlığı hangi anlarda, hangi durumlarda yaşadığımız saptamak farkındalık kazanmanız açısından önemlidir. Ayrıca duygusal açlık hissettiğiniz durumlarda yemek yemek yerine beyninizi farklı bir şeyle meşgul etmeye çalışabilirsiniz. Meditasyon, yürüyüş ve duş almak sizi rahatlatabileceğinden bu açlığı bastırmanıza yardımcı olabilir. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.