Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Etkili Bir Psikoterapi Yöntemi : EMDR

Türkçeye “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak geçen, İngilizce “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” olarak tanımlanan ve adını bu tanımın baş harflerinden almış olan EMDR, bir çeşit psikoterapi tekniğidir. 1987 senesinde Dr. Francine Shapiro, göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle EMDR tekniğini kullanmaya başlamıştır. Dr. Shapiro bu etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak incelemiş ve tedavide sağlanan başarıyı gösteren çalışmasını yayınlamıştır. Bu çalışmalardan sonra araştırmacıların bu yönteme olan ilgileri artmış, kullanım yaygınlaşmıştır. EMDR; yaşadığımız ve etkisinden kurtulamadığımız olumsuz olay, durum ve anılara ulaşıp onları değiştirerek bu rahatsız edici anılardan kaynaklı yanlış inanışları ve olumsuz davranışları çözümlemeyi amaçlar. Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, ihmal gibi önemli travmaların yanı sıra, öncelikle çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her türden yaşantı işlenememiş anılar arasında yer alabilir. EMDR, bu tür anıların işlenmesini sağlar. Terapiden sonra danışan artık bu anılarından dolayı rahatsız ya da huzursuz hissetmez ve anıyı yeni, sağlıklı ve pozitif bir açıdan görür. Kazanılan yeni pozitif bakış açısıyla birlikte kişi yalnızca geçmişine değil kendisine, dünyaya ve olaylara karşı daha olumlu olmaya başlar. EMDR; -Kaza, deprem, savaş, taciz, şiddet gibi travmatik yaşantıların kişilerin üstlerinde bıraktığı etkileri ortadan kaldırabilir. -Olumsuz yaşam deneyimlerine daha olumlu bir bakış açısıyla bakmamızı sağlayabilir. -Kişiler travmaların yol açtığı kaygı bozukluğu, depresyon, kızgınlık ve öfke krizlerinden EMDR yöntemi ile kurtulabilir. -Aile çatışmaları, boşanma, akran zorbalığı gibi durumlarda etkilidir.  -Fobiler, yas, panik atak, yeme bozuklukları ve bağımlılıklar da EMDR yöntemi ile çözümlenebilmektedir.  -Bazı kişilik bozukluklarının tedavisinde kullanılabilmektedir. EMDR yalnızca psikoterapist olan kişilerce uygulanabilmektedir. Uluslararası EMDR Enstitüsü denetiminde yetkili enstitülerce verilmiş uygulamalı ve kuramsal kurslara katılım ve diploma almak, uygulayıcı olmak için zorunludur.  
Ekleme Tarihi: 20 Aralık 2022 - Salı

Etkili Bir Psikoterapi Yöntemi : EMDR

Türkçeye “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak geçen, İngilizce “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” olarak tanımlanan ve adını bu tanımın baş harflerinden almış olan EMDR, bir çeşit psikoterapi tekniğidir.

1987 senesinde Dr. Francine Shapiro, göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle EMDR tekniğini kullanmaya başlamıştır. Dr. Shapiro bu etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak incelemiş ve tedavide sağlanan başarıyı gösteren çalışmasını yayınlamıştır. Bu çalışmalardan sonra araştırmacıların bu yönteme olan ilgileri artmış, kullanım yaygınlaşmıştır.

EMDR; yaşadığımız ve etkisinden kurtulamadığımız olumsuz olay, durum ve anılara ulaşıp onları değiştirerek bu rahatsız edici anılardan kaynaklı yanlış inanışları ve olumsuz davranışları çözümlemeyi amaçlar. Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, ihmal gibi önemli travmaların yanı sıra, öncelikle çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her türden yaşantı işlenememiş anılar arasında yer alabilir. EMDR, bu tür anıların işlenmesini sağlar. Terapiden sonra danışan artık bu anılarından dolayı rahatsız ya da huzursuz hissetmez ve anıyı yeni, sağlıklı ve pozitif bir açıdan görür. Kazanılan yeni pozitif bakış açısıyla birlikte kişi yalnızca geçmişine değil kendisine, dünyaya ve olaylara karşı daha olumlu olmaya başlar.

EMDR;

-Kaza, deprem, savaş, taciz, şiddet gibi travmatik yaşantıların kişilerin üstlerinde bıraktığı etkileri ortadan kaldırabilir.

-Olumsuz yaşam deneyimlerine daha olumlu bir bakış açısıyla bakmamızı sağlayabilir.

-Kişiler travmaların yol açtığı kaygı bozukluğu, depresyon, kızgınlık ve öfke krizlerinden EMDR yöntemi ile kurtulabilir.

-Aile çatışmaları, boşanma, akran zorbalığı gibi durumlarda etkilidir.

 -Fobiler, yas, panik atak, yeme bozuklukları ve bağımlılıklar da EMDR yöntemi ile çözümlenebilmektedir. 

-Bazı kişilik bozukluklarının tedavisinde kullanılabilmektedir.

EMDR yalnızca psikoterapist olan kişilerce uygulanabilmektedir. Uluslararası EMDR Enstitüsü denetiminde yetkili enstitülerce verilmiş uygulamalı ve kuramsal kurslara katılım ve diploma almak, uygulayıcı olmak için zorunludur.  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.