Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

FOMO (Fear of Missing Out)

Günümüz toplumunda sosyal medyanın iletişim alanında oldukça yararlı olduğunu, dünyanın bir ucuna kolayca ulaşmamızı sağladığını biliyoruz. Fakat bu platformlar bunların yanında bazı sorunlara da neden olabilmektedir. Gelin birlikte bunlardan biri olabilecek sorunlardan FOMO hakkında bilgilenelim.  Fear of Missing Out yani kısaca FOMO, daha çok sosyal medya ile alakalı olarak bir kişinin toplumda ya da sosyal çevresinde olup biten aktiviteleri ve gelişmeleri kaçırmaktan duyduğu korku veya endişe olarak tanımlanmaktadır. Kişi özellikle sıkça kullanılan sosyal medya platformlarında diğer insanların yaptığı aktivitelere dair paylaştıkları fotoğraf ve videoları kaçırmaktan korkar. Güncel bilgilerin hepsinden haberdar olmak ister. Gelişmeleri kaçırma ve konunun dışında kalma düşüncesi kişiyi rahatsız eder ve kişi yoğun kaygı yaşar. Bu kaygılar nedeniyle de sürekli olarak teknolojik cihazlarını ve sosyal medya hesaplarını kontrol ederek sıklıkla paylaşım yaparlar. Özellikle uyuduklarında gelişmeleri kaçırmaktan korktuklarından telefonlarını yanlarından ayırmazlar. Telefonlarına ya da internete erişemedikleri zamanlarda sinirlenmektedirler.  FOMO tek başına ortaya çıkabildiği gibi telefonsuz kalma korkusu olarak tanımlanan nomofobi ile birlikte de görülebilmektedir.  Z kuşağında görülme sıklığı daha fazla olmakla birlikte stresle başa çıkma becerileri düşük olan kişilerde daha fazla karşılaşılabilmektedir. Araştırmalar FOMO sendromunun depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırladığını ayrıca bağımlılık kriterleriyle benzer özellikler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, FOMO sendromu ile başa çıkmak için, kişinin kendisine öncelik vermesi, kendisini diğer insanlarla karşılaştırmaktan kaçınması ve zaman zaman sosyal medya kullanımını sınırlaması önerilmektedir.
Ekleme Tarihi: 09 Mayıs 2023 - Salı

FOMO (Fear of Missing Out)

Günümüz toplumunda sosyal medyanın iletişim alanında oldukça yararlı olduğunu, dünyanın bir ucuna kolayca ulaşmamızı sağladığını biliyoruz. Fakat bu platformlar bunların yanında bazı sorunlara da neden olabilmektedir. Gelin birlikte bunlardan biri olabilecek sorunlardan FOMO hakkında bilgilenelim. 

Fear of Missing Out yani kısaca FOMO, daha çok sosyal medya ile alakalı olarak bir kişinin toplumda ya da sosyal çevresinde olup biten aktiviteleri ve gelişmeleri kaçırmaktan duyduğu korku veya endişe olarak tanımlanmaktadır.

Kişi özellikle sıkça kullanılan sosyal medya platformlarında diğer insanların yaptığı aktivitelere dair paylaştıkları fotoğraf ve videoları kaçırmaktan korkar. Güncel bilgilerin hepsinden haberdar olmak ister. Gelişmeleri kaçırma ve konunun dışında kalma düşüncesi kişiyi rahatsız eder ve kişi yoğun kaygı yaşar. Bu kaygılar nedeniyle de sürekli olarak teknolojik cihazlarını ve sosyal medya hesaplarını kontrol ederek sıklıkla paylaşım yaparlar. Özellikle uyuduklarında gelişmeleri kaçırmaktan korktuklarından telefonlarını yanlarından ayırmazlar. Telefonlarına ya da internete erişemedikleri zamanlarda sinirlenmektedirler. 

FOMO tek başına ortaya çıkabildiği gibi telefonsuz kalma korkusu olarak tanımlanan nomofobi ile birlikte de görülebilmektedir. 

Z kuşağında görülme sıklığı daha fazla olmakla birlikte stresle başa çıkma becerileri düşük olan kişilerde daha fazla karşılaşılabilmektedir.

Araştırmalar FOMO sendromunun depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırladığını ayrıca bağımlılık kriterleriyle benzer özellikler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle, FOMO sendromu ile başa çıkmak için, kişinin kendisine öncelik vermesi, kendisini diğer insanlarla karşılaştırmaktan kaçınması ve zaman zaman sosyal medya kullanımını sınırlaması önerilmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.