Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Fregoli (Binbir Surat) Sendromu Nedir?

İtalyan Leopoldo Fregoli’nin rol aldığı ve kısa süre içerisinde farklı rollere büründüğü bir tiyatro oyunundan sonra, izleyicilerden birinin bu oyundan etkilenmesi ve gündelik hayatında her yerde onu gördüğünü düşünmesiyle ortaya çıkan Fregoli nam-ı diğer Binbir Surat Sendromu nadir görülen bozukluklardan biridir. Adını bu tiyatro oyuncusundan alan hastalığa dair kayıtlara geçen ilk ‘fregoli sendromu’ hastası da bu seyirci olmuştur.  Fregoli sendromuna sahip bireyler kendisi hariç herkesin birbirinin kılık değiştirmiş kopyası olduğunu düşünebilmektedir. Bazı vakalardaysa herkesin kötü kişilerce ele geçirildiği düşüncesi görülmüştür. Nedenler tam olarak bilinmemekle birlikte bilim adamlarına göre beynimizde duyguları kontrol eden limbik sistem ve yüzleri tanımamızı sağlayan bölümde olması gerekenden farklı bir bağ oluştuğunda bu sendromla karşılaşabilmemiz mümkündür. Bunun dışında yapılan bazı araştırmaların sonucunda cinsel istismarın sebep olduğu travmalarda da bu sendromla karşılaşılmıştır. Cinsel istismara uğramış birey her yerde o kişiyi gördüğünü, onun kılık değiştirerek kendisini takip ettiğini düşünmekte  ve kendisine tekrar zarar vereceği hissine kapılabilmektedir. Ayrıca Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, travmatik beyin sarsıntıları, beynin ön tarafındaki iğsi ve beyin kıvrımlarındaki bozuklukların da bu hastalığa sebep olabileceği düşünülmektedir.  Hastalığın başlıca belirtileri olarak; yanılgılar ve halüsinasyon görme, görsel hafızada zayıflık,  kendi­ni kontrol edememe, bilinçsizlik ve nöbetler sayılmaktadır. Ortaya çıkışı eskiye dayansa da nadir görülen bir sendrom olmasından dolayı kesin tedavi yöntemi bilinememekle birlikte hastaların sendroma bağlı kaygı bozukluğu yaşamasından dolayı düzenli ve etkin bir danışmanlık sürecinin yanında genellikle antidepresan ilaçların birlikte kullanımı önerilmektedir. Ayrıca bazı uzmanlar ilaçlara ek olarak beyne elektroşok tedavisi de uygulamaktadır. Fakat diğer mental rahatsızlıkların çoğunda  olduğu gibi Fregoli Sendromunun da kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakta; ilaçlar, danışmanlık süreci, şok tedavisi ile semptomlar en aza indirilmeye çalışılmaktadır.  Fregoli Sendromu tanımlanmasından bu yana dünya çapında yaklaşık 40 vaka rapor edilmiştir. Ancak psikiyatristler ve araştırmacılar sendromun tanılanandan daha yaygın olduğunu düşünmektedir. 
Ekleme Tarihi: 18 Ocak 2022 - Salı

Fregoli (Binbir Surat) Sendromu Nedir?

İtalyan Leopoldo Fregoli’nin rol aldığı ve kısa süre içerisinde farklı rollere büründüğü bir tiyatro oyunundan sonra, izleyicilerden birinin bu oyundan etkilenmesi ve gündelik hayatında her yerde onu gördüğünü düşünmesiyle ortaya çıkan Fregoli nam-ı diğer Binbir Surat Sendromu nadir görülen bozukluklardan biridir. Adını bu tiyatro oyuncusundan alan hastalığa dair kayıtlara geçen ilk ‘fregoli sendromu’ hastası da bu seyirci olmuştur. 

Fregoli sendromuna sahip bireyler kendisi hariç herkesin birbirinin kılık değiştirmiş kopyası olduğunu düşünebilmektedir. Bazı vakalardaysa herkesin kötü kişilerce ele geçirildiği düşüncesi görülmüştür. Nedenler tam olarak bilinmemekle birlikte bilim adamlarına göre beynimizde duyguları kontrol eden limbik sistem ve yüzleri tanımamızı sağlayan bölümde olması gerekenden farklı bir bağ oluştuğunda bu sendromla karşılaşabilmemiz mümkündür. Bunun dışında yapılan bazı araştırmaların sonucunda cinsel istismarın sebep olduğu travmalarda da bu sendromla karşılaşılmıştır. Cinsel istismara uğramış birey her yerde o kişiyi gördüğünü, onun kılık değiştirerek kendisini takip ettiğini düşünmekte  ve kendisine tekrar zarar vereceği hissine kapılabilmektedir. Ayrıca Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, travmatik beyin sarsıntıları, beynin ön tarafındaki iğsi ve beyin kıvrımlarındaki bozuklukların da bu hastalığa sebep olabileceği düşünülmektedir. 

Hastalığın başlıca belirtileri olarak; yanılgılar ve halüsinasyon görme, görsel hafızada zayıflık,  kendi­ni kontrol edememe, bilinçsizlik ve nöbetler sayılmaktadır.

Ortaya çıkışı eskiye dayansa da nadir görülen bir sendrom olmasından dolayı kesin tedavi yöntemi bilinememekle birlikte hastaların sendroma bağlı kaygı bozukluğu yaşamasından dolayı düzenli ve etkin bir danışmanlık sürecinin yanında genellikle antidepresan ilaçların birlikte kullanımı önerilmektedir. Ayrıca bazı uzmanlar ilaçlara ek olarak beyne elektroşok tedavisi de uygulamaktadır. Fakat diğer mental rahatsızlıkların çoğunda  olduğu gibi Fregoli Sendromunun da kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakta; ilaçlar, danışmanlık süreci, şok tedavisi ile semptomlar en aza indirilmeye çalışılmaktadır. 

Fregoli Sendromu tanımlanmasından bu yana dünya çapında yaklaşık 40 vaka rapor edilmiştir. Ancak psikiyatristler ve araştırmacılar sendromun tanılanandan daha yaygın olduğunu düşünmektedir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.