Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Histriyonik Kişilik Bozukluğu Nedir?

  Birçoğumuz ilk kez, tüm dünyanın şu aralar yakından takip ettiği Johnny Depp-Amber Heard davasında histriyonik kişilik bozukluğunun adını duydu. Peki önceden de varolan fakat pek de bilinmeyen bu hastalık nedir? Histriyonik kişilik bozukluğu; sık sık dramatik, baştan çıkarıcı veya dikkat çekici davranışlarda bulunma, abartılı duygusal tepkiler, çevrelerini anlamak için girilen izlenimci bir yaklaşım ve başkaları tarafından etkilenmeye açık olma ile karakterize edilebilir. Histriyonik kişiler ilgi odağı olmaları gerektiğine inanırlar. Bu yüzden ilgi çekmeye yönelik davranışlar sergilerler. Genellikle insanlarla yüzeysel ilişki kurarlar. Bulundukları ortama uyum sağlamak için ortamda varolan beklentilere göre davranışlarını değiştirirler. Histriyonik kişiler yüksek enerjiye sahiptir fakat başladıkları işlerden çabuk sıkılarlar. Etkileyici görünebilmek için çok çabalarlar. İlgiyi baştan çıkarıcı davranışlar sergileyerek elde etmeye çalışırlar.   Histriyonik Kişilik Bozukluğunun DSM-V Tanı Kriterleri 1-İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olur. 2- Başkalarıyla olan etkileşimleri, kışkırtıcı ya da baştan çıkarıcı, uygunsuz davranışlarla belirlidir.                  3- Çabuk değişen yüzeysel duyguları vardır. 4- Dış görünüşünü ilgi çekmek için kullanır. 5- İnsanları etkilemeye yönelik konuşma biçimi vardır. 6- Yapmacık davranır, gösteriş yapar ve duygularını abartılı gösterir. 7- Etki altında kalmaya açıktır. 8- İlişkilerinin olduğundan daha yakın olması gerektiğini düşünür fakat yüzeysel ilişkiler kurar.   Histriyonik kişilik bozukluğunun alt tipleri mevcuttur. Bu alt tipler şunlardır: Teatral Histriyonik Çocuksu Histriyonik Canlı Histriyonik Yatıştırıcı Histriyonik Çalkantılı Histriyonik Samimi olmayan Histriyonik Histriyonik kişilik bozukluğunun görülme sıklığı yüzde 1 ile 2 arasındadır.   Histriyonik kişilik bozukluğunun tedavisinde psikoterapi oldukça etkilidir. Ayrıca grup terapilerinin de etkili olduğu görülmüştür. Bunlara ek olarak gerek görüşürse ilaç kullanımı da sürece dahil edilebilir.  
Ekleme Tarihi: 17 Mayıs 2022 - Salı

Histriyonik Kişilik Bozukluğu Nedir?

 

Birçoğumuz ilk kez, tüm dünyanın şu aralar yakından takip ettiği Johnny Depp-Amber Heard davasında histriyonik kişilik bozukluğunun adını duydu. Peki önceden de varolan fakat pek de bilinmeyen bu hastalık nedir?

Histriyonik kişilik bozukluğu; sık sık dramatik, baştan çıkarıcı veya dikkat çekici davranışlarda bulunma, abartılı duygusal tepkiler, çevrelerini anlamak için girilen izlenimci bir yaklaşım ve başkaları tarafından etkilenmeye açık olma ile karakterize edilebilir.

Histriyonik kişiler ilgi odağı olmaları gerektiğine inanırlar. Bu yüzden ilgi çekmeye yönelik davranışlar sergilerler. Genellikle insanlarla yüzeysel ilişki kurarlar. Bulundukları ortama uyum sağlamak için ortamda varolan beklentilere göre davranışlarını değiştirirler.

Histriyonik kişiler yüksek enerjiye sahiptir fakat başladıkları işlerden çabuk sıkılarlar. Etkileyici görünebilmek için çok çabalarlar. İlgiyi baştan çıkarıcı davranışlar sergileyerek elde etmeye çalışırlar.

 

Histriyonik Kişilik Bozukluğunun DSM-V Tanı Kriterleri

1-İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olur.

2- Başkalarıyla olan etkileşimleri, kışkırtıcı ya da baştan çıkarıcı, uygunsuz davranışlarla belirlidir.                 

3- Çabuk değişen yüzeysel duyguları vardır.

4- Dış görünüşünü ilgi çekmek için kullanır.

5- İnsanları etkilemeye yönelik konuşma biçimi vardır.

6- Yapmacık davranır, gösteriş yapar ve duygularını abartılı gösterir.

7- Etki altında kalmaya açıktır.

8- İlişkilerinin olduğundan daha yakın olması gerektiğini düşünür fakat yüzeysel ilişkiler kurar.

 

Histriyonik kişilik bozukluğunun alt tipleri mevcuttur. Bu alt tipler şunlardır:

Teatral Histriyonik

Çocuksu Histriyonik

Canlı Histriyonik

Yatıştırıcı Histriyonik

Çalkantılı Histriyonik

Samimi olmayan Histriyonik

Histriyonik kişilik bozukluğunun görülme sıklığı yüzde 1 ile 2 arasındadır.

 

Histriyonik kişilik bozukluğunun tedavisinde psikoterapi oldukça etkilidir. Ayrıca grup terapilerinin de etkili olduğu görülmüştür. Bunlara ek olarak gerek görüşürse ilaç kullanımı da sürece dahil edilebilir.  

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.