Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

İnsomnia Nedir?

Uyku bedenimizin zorunlu ihtiyaçlarından biri olduğu gibi zihnimizin de zorunlu ihtiyaçlarından biridir. Yeterli uyku süresi kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak yetişkin bir bireyin 7 ile 8 saat kadar uyuması gerekmektedir. Stres, hastalık, bazı ilaçlar, travmalar gibi sıkça karşılaşılan nedenler başta olmak üzere birçok nedeni bulunan uykusuzluğun birçoğu kısa süreli ve geçicidir. Peki bir uykusuzluk türü olan insomnia nedir?  İnsomnia; kişinin uykuya dalmasını, uykuda kalmasını, tekrar uykuya dönmesini zorlaştıran ve erken uyanmasına sebep olan yaygın bir uyku bozukluğu türüdür. İki çeşit insomnia bulunmaktadır. Bunlardan biri olan akut insomnia; travma, stres, bazı ilaçlar ve bireyin sağlık durumuna bağlı olarak yaşanabilen, hemen hemen her bireyin hayatında karşılaşabileceği, aniden ortaya çıkıp kendiliğinden geçen birkaç gün ya da hafta süren uykusuzluk durumudur. Diğer çeşidi olan kronik insomnia ise haftada minimum 3 kez yaşanan ve en az 3 ay süreyle devam eden uzun süreli uykusuzluk durumudur.  İnsomnia belirtileri nelerdir? -Uykuya dalmada zorluk, -Erken uyanmak, -Uyandıktan sonra dinç hissetmemek, -Sinirli ve saldırgan olmak, -Gün içinde yorgun ve halsiz hissetmek, -Odaklanmada zorluk, -Hatırlamada zorluk, -Gün içine uykulu olmak, -Uyku konusunda endişe duymak, -Yapılan hatalarda artış olması, -Hiperaktivite, -Duygu durum bozuklukları, -Anksiyete ve depresyon. Uyku kişinin temel ihtiyaçlarından biri olduğundan yetersiz uyku/uykusuzluk durumu kişinin hem vücut hem de ruh sağlığını sanıldığından daha fazla etkiler.  İnsomniaya yol açabilen şeyler nelerdir?  -Sağlık sorunları, -Psikolojik sorunlar, -Stres, -Seyahat, -Uyku düzeninin olmaması, -Sağlıksız beslenme,  -Fazla kafein tüketimi, -Bazı ilaçlar, -Alkol.  İnsomnia tedavisi nasıl yapılır?  İlk olarak uykusuzluğa neden olan şey saptanmalıdır. Eğer uykusuzluk sağlık sorunlarına bağlıysa öncelikle onların tedavi edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda doktorlar ilaç tedavisine de başlayabilmektedir. Bunların yanında kişinin psikolojik danışmanlık alması da önerilmektedir. 
Ekleme Tarihi: 08 Şubat 2022 - Salı

İnsomnia Nedir?

Uyku bedenimizin zorunlu ihtiyaçlarından biri olduğu gibi zihnimizin de zorunlu ihtiyaçlarından biridir. Yeterli uyku süresi kişiye göre farklılık gösterse de genel olarak yetişkin bir bireyin 7 ile 8 saat kadar uyuması gerekmektedir. Stres, hastalık, bazı ilaçlar, travmalar gibi sıkça karşılaşılan nedenler başta olmak üzere birçok nedeni bulunan uykusuzluğun birçoğu kısa süreli ve geçicidir. Peki bir uykusuzluk türü olan insomnia nedir? 

İnsomnia; kişinin uykuya dalmasını, uykuda kalmasını, tekrar uykuya dönmesini zorlaştıran ve erken uyanmasına sebep olan yaygın bir uyku bozukluğu türüdür. İki çeşit insomnia bulunmaktadır. Bunlardan biri olan akut insomnia; travma, stres, bazı ilaçlar ve bireyin sağlık durumuna bağlı olarak yaşanabilen, hemen hemen her bireyin hayatında karşılaşabileceği, aniden ortaya çıkıp kendiliğinden geçen birkaç gün ya da hafta süren uykusuzluk durumudur. Diğer çeşidi olan kronik insomnia ise haftada minimum 3 kez yaşanan ve en az 3 ay süreyle devam eden uzun süreli uykusuzluk durumudur. 

İnsomnia belirtileri nelerdir?

-Uykuya dalmada zorluk,

-Erken uyanmak,

-Uyandıktan sonra dinç hissetmemek,

-Sinirli ve saldırgan olmak,

-Gün içinde yorgun ve halsiz hissetmek,

-Odaklanmada zorluk,

-Hatırlamada zorluk,

-Gün içine uykulu olmak,

-Uyku konusunda endişe duymak,

-Yapılan hatalarda artış olması,

-Hiperaktivite,

-Duygu durum bozuklukları,

-Anksiyete ve depresyon.

Uyku kişinin temel ihtiyaçlarından biri olduğundan yetersiz uyku/uykusuzluk durumu kişinin hem vücut hem de ruh sağlığını sanıldığından daha fazla etkiler. 

İnsomniaya yol açabilen şeyler nelerdir? 

-Sağlık sorunları,

-Psikolojik sorunlar,

-Stres,

-Seyahat,

-Uyku düzeninin olmaması,

-Sağlıksız beslenme, 

-Fazla kafein tüketimi,

-Bazı ilaçlar,

-Alkol. 

İnsomnia tedavisi nasıl yapılır? 

İlk olarak uykusuzluğa neden olan şey saptanmalıdır. Eğer uykusuzluk sağlık sorunlarına bağlıysa öncelikle onların tedavi edilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda doktorlar ilaç tedavisine de başlayabilmektedir. Bunların yanında kişinin psikolojik danışmanlık alması da önerilmektedir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.