Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

İş Yerindeki Şiddet: Mobbing

Bugün de uzun zamandır hayatımızın içinde olan fakat adı sonralarda konulan kavramlardan biri hakkında konuşacağım. Mobbing; bir ya da birden çok insanın aynı iş ortamındaki başka birine ya da gruba uzun bir süre sistematik şekilde işten uzaklaşmasını sağlamayı amaçlayarak, kasıtlı ve kötü niyetli yaptığı psikolojik baskıdır. Özetle mobbing iş yerindeki psikolojik terör olarak adlandırılabilir.  Mobbing ilk kez 1984 yılında İsveçli endüstri psikoloğu Leymann tarafından tanımlanmıştır. Çalışanlar arasında uzun süreli saldırganca davranışları fark eden Leymann bu terimi kullandıktan sonra hem ruhsal hem fiziksel verimliliği etkileyen bu durum karşısında ülkeler çalışanları korumak adına bazı kanun düzenlemelerine gitmişlerdir. Mobbingin Belirtileri Nelerdir? Ofisteki önemli gelişmelerden habersiz bırakılır. Hakkında söylentiler çıkarılır. İşyerindeki çatışmalar artar. Kişiye uzmanlığından uzak işler yaptırılır. Her yaptığı hareket gözlemleniyormuş gibi hisseder. En ufak yanlışı aranır. Başkaları tarafından sürekli yıkıcı şekilde eleştirilir. Sosyal olarak soyutlanmasına yol açılır. Ortamda görmezden gelinir. Eğer mobbingi uygulayan işverense, kişi kendinden daha düşük kademede çalışanlardan daha az ücret alır. Emekleri görülmez. Unutkanlık, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşamaya başlar. Panik atak, depresyon, öfke kontrol sorunları, tükenmişlik gibi ruhsal; baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, döküntü, ağrılar, titreme, çarpıntı, kilo değişimi, mide rahatsızlıkları, solunum sıkıntıları gibi fiziksel sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Mobbing ile nasıl başa çıkılır? Öncelikle kişinin özgüvenini yeniden kazanması gerekmektedir. Kişi kendini kurban zihniyetinden kurtararak bireysel haklarını öğrenip kontrollü adımlar atmalıdır. Ayrıca çatışma çözme becerilerini geliştirmesi bu süreçte kişiye artı olarak geri dönecektir. Ayrıca bu süreçte başvuracağı bir psikolog ya da psikolojik danışman, süreci atlatmasına yardım edecektir. Kurum içinde yapılabilecek en önemli şey ise çalışanları mobbing hakkında bilinçlendirmek ve kurum içinde sağlıklı bir kurum iklimi oluşturmaktır. Mobbing her türlü kurumda ortaya çıkabileceği için yöneticilerin bu tarz psikolojik tacizlere karşı tavrının net olması ve herkesin eşit olduğu bir çalışma ortamı sağlaması gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 18 Ağustos 2021 - Çarşamba

İş Yerindeki Şiddet: Mobbing

Bugün de uzun zamandır hayatımızın içinde olan fakat adı sonralarda konulan kavramlardan biri hakkında konuşacağım.

Mobbing; bir ya da birden çok insanın aynı iş ortamındaki başka birine ya da gruba uzun bir süre sistematik şekilde işten uzaklaşmasını sağlamayı amaçlayarak, kasıtlı ve kötü niyetli yaptığı psikolojik baskıdır. Özetle mobbing iş yerindeki psikolojik terör olarak adlandırılabilir. 

Mobbing ilk kez 1984 yılında İsveçli endüstri psikoloğu Leymann tarafından tanımlanmıştır. Çalışanlar arasında uzun süreli saldırganca davranışları fark eden Leymann bu terimi kullandıktan sonra hem ruhsal hem fiziksel verimliliği etkileyen bu durum karşısında ülkeler çalışanları korumak adına bazı kanun düzenlemelerine gitmişlerdir.

Mobbingin Belirtileri Nelerdir?

Ofisteki önemli gelişmelerden habersiz bırakılır. Hakkında söylentiler çıkarılır. İşyerindeki çatışmalar artar. Kişiye uzmanlığından uzak işler yaptırılır. Her yaptığı hareket gözlemleniyormuş gibi hisseder. En ufak yanlışı aranır. Başkaları tarafından sürekli yıkıcı şekilde eleştirilir. Sosyal olarak soyutlanmasına yol açılır. Ortamda görmezden gelinir. Eğer mobbingi uygulayan işverense, kişi kendinden daha düşük kademede çalışanlardan daha az ücret alır. Emekleri görülmez. Unutkanlık, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşamaya başlar. Panik atak, depresyon, öfke kontrol sorunları, tükenmişlik gibi ruhsal; baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, döküntü, ağrılar, titreme, çarpıntı, kilo değişimi, mide rahatsızlıkları, solunum sıkıntıları gibi fiziksel sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Mobbing ile nasıl başa çıkılır?

Öncelikle kişinin özgüvenini yeniden kazanması gerekmektedir. Kişi kendini kurban zihniyetinden kurtararak bireysel haklarını öğrenip kontrollü adımlar atmalıdır. Ayrıca çatışma çözme becerilerini geliştirmesi bu süreçte kişiye artı olarak geri dönecektir. Ayrıca bu süreçte başvuracağı bir psikolog ya da psikolojik danışman, süreci atlatmasına yardım edecektir.

Kurum içinde yapılabilecek en önemli şey ise çalışanları mobbing hakkında bilinçlendirmek ve kurum içinde sağlıklı bir kurum iklimi oluşturmaktır. Mobbing her türlü kurumda ortaya çıkabileceği için yöneticilerin bu tarz psikolojik tacizlere karşı tavrının net olması ve herkesin eşit olduğu bir çalışma ortamı sağlaması gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.