Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Mitomani Nedir?

Mitomani diğer bir adıyla patolojik yalan söyleme alışkanlığı; kişilerin herhangi bir yarar sağlamaksızın, devamlı olarak yalan söyleme davranışı göstermesi ya da yalan söyleme isteği duymasıdır. Mitomani hastalığı ilk kez 1891 yılında Alman doktor Anton Delbrueck tarafından tanımlanmış olmasına rağmen üzerine araştırma yapılmış bir konu değildir.  Mitomani genellikle kişilerde antisosyal kişilik bozukluğu, bipolar duygudurum bozukluğu veya depresyon, anksiyete gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklarla birlikte bulunma eğiliminde olduğundan psikiyatrik hastalıklar sınıflandırmasında ayrı bir tanı olarak geçmemektedir. Bu sebeple mitomani hastası olan kişilerin psikolojik rahatsızlıklar açısından dikkatle incelenmesi doğru ve etkili bir tedavinin uygulanması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca mitomani hastalığına sahip olan bireylere de mitoman denmektedir. Mitomanik yalan söyleme davranışı gösteren kişilerin yalan söylemek için belirli bir nedeni yoktur, yalnızca psikolojik bir gereksinim hissettikleri için yalan söylerler. Bunu bir fayda sağlamak için yapmasalar dahi sıklıkla kendilerini bir olayın kahramanı ya da kurbanı olarak ifade ettiklerinden dolaylı yoldan kazanç elde ettiklerini söyleyebiliriz.  Mitomani hastalarının özellikleri nelerdir? -Mitomani hastalarının çoğu yalan söylediklerinin farkında değildir. -Mitomanlar yalan söylediklerinde utanç ve suçluluk duymamaktadırlar. -Yalan söyleyerek kendilerini önemli bir insan, kahraman veya mağdur gibi gösterebilirler. -Çoğu zaman gereksinim olarak yalan söylerler. -Bazen kendilerini suçlayıcı ve zarar verici olabilirler. -Gelişimi 15-16 yaş gibi başlar ve tedavi edilmezse erişkinlik dönemine kadar devam edebilir. -Mitomanlar üstün sözel yeteneğe sahiptir. -Yüksek kaygılı durumlarda daha fazla yalan söyleyebilirler. -Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik ve intihal suçlarını işleyenler arasında mitomanlar tespit edilmiştir. -Çoğu kendini olduğu gibi kabul edemeyen, özgüven eksikliği yaşayan bireylerdir. -Yalanlarını geçmişte yaşadıkları anılar gibi anlatabilirler çünkü gerçekliğine kendileri de inanmaktadır. Bu sebeple bazı yalanları yalan makinesinde tespit edilemeyebilir. -Sosyal ilişkileri, söyledikleri yalanlar yüzünden bozulabilir. Bunun sonucunda yaşadıkları yalnızlaşma, kendilerini keşfedilmemiş yetenek olarak görmelerine neden olabilir. -Mitomani hastaları yalan söylemeyeceklerine söz verirler ancak sözlerini tutamazlar. -Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir. Bu nedenle çevrelerindeki bireyler durumdan rahatsız olup onları yardım almaya götürürler.  Nasıl tedavi edilir? Öncelikle bu durumun başka bir psikolojik sorunla birlikte olup olmadığı yordanmalıdır. Eğer farklı bir ruhsal rahatsızlık tespit edilirse, buna yönelik ilaç tedavileri uygulanır. Bunun yanında mitomani hastalarının tedavisinde psikoterapi oldukça önemli bir yer tutar. Ayrıca bu sürece ailelerin dahil edilmesi tedavi sürecini daha sağlıklı hale getirmektedir.
Ekleme Tarihi: 02 Mart 2022 - Çarşamba

Mitomani Nedir?

Mitomani diğer bir adıyla patolojik yalan söyleme alışkanlığı; kişilerin herhangi bir yarar sağlamaksızın, devamlı olarak yalan söyleme davranışı göstermesi ya da yalan söyleme isteği duymasıdır. Mitomani hastalığı ilk kez 1891 yılında Alman doktor Anton Delbrueck tarafından tanımlanmış olmasına rağmen üzerine araştırma yapılmış bir konu değildir. 

Mitomani genellikle kişilerde antisosyal kişilik bozukluğu, bipolar duygudurum bozukluğu veya depresyon, anksiyete gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıklarla birlikte bulunma eğiliminde olduğundan psikiyatrik hastalıklar sınıflandırmasında ayrı bir tanı olarak geçmemektedir. Bu sebeple mitomani hastası olan kişilerin psikolojik rahatsızlıklar açısından dikkatle incelenmesi doğru ve etkili bir tedavinin uygulanması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca mitomani hastalığına sahip olan bireylere de mitoman denmektedir.

Mitomanik yalan söyleme davranışı gösteren kişilerin yalan söylemek için belirli bir nedeni yoktur, yalnızca psikolojik bir gereksinim hissettikleri için yalan söylerler. Bunu bir fayda sağlamak için yapmasalar dahi sıklıkla kendilerini bir olayın kahramanı ya da kurbanı olarak ifade ettiklerinden dolaylı yoldan kazanç elde ettiklerini söyleyebiliriz. 

Mitomani hastalarının özellikleri nelerdir?

-Mitomani hastalarının çoğu yalan söylediklerinin farkında değildir.

-Mitomanlar yalan söylediklerinde utanç ve suçluluk duymamaktadırlar.

-Yalan söyleyerek kendilerini önemli bir insan, kahraman veya mağdur gibi gösterebilirler.

-Çoğu zaman gereksinim olarak yalan söylerler.

-Bazen kendilerini suçlayıcı ve zarar verici olabilirler.

-Gelişimi 15-16 yaş gibi başlar ve tedavi edilmezse erişkinlik dönemine kadar devam edebilir.

-Mitomanlar üstün sözel yeteneğe sahiptir.

-Yüksek kaygılı durumlarda daha fazla yalan söyleyebilirler.

-Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik ve intihal suçlarını işleyenler arasında mitomanlar tespit edilmiştir.

-Çoğu kendini olduğu gibi kabul edemeyen, özgüven eksikliği yaşayan bireylerdir.

-Yalanlarını geçmişte yaşadıkları anılar gibi anlatabilirler çünkü gerçekliğine kendileri de inanmaktadır. Bu sebeple bazı yalanları yalan makinesinde tespit edilemeyebilir.

-Sosyal ilişkileri, söyledikleri yalanlar yüzünden bozulabilir. Bunun sonucunda yaşadıkları yalnızlaşma, kendilerini keşfedilmemiş yetenek olarak görmelerine neden olabilir.

-Mitomani hastaları yalan söylemeyeceklerine söz verirler ancak sözlerini tutamazlar.

-Mitomani hastaları hasta olduklarının farkında değildir. Bu nedenle çevrelerindeki bireyler durumdan rahatsız olup onları yardım almaya götürürler. 

Nasıl tedavi edilir?

Öncelikle bu durumun başka bir psikolojik sorunla birlikte olup olmadığı yordanmalıdır. Eğer farklı bir ruhsal rahatsızlık tespit edilirse, buna yönelik ilaç tedavileri uygulanır. Bunun yanında mitomani hastalarının tedavisinde psikoterapi oldukça önemli bir yer tutar. Ayrıca bu sürece ailelerin dahil edilmesi tedavi sürecini daha sağlıklı hale getirmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.