Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Mizofoni Nedir?

  İlk kez 2001 yılında Jastreboff adlı bilim adamı tarafından tanımlanan mizofoni, seslere karşı aşırı hassasiyet ve seçici ses duyarlılığı olarak tanımlanmaktadır.  Kişi; sakız çiğneme, nefes alma, tırnak kesme, ağız şapırdatma, horlama, ıslık, öksürük, esneme, yürüme, konuşma, yemek yeme gibi günlük yaşamda sıkça karşılaşılabilecek seslerden rahatsız olmaktadır. Çevresel seslerden duyduğu rahatsızlık nedeni ile zamanla sosyal hayattan uzaklaşır ve yalnızlaşmaya başlar. Ortaya çıkışı genellikle 9-12 yaş civarıdır. Ayrıca stres ve endişe seviyesi yüksek olan kişilerde daha fazla görülebilen bir rahatsızlıktır. Tanı konma aşamasında geliştirilen mizofoni testinden faydalanılmaktadır. Bazı araştırmacılar da mizofoninin diğer psikolojik rahatsızlıklar ile birlikte değil ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek tanı konulabilmesi için kişide kulak çınlaması olmaması, kişinin verdiği tepkinin aşırı olduğunun farkında olması, seslerin kişide öfke ve saldırgan davranışa neden olması, kaçma ve kaçınma davranışının net olarak görülmesi, seslerle alakalı sorunlarının iş ve sosyal hayatı etkilemesi gerektiğini savunmaktadır. Mizofoni nedenleri tam olarak bilinemeyen bir hastalık olmakla birlikte beynin hem psikolojik hem de fiziksel olarak anormal semptomlar geliştirmesi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yani hem nörolojik hem de psikolojik bir bozukluk olarak değerlendirilmekte ve beynin frontal loblarındaki farklılıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, tourette sendromu, anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu, mide ya da yemek borusu daralması, idrar problemi, vertigo, migren, yüz felci, kulak ameliyatı, uzun süre yüksek sese maruz kalma, beyin travması ve cinsel sorunların mizofoni riskini artırdığı düşünülmektedir.   Mizofoni Belirtileri Nelerdir? -Sesler karşısında kulaklarını kapatma ve gürültüden uzaklaşma isteği, -Tekrar eden seslere tahammül edememe, -Gergin, sinirli, endişeli ve sıkıntılı hissetme, -Sesler devam ettikçe göğüs kafesinde hissedilen sıkışma, -Gündüz günlük hayatta karşılaşılabilen sesler nedeniyle stresli olup, gece sessizliğinde rahatlama, -Bebek ağlamalarına tahammül edememe, -Ses duyduğunda işini baştan savma yapma.   Mizofoni Tedavisi Mizofoni tedavisi kesin olarak bilinmemekte, bu alanda geliştirilen tedavi yöntemleri yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden uzman ruh sağlığı çalışanları tarafından her hastanın özel durumuna göre oluşturulan terapi yöntemleri tercih edilmektedir. Mizofoni tedavisi için yaygın olarak psikoterapi ile ses terapisi kullanılmaktadır. Tedavisi için özel bir ilaç yoktur. Fakat hastalık ile birlikte görülen depresyon ve anksiyete için birtakım antidepresanlar, mizofoninin neden olduğu uyku problemleri için de bazı ilaçlar kullanılabilmektedir.
Ekleme Tarihi: 21 Haziran 2022 - Salı

Mizofoni Nedir?

 

İlk kez 2001 yılında Jastreboff adlı bilim adamı tarafından tanımlanan mizofoni, seslere karşı aşırı hassasiyet ve seçici ses duyarlılığı olarak tanımlanmaktadır.  Kişi; sakız çiğneme, nefes alma, tırnak kesme, ağız şapırdatma, horlama, ıslık, öksürük, esneme, yürüme, konuşma, yemek yeme gibi günlük yaşamda sıkça karşılaşılabilecek seslerden rahatsız olmaktadır. Çevresel seslerden duyduğu rahatsızlık nedeni ile zamanla sosyal hayattan uzaklaşır ve yalnızlaşmaya başlar. Ortaya çıkışı genellikle 9-12 yaş civarıdır. Ayrıca stres ve endişe seviyesi yüksek olan kişilerde daha fazla görülebilen bir rahatsızlıktır. Tanı konma aşamasında geliştirilen mizofoni testinden faydalanılmaktadır.

Bazı araştırmacılar da mizofoninin diğer psikolojik rahatsızlıklar ile birlikte değil ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek tanı konulabilmesi için kişide kulak çınlaması olmaması, kişinin verdiği tepkinin aşırı olduğunun farkında olması, seslerin kişide öfke ve saldırgan davranışa neden olması, kaçma ve kaçınma davranışının net olarak görülmesi, seslerle alakalı sorunlarının iş ve sosyal hayatı etkilemesi gerektiğini savunmaktadır. Mizofoni nedenleri tam olarak bilinemeyen bir hastalık olmakla birlikte beynin hem psikolojik hem de fiziksel olarak anormal semptomlar geliştirmesi ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yani hem nörolojik hem de psikolojik bir bozukluk olarak değerlendirilmekte ve beynin frontal loblarındaki farklılıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca obsesif-kompulsif kişilik bozukluğu, tourette sendromu, anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu, mide ya da yemek borusu daralması, idrar problemi, vertigo, migren, yüz felci, kulak ameliyatı, uzun süre yüksek sese maruz kalma, beyin travması ve cinsel sorunların mizofoni riskini artırdığı düşünülmektedir.

 

Mizofoni Belirtileri Nelerdir?

-Sesler karşısında kulaklarını kapatma ve gürültüden uzaklaşma isteği,

-Tekrar eden seslere tahammül edememe,

-Gergin, sinirli, endişeli ve sıkıntılı hissetme,

-Sesler devam ettikçe göğüs kafesinde hissedilen sıkışma,

-Gündüz günlük hayatta karşılaşılabilen sesler nedeniyle stresli olup, gece sessizliğinde rahatlama,

-Bebek ağlamalarına tahammül edememe,

-Ses duyduğunda işini baştan savma yapma.

 

Mizofoni Tedavisi

Mizofoni tedavisi kesin olarak bilinmemekte, bu alanda geliştirilen tedavi yöntemleri yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden uzman ruh sağlığı çalışanları tarafından her hastanın özel durumuna göre oluşturulan terapi yöntemleri tercih edilmektedir. Mizofoni tedavisi için yaygın olarak psikoterapi ile ses terapisi kullanılmaktadır.

Tedavisi için özel bir ilaç yoktur. Fakat hastalık ile birlikte görülen depresyon ve anksiyete için birtakım antidepresanlar, mizofoninin neden olduğu uyku problemleri için de bazı ilaçlar kullanılabilmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.