Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Nefes Egzersizi

Nefes, bildiğimiz üzere havanın akciğerlere alınıp verilme işlemidir.  Pek çok kültürde yaşam ve şifa ile ilişkilendirilen nefes doğru yapıldığında vücudumuza sağlık kattığı gibi psikolojimiz üzerinde de olumlu etkilere sahip. Birçoğumuz nasıl nefes alıp verdiğimizin ve nasıl bir nefes alışkanlığına sahip olduğumuzun farkında olmadan yaşıyoruz. Doğru nefes almanın dışında araştırmalara da konu olan nefes egzersizi bulunmaktadır. Gelin birlikte ne olduğuna, etkilerine ve nasıl yapıldığına bakalım. Kaygılı ve gergin hissettiğimiz anlarda nefes egzersizleri başvurabileceğimiz önemli ve kolay yöntemlerden biridir. Kaygı ve stres sonucu kaslarımız kasılır ve nefes egzersizleri, yaşanan bu fizyolojik sıkıntının çözümünde kullanılan alternatif bir yoldur. Zihinsel açıdan ise doğru nefes almak; organizasyon becerilerimize, dikkat, hafıza ve odaklanma süreçlerimize oldukça yardımcı olur. Yapılan araştırmalar hem hastalıkların semptomlarını azaltmada hem de ruhsal durumumuzu iyileştirme konusunda oldukça verimli olduğunu göstermektedir. Nefes egzersizleri psikoterapide de kullanılmaktadır. Örneğin  panik atak ve anksiyete gibi psikolojik problemlerde yapılan doğru nefes egzersizi, atakların gerçekleşmesini engelleyebilmektedir. Çünkü doğru nefes alımı; kalp atışını yavaşlatır, nefes alışı dengeler, kaygıyı ve korkuyu yatıştırır. Yani belirtileri azaltır. Ayrıca nefes egzersizi uykuyu düzenler, kan basıncını dengeler ve vücut fonksiyonlarının dengeli çalışmasına katkıda bulunur. Uzmanlara göre günde 15 dakika yapılan nefes egzersizi günlük enerji ihtiyacımızı yeterince karşılayabilmektedir. Ancak nefes egzersizi odaklanma gerektirir ve yaparken belli tekniklerle desteklenmesi gerekmektedir. Doğru bir nefes egzersizi için öncelikle rahat edeceğiniz bir ortamda bulunmanız oldukça önemlidir. Aynı zamanda vücudunuzun pozisyonu da özen gösterilmesi gereken bir diğer konudur. Başlamadan önce pozisyonunuzun dik ve rahat olmasına özen gösterilmelidir. Bazı Nefes Egzersizi Örnekleri 1)Diyafram Egzersizi: Sağ elinizi göğsünüze koyun, sol elinizi karnınıza koyun ve burnunuzdan nefes alın. Burnunuzdan aldığınız nefesi dört saniyede almaya dikkat edin, aldığınız nefesi dört saniye tutun ve dört saniyede de nefesinizi ağzınızdan verin. Bunu yaparken içinizden saymanız yeterli olacaktır. Rahatlamaya ihtiyaç duyduğunda kullanılabilecek egzersizlerden biridir.  2)4-7-8 Egzersizi: Burnumuzdan dört saniyede nefes alıp, yedi saniye tutup, sekiz saniyede ağzımızdan salın. Bedeni, sinir sistemini rahatlatmak için kullanılan nefes egzersizlerinden biridir.  3)Nefes Görselleştirme Nefes verdiğinizde havanın burnunuza girdiğini, oradan tüm vücudunuza yayıldığını ve geri dışarı çıktığını hayal edin. Havanın tüm kaslarınızdan, ayak parmaklarınıza kadar her yere ulaştığını nefesinizi vermeden önce düşünün. Nefesinize odaklanmak parasempatik sisteminizi aktifleştirir, sakinleştirir ve uykuya hazırlanırken kalp atışlarını yavaşlatır.
Ekleme Tarihi: 15 Mart 2023 - Çarşamba

Nefes Egzersizi

Nefes, bildiğimiz üzere havanın akciğerlere alınıp verilme işlemidir.  Pek çok kültürde yaşam ve şifa ile ilişkilendirilen nefes doğru yapıldığında vücudumuza sağlık kattığı gibi psikolojimiz üzerinde de olumlu etkilere sahip. Birçoğumuz nasıl nefes alıp verdiğimizin ve nasıl bir nefes alışkanlığına sahip olduğumuzun farkında olmadan yaşıyoruz. Doğru nefes almanın dışında araştırmalara da konu olan nefes egzersizi bulunmaktadır. Gelin birlikte ne olduğuna, etkilerine ve nasıl yapıldığına bakalım.

Kaygılı ve gergin hissettiğimiz anlarda nefes egzersizleri başvurabileceğimiz önemli ve kolay yöntemlerden biridir. Kaygı ve stres sonucu kaslarımız kasılır ve nefes egzersizleri, yaşanan bu fizyolojik sıkıntının çözümünde kullanılan alternatif bir yoldur. Zihinsel açıdan ise doğru nefes almak; organizasyon becerilerimize, dikkat, hafıza ve odaklanma süreçlerimize oldukça yardımcı olur. Yapılan araştırmalar hem hastalıkların semptomlarını azaltmada hem de ruhsal durumumuzu iyileştirme konusunda oldukça verimli olduğunu göstermektedir. Nefes egzersizleri psikoterapide de kullanılmaktadır. Örneğin  panik atak ve anksiyete gibi psikolojik problemlerde yapılan doğru nefes egzersizi, atakların gerçekleşmesini engelleyebilmektedir. Çünkü doğru nefes alımı; kalp atışını yavaşlatır, nefes alışı dengeler, kaygıyı ve korkuyu yatıştırır. Yani belirtileri azaltır. Ayrıca nefes egzersizi uykuyu düzenler, kan basıncını dengeler ve vücut fonksiyonlarının dengeli çalışmasına katkıda bulunur.

Uzmanlara göre günde 15 dakika yapılan nefes egzersizi günlük enerji ihtiyacımızı yeterince karşılayabilmektedir. Ancak nefes egzersizi odaklanma gerektirir ve yaparken belli tekniklerle desteklenmesi gerekmektedir. Doğru bir nefes egzersizi için öncelikle rahat edeceğiniz bir ortamda bulunmanız oldukça önemlidir. Aynı zamanda vücudunuzun pozisyonu da özen gösterilmesi gereken bir diğer konudur. Başlamadan önce pozisyonunuzun dik ve rahat olmasına özen gösterilmelidir.

Bazı Nefes Egzersizi Örnekleri

1)Diyafram Egzersizi:

Sağ elinizi göğsünüze koyun, sol elinizi karnınıza koyun ve burnunuzdan nefes alın. Burnunuzdan aldığınız nefesi dört saniyede almaya dikkat edin, aldığınız nefesi dört saniye tutun ve dört saniyede de nefesinizi ağzınızdan verin. Bunu yaparken içinizden saymanız yeterli olacaktır. Rahatlamaya ihtiyaç duyduğunda kullanılabilecek egzersizlerden biridir. 

2)4-7-8 Egzersizi:

Burnumuzdan dört saniyede nefes alıp, yedi saniye tutup, sekiz saniyede ağzımızdan salın. Bedeni, sinir sistemini rahatlatmak için kullanılan nefes egzersizlerinden biridir. 

3)Nefes Görselleştirme

Nefes verdiğinizde havanın burnunuza girdiğini, oradan tüm vücudunuza yayıldığını ve geri dışarı çıktığını hayal edin. Havanın tüm kaslarınızdan, ayak parmaklarınıza kadar her yere ulaştığını nefesinizi vermeden önce düşünün. Nefesinize odaklanmak parasempatik sisteminizi aktifleştirir, sakinleştirir ve uykuya hazırlanırken kalp atışlarını yavaşlatır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.