Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Günümüzde en sık rastlanan nörolojik bozukluk olan otizme sahip çocukların çoğunda farklı derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği de görülebilir.  Otizmin Nedeni Nedir? Otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bazı bulgular vardır. Bunun yanı sıra çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler bulunur. Hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmış halen de yapılmaktadır. Çocuğunuz;  Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, Adıyla çağırdığınızda bakmıyorsa, İşitmeyle alakalı sorunu olmasa bile duymuyor gibi davranıyorsa, İstediği şeyi işaret etmiyorsa, Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, Yaş grubunun oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, Alakası olmayan ortamlarda belli sözleri, cümleleri tekrarlı olarak söylüyorsa, Konuşmada yaşıtlarının gerisinde kalmışsa, Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa ya da aşırı hareketli ise, Uzun süre bir şeye dalıp kalıyorsa, Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi hareketler yapıyorsa, Yaşamında küçük ya da büyük hiçbir değişiklik istemiyorsa  Otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir. Bunlar dışında ilişki kurmada zorluk, duyguları ifade edememe ve etkileşim başlatma ve sürdürmede zorluk yaşama da otizmli bireylerde gözlemlenebilen durumlardır. Otistik çocukların bir diğer önemli belirtisi temastan hoşlanmamalarıdır. Bebeklik çağında anne kucağında sakinleşmez, aksine rahatsız olurlar. Yani otizmli çocuklar bir nevi kendilerine ait ayrı bir dünyada yaşar. Bazılarında belirtiler 1 yaşından önce başlarken, bazılarında normal psiko-sosyal gelişme olup ilk kelimeler söylendikten sonra gelişimde gerileme, duraksama fark edilir.  Erken tanı ve doğru bir eğitim ile çocuklarda otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte ve gelişimde ilerleme kaydedilebilmektedir.  Otizmde tüm çocuklar ya da bireyler için tam bir iyileşme halinden söz edilmemektedir. Önemli olan erken tanı ve doğru eğitim süreci ile gelişim sağlayabilmektir. 
Ekleme Tarihi: 11 Ocak 2022 - Salı

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nörogelişimsel bir farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Günümüzde en sık rastlanan nörolojik bozukluk olan otizme sahip çocukların çoğunda farklı derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği de görülebilir. 

Otizmin Nedeni Nedir?

Otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bazı bulgular vardır. Bunun yanı sıra çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler bulunur. Hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmış halen de yapılmaktadır.

Çocuğunuz; 

  • Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
  • Adıyla çağırdığınızda bakmıyorsa,
  • İşitmeyle alakalı sorunu olmasa bile duymuyor gibi davranıyorsa,
  • İstediği şeyi işaret etmiyorsa,
  • Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
  • Yaş grubunun oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
  • Alakası olmayan ortamlarda belli sözleri, cümleleri tekrarlı olarak söylüyorsa,
  • Konuşmada yaşıtlarının gerisinde kalmışsa,
  • Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa ya da aşırı hareketli ise,
  • Uzun süre bir şeye dalıp kalıyorsa,
  • Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi hareketler yapıyorsa,
  • Yaşamında küçük ya da büyük hiçbir değişiklik istemiyorsa 

Otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir. Bunlar dışında ilişki kurmada zorluk, duyguları ifade edememe ve etkileşim başlatma ve sürdürmede zorluk yaşama da otizmli bireylerde gözlemlenebilen durumlardır. Otistik çocukların bir diğer önemli belirtisi temastan hoşlanmamalarıdır. Bebeklik çağında anne kucağında sakinleşmez, aksine rahatsız olurlar. Yani otizmli çocuklar bir nevi kendilerine ait ayrı bir dünyada yaşar. Bazılarında belirtiler 1 yaşından önce başlarken, bazılarında normal psiko-sosyal gelişme olup ilk kelimeler söylendikten sonra gelişimde gerileme, duraksama fark edilir. 

Erken tanı ve doğru bir eğitim ile çocuklarda otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte ve gelişimde ilerleme kaydedilebilmektedir. 

Otizmde tüm çocuklar ya da bireyler için tam bir iyileşme halinden söz edilmemektedir. Önemli olan erken tanı ve doğru eğitim süreci ile gelişim sağlayabilmektir. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.