Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar duygularını anlama, yaşadıklarını anlamlandırma ve anlatma konusunda yetişkinlerden farklıdır. Bu sebeple yetişkinlere uygulanan terapi yöntemleri çocuklar için uygun değildir. Bu açığı kapatmak için çocuklara yönelik olarak oyunu baz alan terapi yöntemi ortaya çıkmıştır. Peki nedir bu oyun terapisi?  Çocukların hayal dünyasını esas alarak oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini ortaya koymayı amaçlayan terapi türüne “oyun terapisi” denir. Oyun terapisti ise bu süreçte çocuğun kurduğu oyun dünyasına onunla birlikte girip aynı dili konuşarak çocuğun söylemek istediklerini anlamaya çalışır. Oyun terapistleri, çocuklara güvende hissettirerek hislerini ve düşüncelerini dışa vurmaları için onları cesaretlendirmeye çalışır.  Oyun terapisi hangi durumlarda yardımcı olabilir? Travma Sonrası Stres Bozukluğu Anksiyete/Endişe Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu Dürtüsellik Okuma bozuklukları Sosyal içe kapanıklılık Güven eksikliği/depresyon Sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrıları Boşanma sonrası adaptasyon sorunları Oyun terapisi gelişimi göz önünde bulundurarak çocuğun bilişsel-psikolojik ve sosyal gelişimini hesaba katarak ilerler. Terapi sürecinin sonunda çocukların yaşadıkları duygusal sıkıntıları gidermeleri ve sağlıklı gelişimlerine ulaşmaları hedeflenir. Oyun terapisi, travmatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmayı amaçlar. Böylece çocuklar bu duygularını kabul edip nasıl başa çıkabileceklerini öğrenirler. 6 yaşın üzerindeki çocuklar kendini ifade etmede daha rahat ve iyi olduğundan 6 yaş üzeri çocuklarda oyun terapisine konuşmalar da eklenebilir. En çok uygulanan teknik olan rol oyunlarıyla zor deneyimler ve durumlar tekrar canlandırılır veya figürlerle ve resimlerle görselleştirilir. Bu aşamada çocuklar duygularını yeniden yaşarlar ve terapistin yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bir bakış açısı geliştirebilirler. Ayrıca terapist de bu sayede çocuğun yaşadıklarını ve iç dünyasını görebilir.  Oyun terapisi sürecinde çocuklar olaylarla ilgili bakış açılarını ve davranışlarını değiştirebilir. Oyun sırasında travmatik anılarını yeniden yaşayarak baş etmede sorun yaşadıkları duygularıyla yüzleşip bu anda yaşadıkları tecrübeyi değiştirme fırsatı bulurlar. 
Ekleme Tarihi: 25 Ocak 2022 - Salı

Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklar duygularını anlama, yaşadıklarını anlamlandırma ve anlatma konusunda yetişkinlerden farklıdır. Bu sebeple yetişkinlere uygulanan terapi yöntemleri çocuklar için uygun değildir. Bu açığı kapatmak için çocuklara yönelik olarak oyunu baz alan terapi yöntemi ortaya çıkmıştır. Peki nedir bu oyun terapisi? 

Çocukların hayal dünyasını esas alarak oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini ortaya koymayı amaçlayan terapi türüne “oyun terapisi” denir. Oyun terapisti ise bu süreçte çocuğun kurduğu oyun dünyasına onunla birlikte girip aynı dili konuşarak çocuğun söylemek istediklerini anlamaya çalışır. Oyun terapistleri, çocuklara güvende hissettirerek hislerini ve düşüncelerini dışa vurmaları için onları cesaretlendirmeye çalışır. 

Oyun terapisi hangi durumlarda yardımcı olabilir?

  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  • Anksiyete/Endişe
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu
  • Dürtüsellik
  • Okuma bozuklukları
  • Sosyal içe kapanıklılık
  • Güven eksikliği/depresyon
  • Sebebi anlaşılamayan baş ve karın ağrıları
  • Boşanma sonrası adaptasyon sorunları

Oyun terapisi gelişimi göz önünde bulundurarak çocuğun bilişsel-psikolojik ve sosyal gelişimini hesaba katarak ilerler. Terapi sürecinin sonunda çocukların yaşadıkları duygusal sıkıntıları gidermeleri ve sağlıklı gelişimlerine ulaşmaları hedeflenir.

Oyun terapisi, travmatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmayı amaçlar. Böylece çocuklar bu duygularını kabul edip nasıl başa çıkabileceklerini öğrenirler. 6 yaşın üzerindeki çocuklar kendini ifade etmede daha rahat ve iyi olduğundan 6 yaş üzeri çocuklarda oyun terapisine konuşmalar da eklenebilir. En çok uygulanan teknik olan rol oyunlarıyla zor deneyimler ve durumlar tekrar canlandırılır veya figürlerle ve resimlerle görselleştirilir. Bu aşamada çocuklar duygularını yeniden yaşarlar ve terapistin yardımıyla bu duygulara yönelik yeni bir bakış açısı geliştirebilirler. Ayrıca terapist de bu sayede çocuğun yaşadıklarını ve iç dünyasını görebilir. 

Oyun terapisi sürecinde çocuklar olaylarla ilgili bakış açılarını ve davranışlarını değiştirebilir. Oyun sırasında travmatik anılarını yeniden yaşayarak baş etmede sorun yaşadıkları duygularıyla yüzleşip bu anda yaşadıkları tecrübeyi değiştirme fırsatı bulurlar. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.