Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Özsaygı Nedir?

Özsaygı; kişinin kendine verdiği değere , kendini ne derece onayladığına ve takdir ettiğine dair olan genel duygusudur. Başka bir deyişle kişinin kendine karşı olan olumlu ya da olumsuz tutumudur.  Özsaygımızı etkilediği düşünülen çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler şunlardır: -Genetik -Kişilik -Yaşam deneyimleri -Yaş -Sağlık -Düşünceler -Sosyal koşullar -Başkalarının tepkileri -Benliği başkalarıyla karşılaştırmak.  Önemli nokta ise özsaygının sabit olmadığıdır.  Yani özsaygı değişkendir ve kişinin çabasına göre artış gösterebilir.  Özsaygısı yüksek olan insanlar;  -Kendilerini ve diğer insanları takdir ederler. -Stresle daha kolay başa çıkabilirler.  -Kendi kararlarına güvenirler.  -Kendilerini ve diğer insanları oldukları gibi kabul ederken, daha çok güvende hissetmeleri ve daha olumlu bir yöne doğru gitmeleri için onlara destek olurlar. -Yaşamlarındaki problemleri çözmeye daha kolay konsantre olabilirler. -Sevgi dolu ve saygılı ilişkileri vardır. -Değerlerinin ne olduğunu bilir ve hayatlarını buna göre yaşarlar. -Fikirleri farklı da olsa ne istediklerini ve düşündüklerini iyi ifade edebildikleri için başkalarıyla sağlıklı iletişim kurabilirler.  -Herhangi bir başarısızlık yaşadıklarında daha kolay toparlanabilirler.  -Kendilerini değersiz, suçlu ya da utanç içinde hissetme olasılıkları daha düşüktür.  Sağlıklı bir özsaygı duygusu kişiyi; kendine acımak ya da tamamen vazgeçmek yerine, gerçeği kabul etmeye, kendini objektif olarak eleştirmesine ve problemlerini sağlıklı olarak çözmeye yönlendirir.  Özsaygımızı Artırmak İçin Neler Yapabiliriz?  -Güçlü ve zayıf yönlerinizi tanıyıp kabul edin.  -İleriye yönelik hedeflerinizi gerçekçi olarak belirleyin.  -Mükemmelliyetçi olmak yerine elinizden geleni yapmanın yeterli olduğuna inanın. -Her bireyin farklı olduğunu hatırlayıp kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı bırakın.  -Sizi motive edecek, devam etmeniz için sizi güdüleyecek alışkanlıklar ve hobiler edinin. -Hatalarınızı ve başarısızlıklarınızı kendinizi geliştirmek için kullanın.  -Kendinizde saygı duyduğunuz ve takdir ettiğiniz şeyleri kendinize sık sık hatırlatın.  -Başarısızlıklarınız, hatalarınız, iyi ve kötü olan her özelliğinizle bir bütün olduğunuzu, bunların sizi siz yapan şeyler olduğunu ve yaşadığınız her şeyin kendinizi geliştirmeniz için bir basamak olduğunu unutmayın. 
Ekleme Tarihi: 07 Aralık 2021 - Salı

Özsaygı Nedir?

Özsaygı; kişinin kendine verdiği değere , kendini ne derece onayladığına ve takdir ettiğine dair olan genel duygusudur. Başka bir deyişle kişinin kendine karşı olan olumlu ya da olumsuz tutumudur. 

Özsaygımızı etkilediği düşünülen çeşitli faktörler vardır. Bu faktörler şunlardır:

-Genetik

-Kişilik

-Yaşam deneyimleri

-Yaş

-Sağlık

-Düşünceler

-Sosyal koşullar

-Başkalarının tepkileri

-Benliği başkalarıyla karşılaştırmak. 

Önemli nokta ise özsaygının sabit olmadığıdır.  Yani özsaygı değişkendir ve kişinin çabasına göre artış gösterebilir. 

Özsaygısı yüksek olan insanlar; 

-Kendilerini ve diğer insanları takdir ederler.

-Stresle daha kolay başa çıkabilirler. 

-Kendi kararlarına güvenirler. 

-Kendilerini ve diğer insanları oldukları gibi kabul ederken, daha çok güvende hissetmeleri ve daha olumlu bir yöne doğru gitmeleri için onlara destek olurlar.

-Yaşamlarındaki problemleri çözmeye daha kolay konsantre olabilirler.

-Sevgi dolu ve saygılı ilişkileri vardır.

-Değerlerinin ne olduğunu bilir ve hayatlarını buna göre yaşarlar.

-Fikirleri farklı da olsa ne istediklerini ve düşündüklerini iyi ifade edebildikleri için başkalarıyla sağlıklı iletişim kurabilirler. 

-Herhangi bir başarısızlık yaşadıklarında daha kolay toparlanabilirler. 

-Kendilerini değersiz, suçlu ya da utanç içinde hissetme olasılıkları daha düşüktür. 

Sağlıklı bir özsaygı duygusu kişiyi; kendine acımak ya da tamamen vazgeçmek yerine, gerçeği kabul etmeye, kendini objektif olarak eleştirmesine ve problemlerini sağlıklı olarak çözmeye yönlendirir. 

Özsaygımızı Artırmak İçin Neler Yapabiliriz? 

-Güçlü ve zayıf yönlerinizi tanıyıp kabul edin. 

-İleriye yönelik hedeflerinizi gerçekçi olarak belirleyin. 

-Mükemmelliyetçi olmak yerine elinizden geleni yapmanın yeterli olduğuna inanın.

-Her bireyin farklı olduğunu hatırlayıp kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı bırakın. 

-Sizi motive edecek, devam etmeniz için sizi güdüleyecek alışkanlıklar ve hobiler edinin.

-Hatalarınızı ve başarısızlıklarınızı kendinizi geliştirmek için kullanın. 

-Kendinizde saygı duyduğunuz ve takdir ettiğiniz şeyleri kendinize sık sık hatırlatın. 

-Başarısızlıklarınız, hatalarınız, iyi ve kötü olan her özelliğinizle bir bütün olduğunuzu, bunların sizi siz yapan şeyler olduğunu ve yaşadığınız her şeyin kendinizi geliştirmeniz için bir basamak olduğunu unutmayın. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.