Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

  Paranoid kişilik bozukluğu; kişinin günlük hayatını etkileyecek seviyede, diğer kişilere karşı sebepsiz yere ve sürekli bir şekilde şüpheci ve güvensiz yaklaşmasıdır. Başkalarının kendilerini küçümsediklerine, tehdit ettiklerine veya zarar vermeye çalıştıklarına inanırlar.  Paranoid kişilik bozukluğu, Küme A veya eksantrik kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup hastalıktan biridir. Bu bozukluk genellikle çocukluk veya erken ergenlik döneminde başlar ve erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmektedir.  Paranoid Kişilik Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir? Paranoid kişilik bozukluğunun kesin olarak nedeni bilinmemekle birlikte biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar yakın akrabalarında şizofreni olan kişilerde bu hastalığın daha fazla gözüktüğünü ortaya çıkarmış bu da iki bozukluk arasında genetik bir bağlantı olduğunu düşündürmüştür. Ayrıca erken çocukluk döneminde yaşanan travmaların da hastalığın gelişiminde rol oynadığına inanılmaktadır. Paranoid Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir? • Başkalarının onları kandırdığına inanarak kendilerine olan bağlılığından ve dürüstlüğünden şüphe duyarlar. • Başkaları tarafından kullanılacaklarını düşündüklerinden kişisel hayatı hakkında konuşmaktan kaçınırlar. •Kin tutarlar ve eleştiriyi zayıflık olarak algılarlar. • Her cümlenin ve davranışın altında gizli anlamlar ararlar. • Eşlerinin veya sevgililerinin sadakatsiz olduğuna dair nedensiz şüphe duyarlar. • Genelde başkalarıyla olan ilişkilerinde soğuk ve mesafelidirler. • Her zaman haklı olduklarına inanarak problemlerdeki etkilerini göremezler. • Rahatlamakta zorlanırlar. • İnatçı ve tartışmacıdırlar, tartışmalarda düşmanca davranmaktan çekinmezler.   Paranoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir? Kişilik bozukluklarını teşhis etmek için yapılan tahliller bulunmamaktadır ancak benzer semptomlara neden olabilecek fiziksel bir hastalığı eleyebilmek için çeşitli testler kullanabilirler.  Semptomlar için fiziksel bir hastalık bulunmazsa kişi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirilir. Uzman ise durumu saptamak için özel olarak planlanmış görüşme ve değerlendirme araçlarını kullanırlar.   Paranoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir? Paranoid kişilik bozukluğu bulunan kişiler genellikle tedaviye gönüllü olmazlar çünkü başkalarına güvenmekte zorlanırlar ve tedaviye uymayıp ruh sağlığı uzmanının amaçlarını sorgulayabilirler. Tedavi olmak isteyen hastalarda ise psikoterapi kullanılmaktadır. Genellikle ilaç kullanılmamakla birlikte kişinin semptomları şiddetli ise ya da anksiyete veya depresyon gibi ilişkili bir psikolojik sorunu varsa psikoterapi ilaç tedavisi ile desteklenir.  
Ekleme Tarihi: 23 Ağustos 2022 - Salı

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

 

Paranoid kişilik bozukluğu; kişinin günlük hayatını etkileyecek seviyede, diğer kişilere karşı sebepsiz yere ve sürekli bir şekilde şüpheci ve güvensiz yaklaşmasıdır. Başkalarının kendilerini küçümsediklerine, tehdit ettiklerine veya zarar vermeye çalıştıklarına inanırlar. 

Paranoid kişilik bozukluğu, Küme A veya eksantrik kişilik bozuklukları olarak adlandırılan bir grup hastalıktan biridir. Bu bozukluk genellikle çocukluk veya erken ergenlik döneminde başlar ve erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmektedir. 


Paranoid Kişilik Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?

Paranoid kişilik bozukluğunun kesin olarak nedeni bilinmemekle birlikte biyolojik ve psikolojik faktörlerin bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar yakın akrabalarında şizofreni olan kişilerde bu hastalığın daha fazla gözüktüğünü ortaya çıkarmış bu da iki bozukluk arasında genetik bir bağlantı olduğunu düşündürmüştür. Ayrıca erken çocukluk döneminde yaşanan travmaların da hastalığın gelişiminde rol oynadığına inanılmaktadır.


Paranoid Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

• Başkalarının onları kandırdığına inanarak kendilerine olan bağlılığından ve dürüstlüğünden şüphe duyarlar.

• Başkaları tarafından kullanılacaklarını düşündüklerinden kişisel hayatı hakkında konuşmaktan kaçınırlar.

•Kin tutarlar ve eleştiriyi zayıflık olarak algılarlar.

• Her cümlenin ve davranışın altında gizli anlamlar ararlar.

• Eşlerinin veya sevgililerinin sadakatsiz olduğuna dair nedensiz şüphe duyarlar.

• Genelde başkalarıyla olan ilişkilerinde soğuk ve mesafelidirler.

• Her zaman haklı olduklarına inanarak problemlerdeki etkilerini göremezler.

• Rahatlamakta zorlanırlar.

• İnatçı ve tartışmacıdırlar, tartışmalarda düşmanca davranmaktan çekinmezler.  


Paranoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Kişilik bozukluklarını teşhis etmek için yapılan tahliller bulunmamaktadır ancak benzer semptomlara neden olabilecek fiziksel bir hastalığı eleyebilmek için çeşitli testler kullanabilirler. 

Semptomlar için fiziksel bir hastalık bulunmazsa kişi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirilir. Uzman ise durumu saptamak için özel olarak planlanmış görüşme ve değerlendirme araçlarını kullanırlar.

 

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Paranoid kişilik bozukluğu bulunan kişiler genellikle tedaviye gönüllü olmazlar çünkü başkalarına güvenmekte zorlanırlar ve tedaviye uymayıp ruh sağlığı uzmanının amaçlarını sorgulayabilirler.

Tedavi olmak isteyen hastalarda ise psikoterapi kullanılmaktadır. Genellikle ilaç kullanılmamakla birlikte kişinin semptomları şiddetli ise ya da anksiyete veya depresyon gibi ilişkili bir psikolojik sorunu varsa psikoterapi ilaç tedavisi ile desteklenir.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.