Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Pozitif Psikoloji Nedir?

Aynı zamanda ruh bilimi de denen psikoloji; canlı davranışlarını ve zihinsel süreçlerini, altında yatan nedenlerle birlikte sistematik olarak inceleyen bilim dalıdır. Psikoloji biliminde elde edilen veriler insanların sorunlarını çözmek için kullanılmaktadır. Zaman içinde birçok gelişim ve değişim yaşanan psikoloji biliminin zamanla ortaya çıkan dallarından biri de pozitif psikolojidir.  İnsanların olumlu karakter özelliklerini ve güçlü yanlarını merkeze alan, hayattan alınan doyumu artırmaya odaklanan, onların mutluluk arayışlarına katkıda bulunmaya yönelik bir bilim dalı olan Pozitif Psikoloji, bireylerin hem bireysel hem de toplumla birlikte başarılı olmalarını sağlayacak etmenleri belirleyip geliştirmeyi hedefler.  Pozitif psikoloji yaşanılanların olumlu ve olumsuz tüm yönlerini görmek, olumsuzla mücadele edip, olumluya odaklanmayı hedeflemektedir. Pozitif Psikolojinin kurucularından Seligman ve Csikszentmihalyi, pozitif psikolojinin amacının sadece negatifi vurgulamak ve düzeltmek olmadığını, ayrıca pozitifi ortaya çıkarmak, desteklemek ve toplumu bu pozitif özelliklerle birlikte yeniden şekillendirmek olduğunu savunmuşlardır.  İnsanların yaşam kalitelerini arttırmak ve daha yüksek düzeyde doyum alabilmelerine yardımcı olabilmek için pozitif psikolojinin araştırma, çalışma ve önerilerine ihtiyaç vardır. İnsanın kendi güçlü ve olumlu yönlerini keşfetmesi ve pozitif psikoloji ile bunlara odaklanması bireyler ile birlikte aileyi ve dolayısıyla toplumu da iyi yönde etkileyecektir.  Pozitif durum ve duyguları içeren yaklaşımlar doğrultusunda pozitif psikoloji, yaşam kalitesini artırmaya yönelik tutum ve davranışlar ile pozitif bireysel özelliklere odaklanmanın bilimi olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte pozitif psikolojinin merkezinde umut, bilgelik, yaratıcılık, farkındalık, cesaret ve sorumluluk alma gibi hayatın pozitif yönleri bulunmaktadır. Günümüzde ise pozitif psikoloji; iyi oluş, öznel iyi oluş, iyimserlik, psikolojik dayanıklılık, umut, yaşamın anlamı, yaşam doyumu, affedicilik, merhamet, şefkat, minnettarlık, sosyal ilgi gibi konulara yönelik çalışmalar yapmaktadır. 
Ekleme Tarihi: 13 Ekim 2021 - Çarşamba

Pozitif Psikoloji Nedir?

Aynı zamanda ruh bilimi de denen psikoloji; canlı davranışlarını ve zihinsel süreçlerini, altında yatan nedenlerle birlikte sistematik olarak inceleyen bilim dalıdır. Psikoloji biliminde elde edilen veriler insanların sorunlarını çözmek için kullanılmaktadır. Zaman içinde birçok gelişim ve değişim yaşanan psikoloji biliminin zamanla ortaya çıkan dallarından biri de pozitif psikolojidir. 

İnsanların olumlu karakter özelliklerini ve güçlü yanlarını merkeze alan, hayattan alınan doyumu artırmaya odaklanan, onların mutluluk arayışlarına katkıda bulunmaya yönelik bir bilim dalı olan Pozitif Psikoloji, bireylerin hem bireysel hem de toplumla birlikte başarılı olmalarını sağlayacak etmenleri belirleyip geliştirmeyi hedefler. 

Pozitif psikoloji yaşanılanların olumlu ve olumsuz tüm yönlerini görmek, olumsuzla mücadele edip, olumluya odaklanmayı hedeflemektedir. Pozitif Psikolojinin kurucularından Seligman ve Csikszentmihalyi, pozitif psikolojinin amacının sadece negatifi vurgulamak ve düzeltmek olmadığını, ayrıca pozitifi ortaya çıkarmak, desteklemek ve toplumu bu pozitif özelliklerle birlikte yeniden şekillendirmek olduğunu savunmuşlardır. 

İnsanların yaşam kalitelerini arttırmak ve daha yüksek düzeyde doyum alabilmelerine yardımcı olabilmek için pozitif psikolojinin araştırma, çalışma ve önerilerine ihtiyaç vardır. İnsanın kendi güçlü ve olumlu yönlerini keşfetmesi ve pozitif psikoloji ile bunlara odaklanması bireyler ile birlikte aileyi ve dolayısıyla toplumu da iyi yönde etkileyecektir. 

Pozitif durum ve duyguları içeren yaklaşımlar doğrultusunda pozitif psikoloji, yaşam kalitesini artırmaya yönelik tutum ve davranışlar ile pozitif bireysel özelliklere odaklanmanın bilimi olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte pozitif psikolojinin merkezinde umut, bilgelik, yaratıcılık, farkındalık, cesaret ve sorumluluk alma gibi hayatın pozitif yönleri bulunmaktadır.

Günümüzde ise pozitif psikoloji; iyi oluş, öznel iyi oluş, iyimserlik, psikolojik dayanıklılık, umut, yaşamın anlamı, yaşam doyumu, affedicilik, merhamet, şefkat, minnettarlık, sosyal ilgi gibi konulara yönelik çalışmalar yapmaktadır. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.