Merve Tunç
Köşe Yazarı
Merve Tunç
 

Psikolojik İlk Yardım Nedir?

  İlk yardım denildiğinde aklımıza ilk olarak fiziksel bir yardım gelse de en az fiziksel ilk yardım kadar psikolojik ilk yardım da oldukça önemli bir kavramdır. Psikolojik ilk yardım; afet, kaza, terör saldırıları gibi olumsuz etkiler oluşturulabilecek olaylar sırasında veya sonrasında gerçekleştirilen bir çeşit psikososyal müdahale yaklaşımıdır. Psikolojik ilk yardım olayın yaşandığı bölgedeki duruma toplumsal boyutta müdahele edebildiği gibi bireysel boyutta da müdahele edebilmesiyle diğer yaklaşımlardan ayrılmaktadır.  Travmaya maruz kalan kişilere doğru yaklaşım büyük önem taşımaktadır. Travmatik yaşam olayları farklı şekillerde meydana gelebilir ve her bireyi birbirinden farklı şekilde etkileyebilir. Travmaya maruz kalan bireyler ani tepkiler gösterebilir, hassas ya da gergin olabilir bu yüzden müdahele eden uzmanların sabırlı olması, sağlıklı iletişim kurması ve önyargılı olmaması oldukça önemlidir. Ayrıca kişi kendini iletişime kapatmış durumda ve yardım almaya istekli olmayabilir. Böyle bir durumda kişiyi yardım almaya zorlamamak fakat hazır olduğunda yardım alabileceği konusunda bilgilendirmek önemlidir. Psikolojik ilk yardım çoğunlukla olay yerinde, afet bölgesinde ya da ihtiyaç durumuna göre kullanılan okullar, hastaneler, işyerleri, toplum merkezleri gibi çeşitli yerlerde uygulanabilmektedir.  Psikolojik ilk yardımın temel amacı kişileri çaresizlik, ümitsizlik gibi duygulardan uzaklaştırıp kendilerine zarar verebilecek davranışlardan kaçınmalarını, kendilerine iyi gelecek davranışlara yönelmelerini sağlamaktır.   Psikolojik İlk Yardımda Yapılması Gerekenler Sakin, nazik ve yardım etmeye hazır olunmalı. İlgi ve dikkat belli edilmeli. Beden dili iyi kullanılmalı. Duyguların ifade edilmesine yardım edilmeli ve kişiye anlaşıldığı hissettirilmeli.  Öğütlerden uzak durulmalı. Beklenmedik ani kişisel tepkilere hazırlıklı olunmalı. Önyargılı olunmamalı. Afet bölgelerinde psikolojik ilk yardım için bulunuluyorsa, yardım merkezi kolaylıkla ulaşılabilir ve görünür yerde olmalı. Yaşanan ve yaşanabilecek zorluklar ve problemler hakkında bilgi sahibi olunmalı. Yardıma ihtiyacı olan kişi hakkında bilgi sahibi olunmalı.   Psikolojik İlk Yardımda Yapılmaması Gerekenler Eleştiri yapılmamalı ve tartışmalara girilmemeli. “İyi olacaksın, boş ver, kafana takma” gibi  geçiştirme amaçlı cümleler kullanılmamalı.  Kişiyi dinlemeden, duygu ve düşüncelerini bilmeden tavsiyelerde bulunulmamalı. Kişi kendini rahatsız eden konuları anlatırken susturulmamalı. Kişi yardım almaya ya da konuşmaya zorlanmamalı.   
Ekleme Tarihi: 09 Ağustos 2022 - Salı

Psikolojik İlk Yardım Nedir?

 

İlk yardım denildiğinde aklımıza ilk olarak fiziksel bir yardım gelse de en az fiziksel ilk yardım kadar psikolojik ilk yardım da oldukça önemli bir kavramdır. Psikolojik ilk yardım; afet, kaza, terör saldırıları gibi olumsuz etkiler oluşturulabilecek olaylar sırasında veya sonrasında gerçekleştirilen bir çeşit psikososyal müdahale yaklaşımıdır. Psikolojik ilk yardım olayın yaşandığı bölgedeki duruma toplumsal boyutta müdahele edebildiği gibi bireysel boyutta da müdahele edebilmesiyle diğer yaklaşımlardan ayrılmaktadır. 

Travmaya maruz kalan kişilere doğru yaklaşım büyük önem taşımaktadır. Travmatik yaşam olayları farklı şekillerde meydana gelebilir ve her bireyi birbirinden farklı şekilde etkileyebilir. Travmaya maruz kalan bireyler ani tepkiler gösterebilir, hassas ya da gergin olabilir bu yüzden müdahele eden uzmanların sabırlı olması, sağlıklı iletişim kurması ve önyargılı olmaması oldukça önemlidir. Ayrıca kişi kendini iletişime kapatmış durumda ve yardım almaya istekli olmayabilir. Böyle bir durumda kişiyi yardım almaya zorlamamak fakat hazır olduğunda yardım alabileceği konusunda bilgilendirmek önemlidir.

Psikolojik ilk yardım çoğunlukla olay yerinde, afet bölgesinde ya da ihtiyaç durumuna göre kullanılan okullar, hastaneler, işyerleri, toplum merkezleri gibi çeşitli yerlerde uygulanabilmektedir. 

Psikolojik ilk yardımın temel amacı kişileri çaresizlik, ümitsizlik gibi duygulardan uzaklaştırıp kendilerine zarar verebilecek davranışlardan kaçınmalarını, kendilerine iyi gelecek davranışlara yönelmelerini sağlamaktır.

 

Psikolojik İlk Yardımda Yapılması Gerekenler

  • Sakin, nazik ve yardım etmeye hazır olunmalı.
  • İlgi ve dikkat belli edilmeli.
  • Beden dili iyi kullanılmalı.
  • Duyguların ifade edilmesine yardım edilmeli ve kişiye anlaşıldığı hissettirilmeli. 
  • Öğütlerden uzak durulmalı.
  • Beklenmedik ani kişisel tepkilere hazırlıklı olunmalı.
  • Önyargılı olunmamalı.
  • Afet bölgelerinde psikolojik ilk yardım için bulunuluyorsa, yardım merkezi kolaylıkla ulaşılabilir ve görünür yerde olmalı.
  • Yaşanan ve yaşanabilecek zorluklar ve problemler hakkında bilgi sahibi olunmalı.
  • Yardıma ihtiyacı olan kişi hakkında bilgi sahibi olunmalı.

 

Psikolojik İlk Yardımda Yapılmaması Gerekenler

  • Eleştiri yapılmamalı ve tartışmalara girilmemeli.
  • “İyi olacaksın, boş ver, kafana takma” gibi  geçiştirme amaçlı cümleler kullanılmamalı. 
  • Kişiyi dinlemeden, duygu ve düşüncelerini bilmeden tavsiyelerde bulunulmamalı.
  • Kişi kendini rahatsız eden konuları anlatırken susturulmamalı.
  • Kişi yardım almaya ya da konuşmaya zorlanmamalı. 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzehurses.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.